Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU
Kuchnia z salonem. 10 pomysłów na półwysep w kuchni. Porady, inspiracje!

Kuchnia z salonem. 10 pomysłów na półwysep w kuchni. Porady, inspiracje!

Autor: Ewa Kozioł
29 gru 2021 20:53

Jak urządzić kuchnię z półwyspem? Jak zaaranżować półwysep, aby wykorzystać jego potencjał? Podpowiada i radzi Małgorzata Brewczyńska, architekt z wieloletnim doświadczeniem.

Jest funkcjonalną alternatywą dla wymarzonej przez wiele osób wyspy. Półwysep daje możliwość dostępu do szafek kuchennych z obu stron. Może być dodatkowym miejscem do spożywania posiłków, gotowania, zmywania lub pracy. Półwysep kuchenny jest również ciekawym elementem dekoracyjnym. 

Półwysep w kuchni otwartej

Półwysep sprawdzi się najlepiej w kuchni otwartej na salon bądź jadalnię, wymaga bowiem dobrej ekspozycji oraz przestrzeni. Odległość półwyspu od równoległych do niego szafek powinna wynosić minimum 120 cm, a przestrzeń do poruszania się naokoło – minimum 90-100 cm. Rozmiar półwyspu jest uzależniony od kilku czynników. 

Pierwszy, oczywisty, to przestrzeń, jaką dysponujemy. Kolejną kwestią jest to, co na nim umieścimy. Półwysep może pełnić funkcję dodatkowego blatu roboczego i miejsca do przechowywania, wtedy wystarczy, jeśli będzie miał szerokość 60 cm. Jeżeli miałaby się pojawić dodatkowa zabudowa meblowa nie tylko od strony kuchni, półwysep powinien być szerszy – np. 80-90 cm, wtedy od strony kuchni daje pełnowymiarowe szafki 60 cm, a np. od salonu – szafki lub półki 20-30 cm. Oczywiście proporcje głębokości szafek można dostosować indywidualnie według potrzeb, a szerokość półwyspu uzależniona jest od wielkości pomieszczenia oraz pozostałych mebli i sprzętów.

Jeśli półwysep ma pełnić funkcję jadalnianą, należy jego wielkość i wysokość dopasować do rozmiaru przewidywanego barku lub stołu. Zastosowanie rozwiązania w postaci półwyspu ułatwia ustawienie sprzętów kuchennych w funkcjonalnym trójkącie roboczym: lodówka – zlewozmywak – płyta grzewcza.

Co na półwyspie?

Od indywidualnych preferencji mieszkańców, jak również możliwości technicznych pomieszczenia, zależy co można usytuować na półwyspie. Na półwyspie może się pojawić zlew, jeśli tylko pozwolą na to instalacje. Częściej umieszczana jest na nim płyta grzewcza, do której możemy dobrać oryginalny, wkomponowany we wnętrze okap wyspowy. Takie rozwiązanie daje możliwość stałego kontaktu osoby przygotowującej potrawy z rodziną i gośćmi przebywającymi np. w salonie. Przy takim rozwiązaniu warto pomyśleć o niewielkiej osłonie półwyspu (wys. ok. 100-110 cm), która ukryje strefę roboczą przy płycie grzewczej.

Odpowiednio dobrane materiały pozwolą na to, aby półwysep był zarówno funkcjonalnym elementem kuchni, jak i ozdobną częścią salonu lub jadalni. Przy półwyspie może znaleźć się, nieco wyższa niż blat szafek dolnych, osłona (ścianka, element z płyty meblowej, lustra, szkła czy blatu) lub barek, co będzie stanowić ciekawe wizualne oddzielenie kuchni od salonu. W ten sposób w otwartej przestrzeni półwysep spełni rolę wydzielenia części tzw. brudnej, jednocześnie będąc elementem ozdobnym.

Od strony salonu może się też pojawić klimatyczne oświetlenie półwyspu lub dekoracyjne półki, czy praktyczne dodatkowe szafki. Do półwyspu można też dostawić stół lub nawet wkomponować go w część zabudowy szafek, co w połączeniu z dodatkowym, ciekawym oświetleniem lub podwieszeniem sufitu stworzy oryginalną bryłę, stanowiącą punkt centralny pomieszczenia.

Półwysep jest funkcjonalnym i modnym rozwiązaniem pomagającym wydzielić strefy w otwartej przestrzeni salonowo-kuchennej. Może stać się ulubionym miejscem spotkań rodzinnych oraz świetną formą integracji domowników. 

Mgr inż. arch. Małgorzata Brewczyńska – absolwentka Wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Łódzkiej. Od 2008 roku prowadzi własne studio projektowe Inventive Interiors, realizując projekty wnętrz prywatnych oraz publicznych w kraju i za granicą.

www.inventive-interiors.com

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także