Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

5 prostych kroków do funkcjonalnej kuchni

Materiał Partnera Autor: GTV
12 marz 2020 13:23

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu, w którym koncentruje się życie rodziny. Musi być tak zorganizowana, by zapewniać komfortową przestrzeń domownikom, umożliwiać wygodne i bezpieczne przygotowywanie posiłków oraz przechowywanie wszystkich potrzebnych rzeczy. Zaaranżowanie takiej przestrzeni wydaje się z pozoru misją niełatwą do wykonania. Jednak wykorzystując 5 prostych wskazówek, można zaprojektować kuchnię, w której gotowanie będzie czystą przyjemnością.

1. Zacznij od punktu odniesienia – od siebie

Funkcjonalność i ergonomia opierają się na jak najlepszym dopasowaniu do potrzeb użytkownika. Dlatego należy zastanowić się, kto najczęściej korzysta z kuchni i pod tym kątem uwzględniać charakterystykę przestrzeni kuchennej. Inaczej będzie ona rozplanowana dla osób, które jedynie parzą w niej kawę i rzadko gotują, a inaczej dla rodziny z dziećmi, w której domownicy spędzają dużo czasu razem. Niezależnie od stylu życia i potrzeb, w funkcjonalnej kuchni blat powinien znajdować się optymalnie na poziomie od 10 do 15 cm poniżej łokcia. Najlepiej też, aby miał przynajmniej 90 cm szerokości oraz 60 cm głębokości, co pozwoli na sprawne i wygodne gotowanie. Poza przestrzenią do wykonywania czynności na stojąco, dobrze jest zaplanować również inne, odpowiednie dla pozycji siedzącej. Równie ważnym aspektem jest to, czy użytkownik kuchni jest lewo- czy praworęczny. Ta kwestia będzie decydująca przy planowaniu umiejscowienia poszczególnych stref w kuchni oraz źródeł światła.

2. Rozplanuj strefy w kuchni

Przy projektowaniu funkcjonalnej przestrzeni kuchennej często wykorzystywana jest koncepcja rozplanowanych kolejno - zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara - 5 stref:
- strefa zapasów: jest to zazwyczaj lodówka i zamrażarka, ewentualnie spiżarnia. Tę strefę warto umieścić przy wejściu do kuchni, aby łatwo rozpakowywać przyniesione zakupy. Warto także zaplanować w pobliżu blat, który będzie pomocny przy wkładaniu i wyciąganiu produktów z lodówki.
- strefa przechowywania: część kuchni, w której znajdują się wszelkie potrzebne naczynia oraz zastawa. Powinna znajdować się w sąsiedztwie strefy zmywania, aby usprawnić wkładanie naczyń do szafek.
- strefa zmywania: część przestrzeni, do której trafiają brudne naczynia ze stołu oraz z kolejnej strefy – przygotowywania posiłku.
- strefa przygotowywania: to miejsce, w którym wykonywana jest większość czynności – 90 cm na 60 cm to wymiary minimalne, potrzebne do sprawnego przygotowywania posiłków. Jednak im więcej przestrzeni na blacie, tym większy komfort.
- strefa gotowania: miejsce na mikrofalówkę, piekarnik i kuchenkę. Należy pamiętać o odpowiednim wyciągu, najlepiej nieco szerszym niż powierzchnia kuchenki. W tej strefie powinno znaleźć się też miejsce na garnki i patelnie.

Co istotne, wymieniona powyżej kolejność stref jest optymalna dla osób praworęcznych. W wypadku osób leworęcznych wystarczy ją odwrócić.

3. Ustaw trójkąt roboczy

Trójkąt roboczy określa ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni – lodówki (strefa zapasów), zlewozmywaka (strefa zmywania) oraz kuchenki (strefa gotowania). Należy je rozmieścić w możliwie jak najmniejszych odległościach od siebie, w układzie trójkąta, tak aby zminimalizować liczbę kroków koniecznych do wykonania w trakcie poruszania się pomiędzy nimi. Z tego względu ustawienie jednorzędowe jest uznawane za najmniej funkcjonalne, a układy w kształcie litery „U” lub „G” za jedne z najbardziej ergonomicznych.

4. Dobierz meble z odpowiednimi rozwiązaniami

Meble kuchenne wyposażone w nowoczesne rozwiązania ułatwiają codzienne użytkowanie oraz pozwalają jak najlepiej wykorzystać dostępną przestrzeń. Przykładem może być system szuflad Axis Pro od GTV. Zastosowana w nim wąska ścianka boczna nadaje walory estetyczne, ale także zwiększa pojemność. W perspektywie zastosowania w całej kuchni gwarantuje uzyskanie dodatkowej przestrzeni na przechowywanie. System posiada także funkcję pełnego wysuwu, co ułatwia dostęp do najgłębszych partii szuflady i usprawnia codzienne korzystanie z niej. Cichy domyk pozwala zapomnieć o trzaskających szufladach, co umożliwia szybsze i wygodniejsze wyciąganie lub chowanie produktów.

Dobór rozwiązań także musi opierać się na analizie potrzeb. Przykładowo, mając kuchnię na małym metrażu, dobrym pomysłem mogą być szuflady narożne, które wykorzystują z pozoru niedostępne miejsce. Dla osób zaangażowanych w ochronę środowiska, ale nie posiadających dużo miejsca na poszczególne kosze do sortowania odpadów, skutecznym rozwiązaniem są segregatory. Modele takie jak Practi Eco od GTV pozwalają na wygodne i estetyczne sortowanie śmieci, a jednocześnie nie zajmują dużo miejsca – można zamontować je w szerokiej szufladzie podblatowej. Natomiast jeśli posiadamy sporo garnków i małego AGD, warto wykorzystać szuflady typu cargo, które mają dużą pojemność i udźwig – system szuflad Axis Pro utrzyma do 40 kg.

5. Rozplanuj odpowiednie oświetlenie

Montaż oświetlenia przestrzeni, w której przygotowywane są posiłki, musi uwzględniać to, czy użytkownik jest praworęczny, czy leworęczny. Światło powinno padać z przeciwnej strony niż dominująca ręka – dla osób praworęcznych odpowiednie będzie ustawienie oświetlenia z góry i lewej strony, a dla leworęcznych z góry i prawej. Mowa o tzw. oświetleniu zadaniowym, stosowanym w pomieszczeniach, aby zwiększyć widoczność w miejscach wykonywania pracy – w kuchni będzie to najczęściej blat. Optymalnym i funkcjonalnym rozwiązaniem są w tym przypadku profile do taśm LED montowane podszafkowo nad blatem. Linię świetlną możemy tutaj poprowadzić za pomocą profili nakładanych GLAX mini i mikro od GTV. W wypadku punktowych źródeł światła warto rozmieścić je co 40-60 cm, aby równomiernie oświetlić całą strefę przygotowywania posiłków, natomiast oświetlenie liniowe będzie bardziej estetyczne.

Więcej informacji na: www.gtv.com.pl

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także