
Zupa zielony krem. Świetny przepis!
Pełen witamin, pyszny oraz rozgrzewający zielony krem to świetny pomysł na pożywny posiłek po zimowym spacerze. Proponujemy wersję z zielonym groszkiem, ziemniakami, pietruszką oraz serkiem topionym.

Składniki:
• 3 pietruszki,
• 2 ziemniaki,
• 200 g mrożonego zielonego groszku,
• 400 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
• 1 serek topiony,
• 1000 ml wody Mama i ja,
• Garść natki pietruszki i lubczyku, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe,
• Suszone warzywa (domowa Vegeta) lub sól i pieprz – doprawić do smaku wedle uznania.
Przygotowanie:
1. Pietruszki i ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, dodać pietruszkę, lubczyk, przyprawy i gotować około 10 minut.
2. Mrożone warzywa gotować do miękkości. Dołożyć serek topiony, wyjąć ziele angielskie, liście laurowe i zblendować na gładko. Aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję – przecedzić całość przez sitko. Doprawić do smaku, jeśli trzeba.
3. Podawać z domowymi grzankami, natką pietruszki i kleksem jogurtu.