Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER SERWISU

Trendy 2021. Zobacz, co będzie modne w kuchni i jadalni

Autor: Urszula Tatur
24 sie 2021 11:53

Późnym latem dojrzewają nie tylko owoce, lecz także tendencje wnętrzarskie na kolejny rok. Nim we wrześniu ruszą mediolańskie targi Salone del Mobile, poprosiliśmy ekspertów marki Laminam – włoskiego producenta spieków kwarcowych – by opowiedzieli o tym, jak projektuje się kuchnie i jadalnie już dziś, aby odpowiadały trendom jutra. Oto, co nam zdradzili.

W aranżacjach kuchni oraz jadalni dominuje i nadal dominować będzie nowoczesny minimalizm. Co to znaczy? Mowa o geometrycznej prostocie, której ascetyczny charakter zostaje jednak efektownie przełamany np. starannie dobranym kolorem czy wzorem, kontrastem mocnego połysku i głębokiego matu albo nieoczywistym układem brył. Taką aranżację – wyrazistą, ale ponadczasową i raczej uniwersalną w formie – projektanci łączą estetycznie z przestrzenią salonu oraz pozostałych części strefy dziennej mieszkania. Dbają, by funkcjonalność zyskała tu piękną oprawę. Dzięki temu stół i jego otoczenie rzeczywiście mogą stać się sercem domu.

Moc kolorów i wzorów

Od kilku lat ugruntowuje się pozycja czerni i bieli – każdej z osobna oraz ich duetu. Nie tak dawno serca Polaków podbiły kuchnie (niemal) całkiem białe, od pewnego czasu zdobywają popularność także całe czarne. Niezobowiązująco eleganckie, nowoczesne aranżacje bazują też często na kontraście tych kolorów. Poza tym nie wychodzą z mody szarości, choć od niedawna cieplejsze niż wcześniej. To zasługa powracającej mody na beże i brązy.

Wspomniane ciepłe odcienie znaleźć można m.in. w różnego rodzaju dekorach drewnianych – od litych desek i fornirów, po spieki kwarcowe wiernie naśladujące urodę drewna (m.in. L-Wood Noce i Legno Venezia marki Laminam, oferowane w kilku wariantach kolorystycznych). Czernie i biele w najmodniejszym wydaniu to z kolei powierzchnie jednolite Collection Bianco i Nero Assoluto, ale też wzory marmurów (w ofercie Laminam m.in. wytwarzane w szeregu wariantów Bianco Statuario Venato, Statuarietto, Statuario Altissimo, Calacatta Oro Venato, Calacatta Michelangelo – w odcieniach bieli, a w czerni m.in. In-Side Pietra Di Cardoso Nero czy Noir Desir).

Biel z czernią łączy, a dodatkowo wzbogaca tonami złota tegoroczna nowość od marki Laminam – spiek Naturali Gold Beauty. Co ważne, oferowany jest w postaci płyt, które można układać w lustrzanych odbiciach. W ten sposób na ścianie, na frontach zabudowy lub na dowolnej innej płaszczyźnie może powstać niezwykle szykowny wzór – jak poniższy, złożony z czterech płyt w układzie A-B-A-B

Użyteczna uroda

Co warto podkreślić, spieki kwarcowe, które przynoszą wzory drewna, marmuru czy betonu, wizualny urok tych materiałów łączą z nieosiągalnymi wcześniej zaletami użytkowymi. Gwarantują odporność m.in. na zarysowania, obtłuczenia, zalania i plamy. Mają ponadto walory antybakteryjne i są bezpieczne dla żywności. Pozwalają też bez trudu utrzymać kuchnię i jadalnię w idealnej czystości, nawet gdy w domu są małe dzieci albo gdy toczy się tam najbujniejsze życie towarzyskie. Dlatego właśnie spieki są polecane m.in. do tych pomieszczeń, w których trzeba zapewnić najwyższe walory użytkowe.

Z drugiej strony – skoro produkty marki Laminam oferowane są w bogactwie aż 150 modeli – spieki pozwalają zrealizować koncepcje estetyczne do niedawna bardzo trudne lub wręcz niemożliwe. Dla przykładu – ciężko jest wprowadzić naturalny marmur na fronty meblowe. Kruchość tego kamienia uniemożliwia cięcie go na bardzo cienkie płyty. Grubsze z kolei są dużym obciążeniem dla konstrukcji zabudowy, która musi być odpowiednio wzmacniana. Rozwiązaniem stały się właśnie spieki – materiał lekki (już od 8kg/m2) dzięki któremu m.in. elegancję marmuru czy innych niesamowitych wzorów kamieni można z sukcesem wprowadzić na drzwiczki i lica szuflad, a także na boki mebli, blaty, posadzki, ściany oraz dowolne inne płaszczyzny w kuchni i jadalni. Również te narażone na największe wyzwania funkcjonalne.

