PARTNER PORTALU
Co na blat w kuchni? 10 pomysłów i wskazówki eksperta

Co na blat w kuchni? 10 pomysłów i wskazówki eksperta

Autor: Justyna Łotowska
09 sie 2021 09:18

Jaki materiał sprawdzi się najlepiej na blacie w kuchni? Zapytaliśmy o to eksperta w dziedzinie kamieniarstwa! Pokazujemy też 10 pięknych aranżacji kuchni z różnymi blatami!

O tym, jakie zalety i wady mają różne materiały na kuchenn blaty mówi Krzysztof Piotrowski z firmy Technistone:

Kiedyś kamień naturalny był oznaką luksusu, na który nie każdy z nas mógł sobie pozwolić. Mylna opinia o wysokim koszcie tego materiału to mit, który blokował rynek i zainteresowanie klientów. Aktualnie wraz ze wzrostem świadomości konsumentów, rośnie jego popularność i powszechność, przekładając się tym samym na większą liczbę dostępnych rozwiązań.

Materiały na blaty klienci mogą wybierać zarówno wśród naturalnych kamieni, konglomeratów kwarcowych, spieków ceramicznych mylnie zwanych spiekami kwarcowymi, czy spieków kamiennych. Warto zaznaczyć, że pochodne kamieni niejednokrotnie przewyższają swoimi właściwościami bazowy surowiec, co przekłada się na większe zainteresowanie tymi rozwiązaniami.

Blat z kamienia - zalety i wady

Do podstawowych ograniczeń naturalnych materiałów zaliczyć można czasochłonną pielęgnację oraz niską odporność na zabrudzenia. W przypadku marmuru zaplamienia po kawie czy herbacie mogą spowodować bezpowrotne przebarwienia, natomiast granit to piękny materiał, lecz zimny w dotyku i wymagający regularnej impregnacji. Każda z grup materiałów posiada rozwiązania, które są najchętniej wybierane – wśród naturalnych kamieni jest to czarny granit, którego powierzchnia obrobiona jest tak, by przypominała wizualnie skórkę pomarańczy lub klasycznie wypolerowaną na wysoki połysk.

Blat kuchenny ze spieku kwarcowego

Kolejnym materiałem, który posiada wielu odbiorców, są spieki tzw. spieki kwarcowe, czyli w gruncie rzeczy wielkoformatowe płytki gresowe. Jest to produkt o powtarzalnym (nadrukowanym) i przewidywalnym wzorze, nieznacznej grubości i niskiej wadze. Jak to płytki termiczne, ten materiał dobrze się odnajduje jako okładzina ścian czy na posadzkach, jednak jego kruchość powoduje, iż gorzej sprawdza się już w przypadku blatów kuchennych czy schodów.

Blat kuchenny z konglomeratu

Materiałem, który z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród konsumentów, szukających alternatywy dla delikatnych kamieni naturalnych, jest konglomerat kwarcowy. Powstaje on w ponad 90% z naturalnych kruszyw skalnych, odrobiny żywicy oraz barwnika, które przenoszą swoje właściwości na finalny produkt. W tym przypadku uzyskamy  unikalne dekory, do złudzenia przypominające kamień naturalny, bogatą paletę wybarwień. Dodatkowo otrzymujemy najważniejsze właściwości dla każdego użytkownika, do których zaliczyć można higieniczność oraz wysoką odporność na uszkodzenia czy zabrudzenia, które dodatkowo chroni długoletnia gwarancja.

Uniwersalność konglomeratu sprawia, że jest on często wybierany przez osoby, które poszukują materiału o wszechstronnym zastosowaniu, który może występować niemalże w całym domu. Jedynym mankamentem, który jest do rozwiązania za pomocą zwykłej podkładki pod rozgrzane garnki czy patelnie to stosunkowo niską odporność na temperaturę – ok. 120°C.

A może spieki kamienne na blat?

Produktem, o którym chciałbym nadmienić, a dość niedawno pojawił się na rynku, są spieki kamienne. Produkt ten został opatentowany we Włoszech po wielu latach testowania technologii rozpuszczania naturalnych skał pod wpływem wysokich temperatur. Są one twarde i odporne na wszelkie uszkodzenia oraz wysokie temperatury, a także zaplamienia. Są to produkty zrównoważone, ponieważ wiele z nich pochodzi w dużej mierze z materiałów z recyklingu. Dodatkowo, posiadają naturalne wzory, dzięki którym każdy z nas znajdzie dla siebie odpowiednie wybarwienie.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także