Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER SERWISU

Kuchnia a budżet. Na czym można zaoszczędzić urządzając kuchnię?

Autor: Urszula Tatur
19 lip 2021 14:04

Zauważalny wzrost cen to globalne zjawisko, które dotyka całej gospodarki: nie tylko artykułów spożywczych, materiałów budowlanych, ale również mebli kuchennych. Może się okazać, że zakładany przez nas budżet minie się z rzeczywistymi kosztami. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy, jak zoptymalizować wydatki podczas planowania kuchni.

Każda z prac remontowych czy wykończeniowych wymaga opracowania kosztorysu. Jednak nawet najbardziej starannie przygotowana lista wydatków może okazać się nieaktualna, w efekcie czego musimy ograniczyć nasz budżet. Warto jednak pamiętać, że nie musimy iść na kompromisy pod względem jakości i ergonomicznych rozwiązań. Możemy znaleźć podobne koncepty za mniejsze pieniądze, zachowując pierwotny pomysł na wygląd kuchni.

Czy warto iść za modą?

Coraz większą popularnością cieszą się zabudowy na całe ściany, które podnoszą końcową cenę mebli. Zastanówmy się, czy faktycznie taka wersja kuchni jest w naszym przypadku najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Projektujmy zabudowę według własnych potrzeb oraz funkcjonalności, a nie trendów. Jeśli jednak już zdecydujemy się na zabudowanie całej ściany – wybierzmy fronty na zawiasach. – Podnośniki są bardzo popularne, co zupełnie nie dziwi, biorąc pod uwagę ich funkcjonalność. W przypadku ograniczonego budżetu z powodzeniem można zastosować zawiasy. To umożliwi nam spięcie kosztorysu. Można podążać za trendami i wybrać tańsze rozwiązania
– podpowiada Michał Kichler, product marketing manager Häfele.

A co z materiałami? Modne są teraz kuchnie z naturalnych, droższych surowców, jak drewno lub kamień. – W przypadku płyt meblowych warto zwrócić uwagę na tańsze zamienniki. Jest bardzo duży wybór frontów i blatów. Można znaleźć takie dekory, które doskonale imitują droższe materiały – mówi Michał Kichler. Prestiż kuchni możemy podnieść także eleganckimi dodatkami. – Pomyślmy o zastosowaniu ciekawych uchwytów, to miły dodatek, który cieszy oko, a nie obciąża budżetu. Taki jest np. uchwyt H1950 z kolekcji Häfele – wyjaśnia Michał Kichler.

Z tego nie rezygnuj

Gdy mocno ogranicza nas budżet, staramy się uprościć projekt. Nie rezygnujmy jednak z rozwiązań, które zapewniają ergonomię użytkowania. Z pewnością w dolnych szafkach należy postawić na szuflady, które są po prostu wygodniejsze. – Warto dopytać stolarzy o alternatywne rozwiązania, które zachowują wysoką jakość, a których cena może być nawet o połowę niższa. Przykładem może być szuflada Matrix S – zachęca Michał Kichler. Gdy ogranicza nas mała przestrzeń, którą chcemy jak najlepiej wykorzystać, sięgnijmy po sprawdzone pomysły na zagospodarowanie szafek narożnych. Wydawać się może, że podniosą cenę końcową projektu, jednak są na rynku alternatywy, które mogą nas pozytywnie zaskoczyć ceną, jak np. półki Ninka Eco od Häfele.

Także w przypadku oświetlenia przemyślmy odpowiednie rozłożenie wydatków. Zamiast oświetlenia dekoracyjnego, skupmy się głównie na tym roboczym. Dzięki temu nasza codzienna praca w kuchni będzie mniej obciążająca dla naszego zdrowia. – Warto zainwestować w dobrej jakości taśmy LED pod szafkami górnymi, które zapewnią odpowiednią widoczność podczas przygotowywania potraw – doradza Michał Kichler.

Nawet przy mniejszym, ograniczonym budżecie można zaplanować funkcjonalną i ergonomiczną kuchnię. Kluczowe jest odpowiednie zaprojektowanie pomieszczenia, dostosowanego do naszych potrzeb, a następnie dobranie do niego rozwiązań z takiej półki cenowej, na jaką nas w danym momencie stać. Warto poszukać alternatyw, pamiętajmy jednak, że na niektórych rzeczach po prostu nie warto oszczędzać. W końcu spędzamy w kuchni naprawdę dużo czasu.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także