Połysk kontra mat

O czym była mowa już na wstępie, mocny połysk – który od dłuższego czasu króluje zwłaszcza wśród frontów kuchennych – ma dziś potężnego konkurenta w postaci głębokiego matu. Spieki kwarcowe pozwalają osiągnąć oba te efekty. Dodajmy, że o ile błyszczące powierzchnie wyjątkowo dobrze sprawdzają się w przypadku wzorów kamienia, o tyle matowe często są znakomitym wyborem przy wzorach drewna (także bielonego czy patynowanego), betonu, i metalu, przy motywach abstrakcyjnych oraz przy wykończeniach gładkich – bez wyraźnych deseni.

Oczywiście ani w kuchni, ani w jadalni wybrany aspekt – mat lub połysk – nie musi mieć wizualnego monopolu. Przeciwnie; najlepiej prezentują się wnętrza, w których oba te efekty występują w równowadze. W przypadku mebli kuchennych błyszczący blat może towarzyszyć matowym korpusom i frontom (lub odwrotnie). Z kolei w jadalni z polerowanym blatem stołu, wykonanym np. z praktycznego spieku naśladującego biały marmur, niech sąsiadują krzesła pokryte matowym aksamitem czy zamszem.

Od monolitu do prążków

Jednym z najbardziej charakterystycznych trendów, które od kilku lat ugruntowują się w kręgu zabudów meblowych – w kuchni, lecz także w jadalni, salonie i innych pomieszczeniach domu – jest dążenie do efektu monolitycznych brył. Wyjątkową rolę odgrywają tu spieki, doskonale nadające się do wykonania wszystkich płaszczyzn, a więc korpusu, blatów, a w przypadku kuchni nawet zintegrowanego z blatem zlewozmywaka.

Z drugiej strony nowoczesny minimalizm chętnie przełamuje tendencję unifikacji. W jaki sposób? Pomysłów jest zapewne tyle, ilu projektantów, ale do najpopularniejszych dziś rozwiązań należy m.in. wnęka w wysokiej zabudowie (mieszcząca zlewozmywak, płytę grzejną czy blat roboczy) wyłożona w całości innym, kontrastowym wzorem spieku. Bardzo elegancko prezentuje się też zaczerpnięty z architektury pomysł, aby duże, gładkie płaszczyzny ożywić wybranym rytmem żłobień – poziomych czy pionowych, drobnych lub szerokich, gęstych albo rzadko rozłożonych. Jak widać, pole do indywidualizacji projektu nawet pod tym względem jest bardzo duże.

Co jeszcze będzie modne w kuchni i jadalni?

Nowoczesny minimalizm wiele rozwiązań usuwa sprzed oczu. Stąd – prócz zintegrowanych zlewozmywaków – płyty grzewcze zlicowane z blatem oraz fronty bezuchwytowe (podfrezowane albo otwierane na dotyk). Z drugiej strony zaawansowane systemy przechowywania sprawiają, że wnętrza mebli stają się w praktyce znacznie bardziej pojemne i dużo wygodniejsze w codziennym użytkowaniu. Obu tym celom służy też montowanie nisko nad blatem płytszych szafek (30 cm głębokości), a powyżej głowy – głębszych (60 cm). Korzystanie z tych ostatnich ułatwiają m.in. fronty uchylane do góry oraz opuszczane teleskopowo półki.

Ważnej pozycji we współczesnych mieszkaniach nie traci wyspa – istotna pod względem tak funkcjonalnym, jak i kompozycyjnym. Często mieści kluczowe urządzenia AGD (płytę, lodówkę, piekarnik), bardzo często kryje w sobie także praktyczne szuflady i szafki. Niekiedy zasiada się przy niej do śniadań. W wielu aranżacjach to do niej – jako symbolicznej granicy kuchni – przylega stół, który w przestrzeni salonu wyznacza strefę jadalni. Dlatego tak ważne jest, by wyspa z każdej perspektywy prezentowała się efektownie (choć nie musi być jednakowa ze wszystkich stron). Osiągnięcie dowolnego efektu bardzo ułatwiają spieki – i to pod względem zarówno wizualnym, jak i technicznym.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także