Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER SERWISU

Aneks kuchenny. Podpowiadamy jak urządzić. Zobacz zdjęcia!

Autor: Urszula Tatur
19 sie 2021 08:42

Aneks kuchenny to bardzo popularne rozwiązanie, najczęściej spotykane w niedużych mieszkaniach w bloku. Pozwala zaoszczędzić przestrzeń i optymalnie wykorzystać dostępny metraż. Jak go urządzić? Zobaczcie nasze propozycje.

Kuchnia nazywana jest sercem mieszkania. Przez wielu traktowana jest jako centrum życia rodzinnego. W trendzie są kuchnie otwarte na inne pomieszczenie, najczęściej z zabudowanym aneksem. Małe lub średnie mieszkanie z otwartą kuchnią zyskuje wizualnie na wielkości. Na aneks potrzebujemy mniej miejsca niż na oddzielną kuchnię. Dzięki temu pozwolić sobie na 3-pokojowe mieszkanie z aneksem zamiast 2-pokojowego z wydzieloną kuchnią. Kluczem do uzyskania funkcjonalnego i przestronnego wnętrza jest uwzględnienie na etapie projektowania specyfiki prac i przyzwyczajeń domowników, a także wyposażenie go w zwiększające komfort rozwiązania.

W przypadku aneksów popularną formą zabudowy są ciągi jednorzędowe. Urządzając taką przestrzeń, należy pamiętać o złotej zasadzie trójkąta roboczego, a także uwzględnieniu kolejności wykonywanych czynności. Pierwszym punktem zabudowy powinna być lodówka, służąca do przechowywania żywności. Dalej – w celu ułatwienia przygotowania produktów, ustawiamy blat o długości 60 cm oraz zlewozmywak z dopasowaną armaturą. Trzecia w kolejności jest strefa przyrządzania posiłków z wygodnym roboczym blatem. Na końcu ciągu montujemy piekarnik wraz z płytą grzewczą. Takie ułożenie stref pozwoli na wygodne wykonywanie prac kuchennych. W przypadku aneksu, warto pomyśleć także nad wyposażeniem wspólnej przestrzeni w wąską wyspę w formie lady, która oddzieli kuchnię od salonu.

Przy jednorzędowej zabudowie dobrze sprawdzają się szafki podwieszane, montowane na ścianie nad blatem roboczym. Tego typu ustawienie mebli pozwala na organizację przestrzeni wedle podziału poziomego, który zakłada ustawienie sprzętów, akcesoriów i żywności zgodnie z potrzebami. Przedmioty, z których korzystamy codziennie - takie jak: talerze, sztućce, kubki czy produkty śniadaniowe, umieszczamy w szafkach na wysokości wzroku lub w najwyższych szufladach pod blatem. Urządzenia i przedmioty o większych gabarytach – garnki, blachy czy roboty kuchenne, chowamy do dolnych szafek. Na wysokości powyżej 170 cm przetrzymujemy natomiast rzadko używane elementy.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także