Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Funkcjonalna kuchnia - jak i w czym segregować śmieci

Autor: Anna Usakiewicz
21 sty 2020 12:32

Obowiązek segregacji stał się wreszcie bardzo realny. Segregować warto i trzeba. W szafkach kuchennych lub wysuwanych szufladach znajdźmy najlepsze miejsce na profesjonalny segregator i pamiętajmy o kilku prostych zasadach dotyczących porządkowania jego zawartości.

Segregacja odpadów rozpoczyna się zawsze w domu. Osoby, które dopiero urządzają kuchnię, o miejscu na pojemniki pomyśleć powinny jeszcze w momencie projektowania szafek. Jeśli nasza kuchnia jest już skończona, zaplanujmy najlepsze miejsce na składowanie odpadów. Takie, które nie będzie przeszkadzać w codziennym funkcjonowaniu. Zastanówmy się ile pojemników potrzebujemy i pamiętajmy, że nie wszystkie kosze muszą być takiej samej pojemności – ich rozmiary uzależnijmy od tego, jaką przestrzenią dysponujemy.

Miejscem na składowanie odpadów w kuchni najczęściej jest szafka pod zlewozmywakiem. W zależności od tego w jaki sposób jest otwierana oraz ile ma miejsca, możemy skorzystać z różnych dostępnych opcji. Jeśli nie chcemy mało praktycznych pojedynczych koszy z popularnych supermarketów budowlanych, zainwestujmy w sprawdzone segregatory odpadów. Do szafek z wysuwanymi drzwiczkami idealne będą systemy z pojemnikami na odpady, które zawieszane są obok siebie na samonośnej konstrukcji. Dodatkowy komfort zapewniają modele z szufladami organizacyjnymi. Jeśli przestrzeń w szafkach z odchylanymi drzwiami na składowanie odpadków jest ograniczona, można wybrać system, który nadaje się do zabudowania, a przy okazji zajmuje bardzo 

Poprawna segregacja 

Papier (niebieski): karton, tektura, ulotki, gazety, kartki, zeszyty, torby i worki papierowe. Nie wrzucamy: tłustego i brudnego papieru, worków po wapnie, tapet, kartonów po mleku i sokach, zużytych chusteczek.

Metale i tworzywa sztuczne (żółty): odkręcone i zgniecione plastikowe butelki po napojach, nakrętki, opakowania po produktach spożywczych, środkach czystości, kosmetykach, plastikowe torby, worki, reklamówki, aluminiowe puszki po napojach, puszki po konserwach, folię aluminiową. Nie wrzucamy: butelek z zawartością, butelek po olejach spożywczych lub silnikowych, części samochodowych, baterii, leków, żarówek, termometrów. 

Szkło (zielony): tylko i wyłącznie szklane opakowania, których nie trzeba myć. Nie wrzucamy: zbitych kieliszków, szyb, luster, szkła zbrojonego, żaroodpornego, fajansu.

Bio (brązowy): odpadki warzywne i owocowe (obierki, pestki, ogryzki), fusy od kawy i herbaty, skoszona trawa, liście, kwiaty, skorupki jajek. Nie wrzucamy: drewna, mięsa, kości, przeterminowanej żywności, jajek, psich odchodów, piasku ani kociego żwirku.

Odpady zmieszane (czarny) wszystko to, co nie może zostać umieszczone w pozostałych pojemnikach, oprócz odpadów niebezpiecznych, sprzętów RTV AGD oraz wielkogabarytowych.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także