Walentynkowy torcik. Dobry przepis. Ależ pyszne ciasto!

Walentynkowy torcik. Dobry przepis. Ależ pyszne ciasto!

Autor: Ewa Kozioł
07 lut 2022 10:40

Święto zakochanych już za kilka dni. A że przez żołądek do serca to polecamy przygotowanie pysznego torcika. Torcik walentynkowy z orzeźwiającym żelem malinowym i musem czekoladowym w towarzystwie liofilizowanych malin będzie w sam raz.

Składniki na biszkopt:

• 3 jajka L,
• 3 łyżki drobnego cukru do wypieków,
• 3 łyżki mąki pszennej,
• 8 łyżek wiórków kokosowych Kresto,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka cukru z wanilią,
• szczypta soli.

Składniki na żel malinowy:
• 300 g mrożonych malin,
• 2 opakowania galaretki malinowej.

Składniki na mus czekoladowy:
• 250 g mascarpone,
• 500 g śmietany 36%,
• 2 czekolady gorzkie,
• 3 łyżki kakao.

Dodatkowo:
• 2 opakowania malin liofilizowanych Kresto,
• 1/3 szklanki śmietanki kokosowej lub likieru kokosowego,
• 5 łyżek jogurtu greckiego.

Przygotowanie:

1. Nastaw piekarnik na 160 stopni C. Oddziel białka od żółtek. Zacznij ubijać białka, a gdy już będą mocno spienione, zacznij stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Za każdym razem ubijaj po kilka minut do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodawaj po 1 żółtku, za każdym razem miksując do połączenia składników.
2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz wiórki kokosowe. Wymieszaj, najlepiej łyżką, do połączenia składników.
3. Wyłóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz na środkowej półce około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstaw do ostudzenia.
4. Przygotuj galaretkę odejmując 300 ml wody z ilości przewidzianej przez producenta. Odstaw do wystudzenia.
5. Przygotuj mus czekoladowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, czyli postaw miskę z czekoladą na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj do rozpuszczenia się czekolady.
6. Czekoladę przestudź i wymieszaj z mascarpone. Śmietanę ubij i dodawaj stopniowo masę czekoladową. Na koniec dodaj kakao. Wymieszaj.
7. Zimny biszkopt nawilż śmietanką lub likierem kokosowym. Wyłóż 1/2 kremu czekoladowego. Wstaw na 20 minut do zamrażarki.
8. Po wyjęciu wyłóż na wierzch zmrożone maliny i zalej je chłodną galaretką. Odstaw do zamrażarki na 10 minut.
9. Po tym czasie galaretka powinna stężeć. Wyłóż pozostałą porcję kremu, wyrównaj.
10. Zdejmij obręcz, boki posmaruj jogurtem, a górę ozdób i posyp liofilizowanymi malinami Kresto.
11. Deser podawaj schłodzony.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także