Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Co na blat w kuchni? 10 pomysłów i wskazówki eksperta

Autor: Justyna Łotowska
09 sie 2021 09:18

Jaki materiał sprawdzi się najlepiej na blacie w kuchni? Zapytaliśmy o to eksperta w dziedzinie kamieniarstwa! Pokazujemy też 10 pięknych aranżacji kuchni z różnymi blatami!

O tym, jakie zalety i wady mają różne materiały na kuchenn blaty mówi Krzysztof Piotrowski z firmy Technistone:

Kiedyś kamień naturalny był oznaką luksusu, na który nie każdy z nas mógł sobie pozwolić. Mylna opinia o wysokim koszcie tego materiału to mit, który blokował rynek i zainteresowanie klientów. Aktualnie wraz ze wzrostem świadomości konsumentów, rośnie jego popularność i powszechność, przekładając się tym samym na większą liczbę dostępnych rozwiązań.

Materiały na blaty klienci mogą wybierać zarówno wśród naturalnych kamieni, konglomeratów kwarcowych, spieków ceramicznych mylnie zwanych spiekami kwarcowymi, czy spieków kamiennych. Warto zaznaczyć, że pochodne kamieni niejednokrotnie przewyższają swoimi właściwościami bazowy surowiec, co przekłada się na większe zainteresowanie tymi rozwiązaniami.

Blat z kamienia - zalety i wady

Do podstawowych ograniczeń naturalnych materiałów zaliczyć można czasochłonną pielęgnację oraz niską odporność na zabrudzenia. W przypadku marmuru zaplamienia po kawie czy herbacie mogą spowodować bezpowrotne przebarwienia, natomiast granit to piękny materiał, lecz zimny w dotyku i wymagający regularnej impregnacji. Każda z grup materiałów posiada rozwiązania, które są najchętniej wybierane – wśród naturalnych kamieni jest to czarny granit, którego powierzchnia obrobiona jest tak, by przypominała wizualnie skórkę pomarańczy lub klasycznie wypolerowaną na wysoki połysk.

Blat kuchenny ze spieku kwarcowego

Kolejnym materiałem, który posiada wielu odbiorców, są spieki tzw. spieki kwarcowe, czyli w gruncie rzeczy wielkoformatowe płytki gresowe. Jest to produkt o powtarzalnym (nadrukowanym) i przewidywalnym wzorze, nieznacznej grubości i niskiej wadze. Jak to płytki termiczne, ten materiał dobrze się odnajduje jako okładzina ścian czy na posadzkach, jednak jego kruchość powoduje, iż gorzej sprawdza się już w przypadku blatów kuchennych czy schodów.

Blat kuchenny z konglomeratu

Materiałem, który z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów, szukających alternatywy dla delikatnych kamieni naturalnych, jest konglomerat kwarcowy. Powstaje on w ponad 90% z naturalnych kruszyw skalnych, odrobiny żywicy oraz barwnika, które przenoszą swoje właściwości na finalny produkt. W tym przypadku uzyskamy  unikalne dekory, do złudzenia przypominające kamień naturalny, bogatą paletę wybarwień. Dodatkowo otrzymujemy najważniejsze właściwości dla każdego użytkownika, do których zaliczyć można higieniczność oraz wysoką odporność na uszkodzenia czy zabrudzenia, które dodatkowo chroni długoletnia gwarancja.

Uniwersalność konglomeratu sprawia, że jest on często wybierany przez osoby, które poszukują materiału o wszechstronnym zastosowaniu, który może występować niemalże w całym domu. Jedynym mankamentem, który jest do rozwiązania za pomocą zwykłej podkładki pod rozgrzane garnki czy patelnie to stosunkowo niską odporność na temperaturę – ok. 120°C.

A może spieki kamienne na blat?

Produktem, o którym chciałbym nadmienić, a dość niedawno pojawił się na rynku, są spieki kamienne. Produkt ten został opatentowany we Włoszech po wielu latach testowania technologii rozpuszczania naturalnych skał pod wpływem wysokich temperatur. Są one twarde i odporne na wszelkie uszkodzenia oraz wysokie temperatury, a także zaplamienia. Są to produkty zrównoważone, ponieważ wiele z nich pochodzi w dużej mierze z materiałów z recyklingu. Dodatkowo, posiadają naturalne wzory, dzięki którym każdy z nas znajdzie dla siebie odpowiednie wybarwienie.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także