Za nami Dzień Muffinów i Dzień Budyniu. Świętowaliście?

Za nami Dzień Muffinów i Dzień Budyniu. Świętowaliście?

Autor: Justyna Łotowska
31 marz 2022 16:12

Światowy Dzień Muffinów to cudownie słodkie święto, które obchodzimy 30 marca. Dzień później obchodzi się z kolei Dzień Budyniu. Mamy nadzieję, że obchodziliście je godnie w tym roku! Jeśli nie, zawsze możecie to nadrobić. Piszemy, skąd się wzięły muffiny i podajemy prosty przepis na te słodkości!

Zapach - to właśnie ten zmysł bardzo często determinuje nasze codzienne wybory, zwłaszcza te żywieniowe. Któż z nas choć raz dał się skusić aromatom wydobywającym się z mijanej po drodze cukierni i wstąpił po kawałek ciasta czy babeczkę? Kto nie zgłodniał od zapachu świeżo upieczonych bochenków chleba, dobiegającego z pobliskiej piekarni? Kto nie zareagował niespodziewaną chęcią na filiżankę kawy, której woń dotarła do nas z kubka trzymanego przez współpasażera w metrze.

Kochamy słodkie przekąski i desery, ale równie wielką miłością darzymy tradycyjne wypieki, te, które wychodzą spod naszej ręki we własnej kuchni.

Wyrośnie czy nie wyrośnie?

To pytanie zadajemy sobie, wpatrując się w szklaną szybę piekarnika i zaklinamy nasze ciasto, aby urosło, było puszyste i bez zakalca. W domach blisko 75% Polaków co najmniej raz w miesiącu pojawia się wypiek domowej roboty. W pieczeniu dominują kobiety, jednak i mężczyźni coraz częściej zaglądają do kuchni nie tylko w celach konsumpcyjnych.

Blogi kulinarne cieszą się niesłabnącą popularnością, a instagramowe hasztagi #food; #foodieofinstagram czy #foodstagram przekładają się na miliony oznaczonych postów prezentujących m.in. fotografie ciast i ciasteczek. Liczebnością prześcigają je jedynie zdjęcia kotów. Lubimy piec, a mamy ku temu kilka istotnych powodów. To nasz sposób na relaks, a zapach dodatkowo działa na nas odprężająco i wprowadza domową atmosferę.

Chcemy też wiedzieć, co jemy, a domowe smakołyki mają taki skład, jaki sami sobie ustalimy. A do tego wychodzą taniej niż w cukierni. To także dobra okazja, by zaprosić do siebie znajomych lub sąsiadów na kawę i ciasto. Zazwyczaj jednak wypieki goszczą w naszych domach niezależnie od tego czy jest okazja czy nie. Dla tych, którzy jednak jej potrzebują mamy dobrą wiadomość. 30 marca muffinki obchodzą swoje święto. Dzień później zaś przypada Dzień Budyniu. Jest zatem co świętować na słodko.

Muffiny z ziemniaków i mięsny budyń

Pochodzące z Anglii muffiny swoją historią sięgają czasów wiktoriańskich, kiedy to były jedzeniem dla służby, a powstawały najczęściej z resztek czerstwego chleba i ziemniaków. Smażone w formie placków były miękkie w środku i twarde na zewnątrz. Kształt miniaturowych ciast, który mają współczesne muffiny to z kolei pomysł amerykański, ale w Nowej Zelandii wciąż spotkać możemy smażone drożdżowe placuszko-bułeczki, podawane na gorąco z masłem serwowane pod nazwą „angielskie muffiny”.

Drugi bohater naszego tekstu – budyń - kojarzy się z mleczną przekąską na słodko. Jednak kiedyś był on daniem mięsnym. Sama nazwa pochodzi od francuskiego słowa „boudin” oznaczającego kaszankę. My jednak wolimy jego słodką wersję. W Los Angeles powstał nawet bar z budyniem serwujący ten smakołyk w przeróżnych konfiguracjach.

Mimo, iż w Polsce obecnie jego najpopularniejszą formą jest półprodukt, w torebce do błyskawicznego przygotowania w domu, warto czasem pokusić się o zrobienie jego zdrowszej, a równie smacznej wersji.

Muffiny tradycyjne - prosty przepis

Składniki:
• mąka 2 szklanki
• cukier 0,5 szklanki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• szczypta soli
• jaja 2 szt.
• jogurt naturalny 0,5 szklanki
• olej 0,5 szklanki
opcjonalnie
• posiekana tabliczka gorzkiej czekolady

W jednej misce mieszamy składniki suche w drugiej mokre. Zawartość obu naczyń łączymy, wsypując suche do mokrego i mieszamy do połączenia składników. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, im mniej wymieszane, tym lepsze. Foremki lub papilotki wypełniamy masą do ¾ wysokości, możemy dodać posiekanej czekolady. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przepis na budyń jaglany

Składniki:
• 1/3 szklanki kaszy jaglanej surowej
• 1,5 szklanki dowolnego mleka (krowiego lub roślinnego)
• 2 łyżki oleju kokosowego
• banan
• garść orzechów

Kaszę płuczemy na sitku w ciepłej wodzie, następnie przekładamy do garnuszka i zalewamy szklanką mleka. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie mleko. Tak przygotowaną przekładamy do blendera, dodajemy banana, orzechy, olej kokosowy i resztę mleka i miksujemy na gładki mus.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także