Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Kuchnia gotowa na święta. Praktyczne systemy i dobre rozwiązania

Autor: Ewa Kozioł
14 gru 2021 09:32

Jak co roku jednym z najważniejszych zadań przed świętami są porządki. Często są one wyzwaniem i źródłem stresujących sytuacji. W świątecznych porządkach w kuchni pomogą  ergonomiczne systemy.

Przedświąteczne sprzątanie to czynność, na którą zawsze braknie czasu. Proces sprzątania najczęściej wygląda tak, że zabałaganione wnętrza doprowadzamy do perfekcji, żeby po jakimś czasie znowu zapanował w nich całkowity nieład. Kluczem do zorganizowanych i przyjemnych porządków jest wprowadzenie kilku „zdrowych” nawyków, które pozwolą nam na zapanowanie nad przestrzenią i znacząco ułatwią systematyczne utrzymanie porządku. Jednym z pomieszczeń, które zasługuje na szczególną uwagę w okresie świątecznym jest kuchnia. Tam powstają wigilijne potrawy, które często przygotowuje się z wyprzedzeniem, dlatego ta przestrzeń aż do ostatniego momentu wymaga dogłębnego uprzątnięcia.

Aby szuflady nie były powodem do wstydu

Szuflady są często newralgicznym miejscem wśród kuchennych szafek. Większość kuchennych przedmiotów trafia do nich, aby w pewnym momencie całkowicie je zapełnić i uniemożliwić domknięcie. Przykrej niespodzianki można uniknąć, wprowadzając w życie nawyk organizowania wnętrz szuflad, ale również poprzez wyposażenie ich w specjalne systemy, które ułatwią utrzymanie ładu przez cały rok. Należą do nich wkłady na talerze – ułożone w nich naczynia są zabezpieczone przed uszkodzeniami. Dodatkowym atutem jest łatwe i bezpieczne wyjmowanie na przykład na stół. Wewnątrz wkładu znajduje się mata antypoślizgowa, która ochroni szufladę w przypadku mokrych talerzy.

Jednym z kuchennych must-have są wkłady na sztućce. Bogactwo oferty Peka pozwala na dobór poszczególnych elementów, w zależności od gustu i preferencji użytkownika. Excellent, Sky lub Classico – to propozycje dla miłośników klasyki, którzy przechowują sztućce pionowo. Za pomocą modelu Scoop noże, łyżki i widelce można poziomo, dzięki czemu ostre krawędzie sztućców nie będą uderzały o siebie.

Aby, jeszcze bardziej, ułatwić organizację we wnętrzach szuflad warto zaopatrzyć się w systemy, pomagające przechowywać sztućce serwisowe, które są niezbędne, ale trudno zaaranżować dla nich miejsce w kuchni ze względu na ich kształt. Podczas planowania przestrzeni warto również pamiętać o bloku na noże, a także specjalnych wkładach na folię aluminiową i papier śniadaniowy.

Sprzątania ciąg dalszy

Plastikowe pudełka na żywność, lunchboxy oraz butelki z filtrem na wodę są w kuchni niezbędne, ale jednocześnie trudne w przechowywaniu. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest system SpaceFlexx, w którym można schować lekkie przedmioty z tworzyw sztucznych. SpaceFlexx składa się z bocznych chromowanych ramek i wewnętrznych pięciu elastycznych przegródek, które dostosowują się do rozmiaru i kształtu danych rzeczy. Dodatkową zaletą tego systemu jest materiał, który można prać w pralce.

Kolejnym niezawodnym sposobem na organizację szafek są półki Extendo – mniej tradycyjny odpowiednik półek montowanych na stałe. Sprawdzą się zarówno w szafkach niskich, jak i wysokich. Półki mają zaokrąglone narożniki i krawędzie, są wyposażone w maty antypoślizgowe, dzięki czemu łatwo jest utrzymać w czystości. Maty antypoślizgowe to niepozorne, ale kluczowe elementy wyposażenia. Chronią przed zawilgoceniem, ale również przed zarysowaniem szafek i szuflad. Maty występują w kolorach: szarym, czarnym oraz antracytowym. 

Pomocnicy podczas gotowania

Kuchnia to miejsce, w którym podczas okresu świątecznego spędzamy szczególnie dużo czasu na gotowaniu. Aby przygotowywanie posiłków było znacznie łatwiejsze, firma Peka, oferuje sprawdzone rozwiązania, takie jak systemy podblatowe. Jednym z nich jest Kitchen Tower, przeznaczony do szafki podblatowej o szerokości frontu 450 mm. System zapewnia wygodny dostęp do zawartości szafki, aż z trzech stron. Kolejnym ciekawym rozwiązaniem jest Cooking Agent, który umożliwia przechowywanie licznych koszyków i pojemników, zamocowanych na wyciągu. Pojemniki mogą być swobodnie zdejmowanie i czyszczone w zmywarce. Wyciąg ma zintegrowany system cichego domykania, zapewniający komfort użytkowania.

W organizacji przestrzeni do gotowania nieocenioną rolę może odegrać system Snello, czyli wysuwane dolne cargo z dwiema półkami. System zmieści się do małych szafek umiejscowionych tuż przy zlewie lub kuchence, szczególnie tych wąskich, o szerokości nawet 150 mm. Snello charakteryzuje się możliwością zmian konfiguracji – można dodać specjalne wieszaki na ściereczki i kuchenne ręczniki. Dzięki temu zyskujemy przestrzeń na środki czyszczące i detergenty, które będą w jednym miejscu i zawsze pod ręką, aby szybko i sprawnie posprzątać kuchnię. Inną możliwością zastosowania carga Snello jest przechowywanie kuchennych przypraw. Najlepiej zamknąć je w specjalnych pojemniczkach, które nie tylko ochronią aromat przypraw, ale również ułatwią ich codzienne używanie. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także