
Jak wyposażyć szafki kuchenne?
Funkcjonalność i dobra organizacja to podstawa sprawnego i szybkiego gotowania. Na pozór wszystko wydaje się tu proste i zrozumiałe – co jednak kryje się za tymi hasłami?

Funkcjonalność oznacza, że dany przedmiot, sprzęt czy mebel jest użyteczny i wygodny. Dobra organizacja to z kolei umiejętność, której można się nauczyć dowiadując się jak korzystać z wyposażenia w kuchni, aby gotować sprawnie i szybko. Przedstawiamy rozwiązania, które wyróżnia wysoka funkcjonalność, ułatwiająca dobrą organizację domowej kuchni.
Pojemny carga wysokie
Pakowny jak magazyn, otwierany jak lodówka – pomieści wszelkie zapasy. Otworzysz go bez wysiłku – wystarczy jeden ruch i już masz w zasięgu ręki mąkę, cukier lub ryż. Idealnie współpracuje z lodówką, w której przechowujesz świeże produkty, wymagające niskiej temperatury. W Tandemie możesz zgromadzić wszystkie produkty suche o długim terminie przydatności, zamknięte w kartonikach, puszkach czy opakowaniach z tworzyw sztucznych. Dzięki temu, że jest tak obszerny i umożliwia przechowywanie zarówno wewnątrz szafki, jak i na jej drzwiach, wszystko się tu zmieści. Dodatkowe małe koszyki umożliwiają segregację produktów i pogrupowanie ich np. według częstotliwości używania.
Sprytne carga podblatowe
Jest mały, ale sprytny. Doskonale wykorzystuje wąską przestrzeń w szafce podblatowej. Dzięki niemu nawet w najwęższym i trudno dostępnym miejscu możesz stworzyć ergonomiczną szafkę o różnym przeznaczeniu. Już 15 cm wystarczy, aby zorganizować miejsce na przechowywanie buteleczek, przypraw czy konserw. System Snello doskonale też sprawdzi się jako szafka na kuchenne detergenty.
Do narożnika
Nie wiesz jak ergonomicznie zagospodarować kuchenny narożnik? Pomyśl o szafce LeMans. To system, który powstał właśnie z myślą o zagospodarowaniu trudno dostępnych miejsc w narożniku kuchni. To najlepsze miejsce na garnki, patelnie i brytfanny. Dlaczego? Ponieważ jego półki są owalne, a każda z nich wyjeżdża z lekkością do przodu. Jednym ruchem ręki możesz wyciągnąć całą zawartość na zewnątrz i sięgnąć po dowolny garnek.
Segreguj modułowo
Kosze na odpady zapewniają łatwą segregację, która idzie w parze z ergonomią. Wbrew temu, co można byłoby myśleć, kosz na śmieci to element wyposażenia kuchni, najczęściej używany podczas gotowania. W ofercie znajdziesz ergonomiczne pojemniki wstawiane do szuflad – ten sposób segregacji odpadów jest najpopularniejszy. Możesz też skorzystać z modułowego zestawu pojemników.
Porządek w szufladach na stałe
Przechowywanie sztućców i serwisów obiadowych w szufladach to ważny temat, który warto dobrze zaplanować. Wkłady do szuflad znacznie upraszczają właściwe przechowywanie i szybkie
odnajdywanie odpowiednich sztućców. Natomiast przy przechowywaniu talerzy bardzo ważne jest zastosowanie mat antypoślizgowych, które zapobiegają przesuwaniu przedmiotów, a dodatkowo korzystnie wpływają na estetykę wnętrza szuflady. Maty antypoślizgowe mogą zostać docięte do odpowiedniego wymiaru, natomiast ich kolor może korespondować z wkładem.