PARTNER PORTALU
Masz blat z konglomeratu? 5 wskazówek, jak o niego dbać!

Masz blat z konglomeratu? 5 wskazówek, jak o niego dbać!

Autor: Justyna Łotowska
23 lis 2021 10:51

Konglomerat kwarcowy to materiał, który coraz częściej wybieramy na blat kuchenny. Jak sprawić, aby służył nam przez długie lata i bez niespodzianek przetrwał kolejne, pełne krojenia, gotowania i pieczenia przygotowania do świąt? Oto 5 wskazówek, które sprawią, że nawet po świątecznym gotowaniu blat nadal będzie wyglądał jak nowy!

Usuwaj plamy na bieżąco. Blat z konglomeratu kwarcowego jest wysoce odporny na plamy
i bakterie. Niezależnie, czy pobrudzimy go czerwonym barszczem, pomidorowym sosem, winem czy sokiem z cytryny, pozbędziemy się każdej z plam. Warto jednak usuwać je na bieżąco, ponieważ im dłużej plama znajduje się na blacie, tym trudniej będzie się jej pozbyć.

Używaj właściwych środków czyszczących. Do codziennej pielęgnacji blatów z konglomeratu kwarcowego wystarcza ciepła woda z mydłem lub płynem do mycia naczyń. Przydać może się także płyn do mycia szyb lub uniwersalny, kuchenny odtłuszczacz, szczególnie w przypadku trudnych do usunięcia plam. Nie używamy za to środków mocno kwaśnych, na przykład
z kwaskiem cytrynowym czy zasadowych, ponieważ one nie służą kamieniom. Wybierajmy środki o odczynie obojętnym.

Uwaga na gorące. Jeśli chcesz postawić na blat gorące naczynie, blaszkę do pieczenia wyjętą z piekarnika czy garnek, który przed chwilą znajdował się na kuchence gazowej, pamiętaj, że konglomerat kwarcowy jest odporny na temperaturę do 120 °C. Gorące naczynia o wyższej temperaturze powinny być stawiane na podkładkę. Co stanie się, jeśli o tym zapomnisz? Materiał jest odporny na ciepło, nie ulegnie więc roztopieniu, ale może pozostać na nim niechciane przebarwienie.

Pamiętaj o desce do krojenia. To prawda, że blaty z konglomeratu kwarcowego posiadają wysoką odporność na zadrapania, ale mimo wszystko, producenci nie zalecają krojenia nożem bezpośrednio na blacie. Krojenie może pozbawić blat połysku, a wielokrotny kontakt tego samego miejsca z ostrym przedmiotem może być przyczyną porysowania płyty. Krojenie bezpośrednio na blacie może przyczynić się także do stępienia ostrzy noża. Zawsze używaj deski do krojenia, która zabezpieczy blat przed ostrzem i ciesz się materiałem przez długie lata.

Impregnuj, jeśli potrzeba. Blaty z konglomeratu kwarcowego dostępne są zwykle w paru rodzajach wykończenia. Do najbardziej popularnych należy wykończenie w polerze. Ten rodzaj powierzchni jest najłatwiejszy w utrzymaniu czystości i wymaga najmniej pracy.

Co jednak, gdy posiadamy matowy blat? Musimy pamiętać o impregnacji. Pierwsza powinna nastąpić tuż po montażu blatu w naszej kuchni, następną należy powtórzyć za rok i powtarzać o tej samej porze. Impregnację możemy przeprowadzić samodzielnie lub przy pomocy doświadczonego kamieniarza. Wybierając środek do impregnacji, zawsze sprawdzajmy listę preparatów polecanych przez producenta.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także