Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Potrawy wigilijne: poznajcie dania z różnych stron Polski

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
22 gru 2019 11:45

Zupa brzadowa, siemieniotka, rwaki, makówki, bukty – to tradycyjne polskie potrawy bożonarodzeniowe! Z jakiego regionu pochodzą i z czego się je robi? Sprawdźcie.

Wigilia Bożego Narodzenia w wielu domach wygląda podobnie. Jednak co kraj, to obyczaj, dlatego potrawy podawane podczas tej uroczystej kolacji bywają bardzo różne w zależności od regionu i tradycji rodzinnych! Nie sposób opisać wszystkich specjałów z każdego zakątka naszego kraju, ale wybraliśmy dla Was te najciekawsze. Może zdecydujecie się któryś w tym roku wypróbować?
Kaszuby i Pomorze

Ze względu na położenie geograficzne Kaszub i Pomorza na tamtejszych stołach wigilijnych dominowały ryby. Do dziś to one wiodą tam prym. Różne gatunki przyrządzane są na mnóstwo sposobów. Smażony karp, flądra w galarecie, śledź po kaszubsku lub z ziemniakami w mundurkach, rosół z węgorza albo pstrąg w migdałach to zaledwie kilka przykładów.

W tej chwili karp jest najpopularniejszą rybą przyrządzaną na Boże Narodzenie, choć jego tradycja sięga ledwie okresu PRL. Tym, którzy nie próbowali, szczerze polecam sięgnąć do starszych propozycji i skosztować także innych, często smaczniejszych ryb – opowiada Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger. Niezależnie jednak od tego, jaki gatunek wybierzemy, pamiętajmy o dobraniu odpowiedniej patelni. Do ryb sauté użyjmy koniecznie tej z gładką powłoką nieprzywierającą. Jeżeli natomiast smażymy filety panierowane, powinniśmy zastosować patelnię z nieprzywierającą powłoką strukturalną, na przykład granitową. Pozwoli to na odpowiednie wysmażenie, dzięki czemu panierka pozostanie chrupiąca.

Jednak ryby to nie wszystko! Jednym z najbardziej charakterystycznych dań wigilijnych na Kaszubach i Pomorzu jest zupa brzadowa z kluskami, przyrządzana z bakalii i suszonych owoców – głównie jabłek, śliwek i gruszek. Inne lokalne przysmaki to staropolska kapusta z grzybami oraz bigos postny, a na osłodę tradycyjny makowiec z bakaliami i sękacz.

Wielkopolska

Obowiązkową wigilijną potrawą wśród Wielkopolan są makiełki, których tradycja sięga początków XIX wieku. Ich bazę stanowią makaron, kluski albo pieczywo połączone z masą z maku, bakalii, masła, miodu, cukru oraz pomarańczy, czasem także z dodatkiem odrobiny rumu oraz wiórków kokosowych. W innych regionach, w nieco zmienionych aranżacjach lub proporcjach, spotykamy je jako makówki albo makaron czy kluski z makiem. Na Boże Narodzenie w Wielkopolsce przygotowuje się także zupę konopną, grochówkę lub wiedkę, czyli zupę z brukwi, a także purée z grochu (do niego sos grzybowy) i rybę po grecku.

Podlasie

W tradycyjnej kuchni Podlasia widać wpływy naszych wschodnich sąsiadów. Stąd jednym z tradycyjnych dań regionu jest przysmak kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej – kutia. Obecnie jest ona popularna także w innych częściach Polski, choć poszczególne wersje mogą się od siebie bardzo różnić. Podczas podlaskich wigilii podawało się także kisiel owsiany, barszcz oraz pierogi z kapustą i grzybami, a także kluski z makiem. Za to tradycyjnym postnym posiłkiem, który jadło się w wigilijny poranek, były drożdżowe racuchy.

Mazowsze

Wspomniane kluski z makiem zawędrowały także na Mazowsze. Tam, znane jako kłosy, mają zapewnić obfite plony pszenicy na najbliższy rok. Dlatego kluski robiono starannie, by były jak najdłuższe i jak najgrubsze. Mało kto wie, że w tym rejonie swoje korzenie ma tradycyjny kompot z suszu. Poza tym Mazowsze słynie także z rwaków – ugotowanych zmielonych ziemniaków, które smakiem przypominają kopytka.

 

Śląsk

Śląsk to bardzo charakterystyczny region – również kulinarnie. To tam zjemy jedną z najstarszych zup wigilijnych – siemieniotkę, czyli polewkę z siemienia konopnego z prażoną kaszą jęczmienną. Dziś w wielu domach zastępuje ją jednak słodka zupa migdałowa, kapuśnica z grzybami lub zupa grzybowa. Jeśli nigdy nie próbowaliście śląskiej zupy migdałowej, warto się skusić, czy to w święta, czy w innym czasie. Przepis jest bardzo prosty: zmielone migdały gotuje się w posłodzonym mleku, podaje się ją z ugotowanym ryżem – podpowiada Grzegorz Kozieł, reprezentujący markę Zwieger. Warto tylko pamiętać, żeby do gotowania mleka użyć garnka o grubym dnie i słabego ognia. Dobre naczynie będzie długo utrzymywał ciepło, a jednocześnie pozwoli uniknąć przypalenia.

Jednym z bardziej oryginalnych dań wigilijnych regionu jest moczka, której poza Śląskiem nigdzie się nie spotyka. Ten deser przygotowuje się z pokruszonych pierników namoczonych w kompocie owocowym i dużej ilości bakalii. W zależności od upodobań może być bardziej lub mniej płynna.

Podhale

Mieszkańcy Podhala znani są z lokalnego patriotyzmu, co widać także w ich tradycjach świątecznych, które nawiązują do kuchni góralskiej. Na wigilijnym stole zobaczymy tam potrawy przygotowywane z serów oraz ziemniaków, jak na przykład bukty, przypominające kopytka. Jednym z wigilijnych dań są również moskale – pieczone na blasze placki ziemniaczane, które najczęściej podawane są z bryndzą lub stopionym masłem. Poza popularnym w niemal całej Polsce barszczem czerwonym na Boże Narodzenie górale gotują też postną kwaśnicę. Słodkim daniem wigilijnym jest podhalańska kołatanka, sporządzana z ugotowanej kaszy jęczmiennej z brukwią i miodem.

Kulinarny i kulturowy tygiel

Mamy jednak dania, które pojawiają się w całej lub niemal całej Polsce. To na przykład barszcz czerwony (choć dodatki do niego już bywają różne), karp smażony oraz w galarecie, śledzie przygotowywane według indywidualnych upodobań, pierogi z kapustą i grzybami czy też sama kapusta z grzybami.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także