Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Materiały do kuchni. Architekt radzi co wybrać. Piękne zdjęcia!

Autor: Ewa Kozioł
15 lis 2021 13:56

Jakie materiały wybrać do kuchni? Co sprawdzi się na ścianie nad blatem? Z czego wykonać blat, a czego meble kuchenne? Jakie materiały są obecnie dostępne? Radzi i podpowiada mgr inż. arch. Małgorzata Brewczyńska.

Drewno i jego imitacje

Zawsze cenione naturalne drewno – lite deski lub płyty fornirowane – ma charakter, ciepło i urok. W kuchni ważny jest gatunek drewna (np. dąb, drewno egzotyczne) i jego zabezpieczenie. Żywice, lakiery, czy oleje wykończeniowe powinny chronić przed środkami chemicznymi, uszkodzeniami mechanicznymi, trudnymi plamami, czy czynnikami mechanicznymi (noże, wysoka temperatura, wilgoć).

Bardziej przystępną cenowo i niewymagającą tyle pielęgnacji alternatywą są płyty meblowe laminowane – mają rozmaite struktury, rodzaje usłojenia i odcienie. Płyty wysokiej jakości są  certyfikowane, odporne na uszkodzenia chemiczne i mechaniczne. Sprawdzają się w przestrzeniach komercyjnych oraz gabinetach lekarskich, więc i w domowej kuchni będą odpowiednie.

Takie same właściwości jak płyty drewnopodobne mają również płyty i blaty laminowane  jednokolorowe. Dzięki nim można stworzyć bardzo urozmaicone aranżacje. Jeśli szukasz większej gamy kolorów, gładkiej powierzchni frontów z jednolicie wykończonymi krawędziami – postaw na płyty MDF lakierowane. Mają wykończenie matowe, satynowe lub w połysku, są również odporne na wilgoć.

Kamień i jego pochodne

Solidny, wodoodporny, elegancki i ponadczasowy. Kamień najczęściej wykorzystywany jest jako blat kuchenny lub okładzina na ścianę nad blatem. Jego alternatywą jest konglomerat – w skrócie to drobinki kamienia zmieszane z żywicą. Zachowuje on właściwości kamienia, ale jest lżejszy, bardziej korzystny cenowo i ma większy wybór jednolitych kolorów, co w nowoczesnej kuchni jest ważnym czynnikiem. Pochodną kamienia jest też fornir kamienny – płaty cienkiego kamienia pozyskiwane z łupka. Można go wykorzystać na ścianę jak i na frontach meblowych, co stwarza bardzo oryginalne i nowoczesne aranżacje.

Co na ścianę nad blatem?

Na ścianę w kuchni nowoczesnej od wielu lat najczęściej wybierane jest szkło jednostronnie malowane lub oklejane – występuje w wielu kolorach i można na nim umieścić różnorodne grafiki. Duży format niweluje fugi, jest jednolitą płaszczyzną łatwą do czyszczenia, odbija światło, powiększa przestrzeń, dodaje elegancji. Do łask wracają też płytki w formie wielkoformatowych gresów i mozaik (obok ceramicznych i szklanych są metalowe i kwasoodporne) lub płytki układane w jodełkę, płytki w formie cegiełek lub heksagonów. Minusem drobnych płytek jest spora ilość fug, ale mają dużo uroku.

Więcej charakteru – beton, cegła i stal

W nowoczesnych kuchniach często na ścianach gości beton architektoniczny (lub tynk imitujący beton) oraz cegła (lub jej gipsowa imitacja). Są to jednak materiały o wysokiej porowatości (trudne w czyszczeniu) i słabej odporności na wilgoć. Zaimpregnuj je odpowiednim środkiem lub użyj ich na ścianie nienarażonej na zabrudzenia. Jeśli pragniesz mieć oryginalną kuchnię w industrialnym charakterze postaw na stal. Zapomniana i rzadko używana (również dość droga) może być świetnym materiałem na blat, ścianę, a nawet szafki. Stal jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, wysoką temperaturę, jest higieniczna i łatwo ją utrzymać w czystości – tylko spójrz na profesjonalne kuchnie w restauracjach.

Skandynawska, klasyczna, industrialna czy ponadczasowa – bez względu na preferencje twoja idealna nowoczesna kuchnia jest w zasięgu ręki. Rozejrzyj się tylko i wybierz odpowiedni materiał!

Mgr inż. arch. Małgorzata Brewczyńska – absolwentka Wydziału Budownictwa i Architektury Politechniki Łódzkiej. Od 2008 roku prowadzi własne studio projektowe Inventive Interiors (www.inventive-interiors.com), realizując projekty wnętrz prywatnych oraz publicznych w kraju i za granicą.

Zobacz także Ściana nad blatem w kuchni. Architekt radzi co wybrać. 20 pięknych zdjęć!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także