Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Masz blat z konglomeratu? 5 wskazówek, jak o niego dbać!

Autor: Justyna Łotowska
23 lis 2021 10:51

Konglomerat kwarcowy to materiał, który coraz częściej wybieramy na blat kuchenny. Jak sprawić, aby służył nam przez długie lata i bez niespodzianek przetrwał kolejne, pełne krojenia, gotowania i pieczenia przygotowania do świąt? Oto 5 wskazówek, które sprawią, że nawet po świątecznym gotowaniu blat nadal będzie wyglądał jak nowy!

Usuwaj plamy na bieżąco. Blat z konglomeratu kwarcowego jest wysoce odporny na plamy
i bakterie. Niezależnie, czy pobrudzimy go czerwonym barszczem, pomidorowym sosem, winem czy sokiem z cytryny, pozbędziemy się każdej z plam. Warto jednak usuwać je na bieżąco, ponieważ im dłużej plama znajduje się na blacie, tym trudniej będzie się jej pozbyć.

Używaj właściwych środków czyszczących. Do codziennej pielęgnacji blatów z konglomeratu kwarcowego wystarcza ciepła woda z mydłem lub płynem do mycia naczyń. Przydać może się także płyn do mycia szyb lub uniwersalny, kuchenny odtłuszczacz, szczególnie w przypadku trudnych do usunięcia plam. Nie używamy za to środków mocno kwaśnych, na przykład
z kwaskiem cytrynowym czy zasadowych, ponieważ one nie służą kamieniom. Wybierajmy środki o odczynie obojętnym.

Uwaga na gorące. Jeśli chcesz postawić na blat gorące naczynie, blaszkę do pieczenia wyjętą z piekarnika czy garnek, który przed chwilą znajdował się na kuchence gazowej, pamiętaj, że konglomerat kwarcowy jest odporny na temperaturę do 120 °C. Gorące naczynia o wyższej temperaturze powinny być stawiane na podkładkę. Co stanie się, jeśli o tym zapomnisz? Materiał jest odporny na ciepło, nie ulegnie więc roztopieniu, ale może pozostać na nim niechciane przebarwienie.

Pamiętaj o desce do krojenia. To prawda, że blaty z konglomeratu kwarcowego posiadają wysoką odporność na zadrapania, ale mimo wszystko, producenci nie zalecają krojenia nożem bezpośrednio na blacie. Krojenie może pozbawić blat połysku, a wielokrotny kontakt tego samego miejsca z ostrym przedmiotem może być przyczyną porysowania płyty. Krojenie bezpośrednio na blacie może przyczynić się także do stępienia ostrzy noża. Zawsze używaj deski do krojenia, która zabezpieczy blat przed ostrzem i ciesz się materiałem przez długie lata.

Impregnuj, jeśli potrzeba. Blaty z konglomeratu kwarcowego dostępne są zwykle w paru rodzajach wykończenia. Do najbardziej popularnych należy wykończenie w polerze. Ten rodzaj powierzchni jest najłatwiejszy w utrzymaniu czystości i wymaga najmniej pracy.

Co jednak, gdy posiadamy matowy blat? Musimy pamiętać o impregnacji. Pierwsza powinna nastąpić tuż po montażu blatu w naszej kuchni, następną należy powtórzyć za rok i powtarzać o tej samej porze. Impregnację możemy przeprowadzić samodzielnie lub przy pomocy doświadczonego kamieniarza. Wybierając środek do impregnacji, zawsze sprawdzajmy listę preparatów polecanych przez producenta.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także