Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Co na blat w kuchni? Porady, piękne zdjęcia. Zobacz!

Autor: Ewa Kozioł
25 cze 2021 10:14

Jaki blat wybrać do kuchni? Podpowiadamy. Oto modne i praktyczne patenty na blat w kuchni.

W kuchni spotykamy obecnie dwa skrajne podejścia do grubości blatu. Bardzo cienkie, wręcz niewidoczne oraz specjalnie pogrubione, masywne. Wszystkie powstają z tych samych materiałów, jak Lapitec, spieki kwarcowe, Corian, czy kamienie naturalne. Co ciekawe, obecnie najpopularniejsze są blaty z powierzchnią matową, a nawet chropowatą, przypominającą łupek lub skałę wulkaniczną.

Cienki blat w kuchni

Cienki blat podkreśla nowoczesne wzornictwo kuchni. Dodaje jej lekkości i jednolitego wyrazu, szczególnie gdy dobrany jest pod kolor frontów. W tym celu najlepiej sięgnąć po płyty wykonane
z nowoczesnych materiałów. Wspomniany Lapitec, spieki kwarcowe i Corian, mogą mieć zaledwie 12 mm grubości, czyli są cieńsze od standardowych frontów kuchennych. A mimo to są bardzo wytrzymałe i samonośne – nie wymagają żadnego wzmocnienia od spodu. Z kolei jeśli decydujemy się na marmur lub granit, to warto pamiętać, że minimalna ich grubość to 2 cm.

Innym patentem jest uzyskanie efektu cienkiego blatu poprzez zacięcie od spodu jego krawędzi pod kątem 45 stopni. Pozwala to ukryć jego grubość, poprzez wpuszczenie go częściowo do szafek. Ewentualnie, unieść go nieco ponad ich linię, co da efekt „lewitowania” i lekkości.

Blat o zwiększonej grubości

Popularne i modne jest również stosowanie blatu o zwiększonej grubości. Jest to niemal naturalnym wyborem w kuchniach tradycyjnych lub stylizowanych na retro. Ale pojawia się też w nowoczesnych zabudowach. W tym wypadku blat jest tak mocno zaakcentowany, że konkuruje z wykończeniem frontów. To swego rodzaju estetyczna gra płaszczyzn pionowych z poziomymi. W ten sposób rozwiązana kuchnia jest mocnym elementem aranżacji i wymaga dla siebie przestrzeni i oddechu.

Masywne blaty powstają w wyniku sklejenia ze sobą kilku płyt naturalnego kamienia lub nowoczesnych odpowiedników – czyli znów wracamy do wspomnianego Lapitecu, spieków kwarcowych i Corianu. W ten sposób uzyskujemy blat o grubości 6-8 cm, w którego krawędzi obsadzimy gniazda elektryczne czy też pokrętła od płyty grzewczej.

Zintegrowany

Stosowane obecnie blaty, to często coś więcej niż idealnie płaska powierzchnia. Kuchnia staje się coraz bardziej wielofunkcyjna i ma to też wpływ na powierzchnie robocze.

– Blat niezależnie od grubości powinien mieć jednolity charakter. Podkreśli to zlewozmywak z tego samego materiału. W przypadku kamienia naturalnego jednak jest to rozwiązanie trudne w pielęgnacji. Z blatem zintegrowany może zostać niewielki barek. Z kolei obniżona płaszczyzna posłuży jako sporej wielkości stół. W blacie ukryjemy dodatkowe gniazda elektryczne czy okap, które wysuwane są z powierzchni w razie konieczności. Ciekawym zabiegiem jest zamontowanie w powierzchni blatu dodatkowych schowków na przyprawy lub donic na zioła z odpływem i systemem nawadniania. Praktycznym patentem jest też rant okalający blat. Dzięki niemu nic przypadkowo nie spłynie lub nie stoczy się na podłogę – komentuje Justyna Zajc, współwłaścicielka marki produkującej kuchnie.  

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także