Meble kuchenne: 15 pomysłów na przechowywanie. Porady, aranżacje!

Meble kuchenne: 15 pomysłów na przechowywanie. Porady, aranżacje!

Autor: Ewa Kozioł
13 cze 2022 11:57

Jak zaplanować miejsce na przechowywanie w kuchni? Jakie meble kuchenne wybrać? Co, jeżeli nie dysponujemy odpowiednio dużym wnętrzem? Obecnie mamy możliwości, aby bardziej efektywnie wykorzystać przestrzeń w meblach.

  • Podstawą przechowywania w kuchni są szafki dolnej zabudowy. Są one głębsze niż szafki górne, a przez to znacznie pojemniejsze.
  • Dolna zabudowa to dobre miejsce na garnki, naczynia żaroodporne i blachy do pieczenia, jak również drobny sprzęt AGD.
  • Dodatkowej przestrzeni do przechowywania warto szukać pod sufitem. Szafki górne można wykonać w dwóch rzędach, albo wybrać pojedyncze, wyższe moduły – mogą mieć nawet 106 centymetrów.
  • Dzięki nowoczesnym szufladom możemy również wygospodarować dodatkowe miejsce w meblach.

Kuchnia obecnie to pomieszczenie skupiające domowników nie tylko w trakcie gotowania, ale i wspólnego spędzania czasu. Chociaż polubiliśmy jej wielofunkcyjność i coraz bardziej salonowy wygląd, nie możemy zapominać, że nadal jest to miejsce przechowywania. To tutaj magazynowane są zapasy spożywcze i przechowywane naczynia, z których korzystamy podczas robienia i spożywania posiłków. Mamy coraz więcej przydatnych akcesoriów i robotów kuchennych, które mają za zadanie ułatwić naszą codzienną pracę. Potrzebujemy więc coraz pojemniejszej strefy przechowywania.

Projekt: Finchstudio. Zdjęcie: Aleksandra Dermont, Ayuko Studio

Narzekanie na brak miejsca nie rozwiąże problemu. Kluczem do sukcesu jest natomiast optymalne wykorzystanie przestrzeni, którą dysponujemy. Nawet jeżeli nie pozwala ona na zaprojektowanie rozbudowanego systemu mebli – zawsze można ją wykorzystać bardziej efektywnie. Wystarczy wybrać dobre rozwiązania, które będą idealnie dopasowane do warunków panujących w kuchni i potrzeb domowników.

Meble kuchenne: szafki dolne

Podstawą przechowywania są szafki dolnej zabudowy. Są one głębsze niż szafki górne, a przez to znacznie pojemniejsze. Dolna zabudowa to dobre miejsce na garnki, naczynia żaroodporne i blachy do pieczenia, jak również drobny sprzęt AGD. Tutaj zazwyczaj przechowujemy również zapasy spożywcze. Korzystna jest więc możliwość zwiększenia powierzchni użytkowej tych szafek. Jak można to zrobić? Podpowiada projektantka mebli kuchennych Sylwia Kowalska-Mikutel z firmy Kam.

– Typowa wysokość korpusów w szafkach dolnych wynosi 72 cm, ale powiększyliśmy ją do 77 cm. Uzyskane 5 cm w szafkach z systemu Kam Premium Plus zwiększa ich pojemność, dając użytkownikom mebli więcej miejsca do przechowywania. Nie muszą go szukać w dodatkowych modułach, co z uwagi na ograniczenia metrażowe, dla wielu może być kłopotliwe. Powiększenie wysokości korpusów szafek dolnych to prosty i praktyczny sposób, aby wygodnie pomieścić całe kuchenne zaplecze, estetycznie ukryte za atrakcyjnymi dekorami frontów.

Projekt: Przemek Kuśmierek. Zdjęcie: Bartosz Jarosz

Większa powierzchnia użytkowa mebli to więcej naczyń lub produktów spożywczych, które się w nich zmieszczą. Aby strefa przechowywania była nie tylko pojemna, ale i komfortowa w użytkowaniu w korpusach szafek warto zamontować szuflady z pełnym wysuwem. Po ich otwarciu wszystko mamy w zasięgu wzroku i z wygodnym dostępem. Nie musimy się schylać, czy sięgać w głąb szafki, co jest uciążliwe i może być frustrujące.

Dzięki nowoczesnym szufladom możemy również wygospodarować dodatkowe miejsce w meblach.

Dopasuj szuflady do zapasów

W kuchni oszczędzamy nie tylko wodę czy prąd, ale możemy również przestrzeń w meblach. Wybór szuflad o wysokości pasującej do zawartości, optymalizuje powierzchnię użytkową i zwiększa ich funkcjonalność, umożliwiając racjonalne posegregowanie i rozmieszczenie produktów różnej wysokości.

Projekt: Agnieszka Obajtek. Zdjęcie: Bartosz Jarosz

Czy zyskamy na takim podziale? – Tak, ponieważ centymetry zaoszczędzone w szufladzie niskiej, możemy z pożytkiem zagospodarować w magazynowej, która będzie miejscem do przechowywania garnków, pakietu talerzy czy butelek z wodą. Zmieszczą się wyłącznie w szufladzie wysokiej, a takich wymagań nie mają sztućce, drobne akcesoria kuchenne czy torebki z przyprawami – tłumaczy Sylwia Kowalska-Mikutel. Dzięki racjonalnemu podziałowi grup produktów i przypisaniu ich do szuflad o odpowiedniej wysokości, powierzchnia do przechowania jest maksymalnie spożytkowana.

Meble kuchenne: szafki górne

Dodatkowej przestrzeni do przechowywania warto szukać pod sufitem. Szafki górne można wykonać w dwóch rzędach, albo wybrać pojedyncze, wyższe moduły – mogą mieć nawet 106 centymetrów. Wysokie szafki wydają się smuklejsze i zachwycają elegancką, nowoczesną linią a my zyskujemy więcej miejsca. Zwłaszcza na przechowywanie urządzeń, z których nie korzystamy na co dzień lub odświętnej zastawy, która jest w użyciu kilka razy w roku. Można je umieścić na najwyższych półkach.
Powierzchnię użytkową w górnej zabudowie można powiększyć nie tylko dzięki wysokości szafek, ale również zwiększeniu ich głębokości. 

Projekt: pracownia Magma. Zdjęcie: Fotomohito

Dobrze rozplanowana i zaprojektowana

Dobrze rozplanowana zabudowa meblowa to już połowa sukcesu. O pełnym możemy mówić wówczas, kiedy optymalnie wykorzystamy całą dostępną powierzchnię i odpowiednio ją zagospodarujemy. Będziemy mieli wówczas odpowiednią ilość miejsca do przechowywania. Dodatkowo usprawnimy sobie codzienne czynności, zyska na tym również kuchenny porządek.

Zobacz także Mała kuchnia. 15 pomysłów na aranżację kuchni w bloku. Piękne inspiracje!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także