Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Blat w kuchni - jak najlepiej chronić drewno?

Autor: Anna Usakiewicz
22 sty 2020 10:05

Zastanawiasz się drewniane blaty wytrzymają kuchenne rewolucje i towarzyskie oblężenie? Oto krótki poradnik, jak najlepiej zabezpieczyć drewno.

Zarówno olej jak i lakier posiadają swoje unikalne zalety – lakier jest trwalszy i łatwiejszy w pielęgnacji, olej pozwala zaś zachować naturalnie ciepły "dotyk" drewna, co jest szczególnie istotne, gdy jesteśmy miłośnikami stylu rustykalnego czy scandi. Różnice pojawiają się także w kwestii miejscowej naprawy ewentualnych ubytków, która jest znacznie prostsza przy wariancie olejowanym. 

Jeśli nasze życie towarzyskie cechuje wybujały temperament, a my sami lubimy szybkie efekty – naszym sprzymierzeńcem okaże się lakier. W praktyce oznacza to, że możemy się zapomnieć podczas gotowania i odstawić na chwilę garnek na blat. Jednak ewentualne „wypadki przy pracy” nieco trudniej zatuszować. Rysy powstałe na lakierze z biegiem czasu ciemnieją i stają się coraz bardziej widoczne. Wystarczy zeszlifować wierzchnią warstwę lakieru i nałożyć nową, co w wielu przypadkach właściwie rozwiązuje problem.

Blat zabezpieczony tym olejem pozwala zachować ciepło drewna i nie oddziela od jego naturalnej faktury. Minus? Żeby olej zadziałał i stworzył warstwę ochronną, musi być nanoszony na surowe drewno – czyli musimy być zdecydowani od razu i... na 100%. Aplikacja oleju do blatów kuchennych wymaga rónież nieco więcej czasu i uwagi – należy bowiem poczekać, aż preparat się wchłonie oraz utwardzi, a powłokę należy odświeżać 1-3 razy w roku.

Olej odżywia oraz impregnuje drewno i odwdzięcza się łatwością w utrzymaniu i renowacji. Jeśli cokolwiek się wydarzy – wystarczy miejscowo zeszlifować zabrudzoną warstwę i wetrzeć olej ponownie. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także