Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Znany francuski cukiernik tworzy dla Zara Home. Piękna kolekcja akcesoriów do pieczenia!

Autor: Ewa Kozioł
18 cze 2021 12:41

Znany i ceniony francuski cukiernik Cédric Grolet stworzył nową, ekskluzywną kolekcję akcesoriów do pieczenia dla Zara Home. Odkryj niesamowite produkty, łączące funkcjonalne wzornictwo i minimalistyczne linie. 


Kolekcja stworzona przez Cédric Grolet to 12 unikalnych elementów o funkcjonalnym wzornictwie i minimalistycznych liniach. Jej celem jest przybliżenie każdemu z nas sztuki cukierniczej łączącej profesjonalizm z wygodą. Odkryj kolekcję, która zrodziła się z doświadczenia szefa kuchni i ciesz się przygotowując jego wersję tortu Fraisier, którą stworzył specjalnie dla marki Zara Home.

W skład kolekcji wchodzą: sitka, łyżki z długą rączką, szpatułki, trzepaczki, szczypce, pędzle, obieraczki, moździerze, zestaw łyżek do odmierzania, dwie miski, wałek do ciasta i wyciskarki.

Cédric Grolet odznacza się kreatywnością i osobowością. Jego inspirowane naturą kreacje sprawiły, że jest on jednym z najlepszych cukierników na świecie i wzorcem w dziedzinie autorskich wypieków. Grolet odnawia rodzinne przepisy, nadając im osobisty charakter, zawsze z tym samym głównym składnikiem: owocami.

Przepis na Tort Fraisier 

Ten przepis jest przygotowywany w kilku etapach, a tort składany jest na końcu przed podaniem.

1. Baza z ciasta parzonego

Składniki: mleko 11 g / masło 25 g / mąka tortowa 33 g / żółtka jaj 40 g, jajka 45 g / białka jaj 80 g / cukier 56 g

Ubij białka na sztywno i dodaj cukier, aby uzyskać francuską bezę. Aby zrobić ciasto parzone, podgrzej mleko z masłem, a kiedy mieszanina będzie ciepła, dodaj mąkę i mieszaj, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów rondla. Masę wlej do miski wyłożonej papierem do pieczenia i mieszaj, aż się ochłodzi. Następnie stopniowo dodaj mieszaninę jaj i żółtek

Gdy ciasto jest już dobrze wymieszane, dodaj bezę francuską w trzech porcjach i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Piecz w temperaturze 180°C przez 25 minut w specjalnej formie do pieczenia tortów (użyj formy o średnicy 16 cm na 6 porcji).

2. Syrop truskawkowy

Składniki: sok truskawkowy 500 g / cukier 50 g, Agar-agar 8 g / guma ksantanowa 3 g

Doprowadź sok do wrzenia. Dodaj cukier i agar-agar. Zdejmij mieszaninę z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Po ostudzeniu zmiksuj dwie trzecie syropu za pomocą blendera na gładką masę. Resztę zachowaj do zrobienia drobnych kostek.

3. Konfitowane truskawki

Składniki: całe truskawki 300 g / cukier 30 g

Umieść truskawki w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, posyp wierzch cukrem i przykryj naczynie pokrywką i folią spożywczą.Piecz w piekarniku parowym lub zwykłym w temperaturze 100°C przez około 1h 15 min. Zachowaj sok, aby użyć go do przygotowania syropu truskawkowego.

4. Ubijany ganache z wanilią

Składniki: czekolada biała 172 g, masa żelatynowa 42 g, śmietana 775 g, wanilia z Tahiti 20 g

Podgrzej śmietanę i wanilię. Mieszankę i czekoladę dodaj do masy żelatynowej. Ubij wszystkie składniki razem i przelej przez sitko.

5. Rumowy krem cukierniczy

Składniki: mleko 450 g, płynna śmietana 75 g, żółtka jaj 140 g, cukier 125 g, śmietana w proszku 40 g, masło 50 g, mascarpone 100 g, rum 33 g.

Podgrzej mleko i wymieszaj je z gotującą się płynną śmietaną. Wymieszaj cukier, śmietanę w proszku i żółtka. Następnie wlej do nich mieszankę mleka i śmietany. Gotuj przez dwie minuty, a następnie dodaj masło, mascarpone i rum.

6. Truskawkowy krem diplomat

Składniki: ganache z wanili 800 g, krem cukierniczy z rumem 800 g (które zrobiliśmy wcześniej), rum 108 g, masa żelatynowa 140 g.

Ubij waniliowy ganache. Rozpuść masę żelatynową i dodaj ją do kremu razem z rumem. Mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Wymieszaj waniliowy ganache z rumowym kremem cukierniczym.

7. Składanie tortu

Skórka z limonki 1/4, całe truskawki do dekoracji

Po upieczeniu ciasta parzonego (krok 1) poczekaj, aż ostygnie i wyciągnij je z formy. Następnie włóż je do formy tej samej wielkości wyłożonej papierem przeznaczonym specjalnie do pieczenia, lekko wystającym poza górną krawędź. Pokryj ciasto cienką warstwą truskawkowego kremu diplomat (krok 6), nałóż nieco więcej wzdłuż krawędzi i upewnij się, że dobrze przywiera do papieru do pieczenia. Następnie umieść na środku konfitowane truskawki (krok 3). Wypełnij luki częścią syropu (krok 2) i kostkami żelatyny (krok 2). Zetrzyj ćwiartkę skórki z limonki i posyp z wierzchu.D odaj drugą warstwę truskawkowego kremu diplomat (krok 6) i wygładź, aby nadać idealny kształt. Wstaw do lodówki na dwie godziny i wyjmij z formy. Dodaj syrop truskawkowy (krok 2) i całe truskawki na wierzch. Na koniec, rumowym kremem cukierniczym (krok 5) narysuj wokół tortu truskawkowego łuki o średnicy około 5 cm za pomocą dyszy cukierniczej Saint Honoré o średnicy 125 mm.

https://www.zarahome.com/pl/stories/pastry-by-c%C3%A9dric-grolet-c1020377302.html

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także