Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Organizacja w kuchni: 5 akcesoriów, które przydadzą się każdemu

Autor: Katarzyna Masłowska
10 gru 2019 11:54

Czy istnieje sposób na ułatwienie sobie pracy w kuchni? Owszem. Możemy odpowiednio wyposażyć kuchnię w funkcjonalne sprzęty i akcesoria, dzięki którym łatwiej będzie nam zapanować nad przestrzenią i zadaniami.

Gotowanie – zwłaszcza dla najbliższych, może być olbrzymią przyjemnością. Bywa, że przybiera postać wiernego podążania za sprawdzonymi przepisami, niekiedy otrzymanymi od mamy czy babci, lub totalnego kulinarnego szaleństwa i eksperymentowania ze smakami. Może przebiegać w ciszy, lub wśród gwaru i muzyki.

Gotować możemy sami, lub z bliskimi… Niezależnie od stylu, który lubimy, przygotowywanie potraw rzadko przebiega tak perfekcyjnie i „różowo” jak w reklamach. Kuchnia nie jest idealnie czysta, w zlewozmywaku zazwyczaj piętrzą się nieumyte naczynia, na blatach brakuje wolnego miejsca, a dzieci raczej przeszkadzają niż pomagają.

Zobacz także: Szary salon: 20 aranżacji z polskich domów. Zobaczcie koniecznie!

Czy istnieje sposób na ułatwienie sobie kuchennej gorączki? Owszem. Możemy odpowiednio wyposażyć kuchnię w funkcjonalne sprzęty i akcesoria, dzięki którym łatwiej będzie nam zapanować nad przestrzenią i zadaniami. Oto 5 rzeczy – zarówno sporych jak i drobnych, które naprawdę ułatwiają przygotowywanie posiłków i sprzątanie po nich.

1. Po zakupach – organizacja przechowywania

Praca w kuchni zazwyczaj zaczyna się od… zakupów. A te, zwłaszcza przed świętami, bywają wielkie. Kiedy już przyniesiemy do domu wszystkie produkty – musimy je schować. I to tak, by były zarazem ukryte i łatwo dostępne.

W organizacji przestrzeni przechowywania przydatne są systemy wysuwne – zwłaszcza kilkupoziomowe pojemne cargo, które pełnić mogą rolę podręcznej spiżarni nawet w stosunkowo niewielkiej kuchni. Dzięki nim każda rzecz będzie miała swoje miejsce, ale będzie też pod ręką w momencie, kiedy będziemy jej potrzebować.

2. Jak utrzymać porządek

Schowanie produktów w szafkach i szufladach to dopiero pierwsza część zadania. Później, w odpowiedniej chwili, należy je równie szybko znaleźć. Niestety bardzo często w przepełnionych meblach jest wszystko oprócz ładu. Jeśli więc chcemy utrzymać w nich porządek, warto zdecydować się na systemy organizacji.

W przypadku szuflad sprawdzą się praktyczne organizery, relingi i wkłady, a także maty antypoślizgowe marki Rejs, które uniemożliwiają przesuwanie się produktów podczas otwierania i zamykania szuflad. Produkowane we Włoszech maty dostępne są w poręcznych rolkach, dzięki czemu ich powierzchnia nie odkształca się podczas transportu. Wykonane z mocnego, dwuwarstwowego materiału po przycięciu na odpowiedni wymiar i rozłożeniu same się poziomują i dopasowują do dna szuflady. Są antystatyczne, dzięki czemu łatwo je utrzymać w czystości. Dostępne są w 3 kolorach. – wyjaśnia Damian Rybak, doradca ds. produktu firmy Rejs.

3. Zadbaj o drobiazgi

Choć wydaje się to prozaiczne, bardzo często podczas przygotowywania posiłków największy problem mamy z najbardziej podstawowymi kuchennymi akcesoriami. Noże nigdy nie są dość ostre, rzadko używany mikser odmawia posłuszeństwa w kluczowym momencie i niemal zawsze brakuje nam misek w odpowiednim rozmiarze. Kłopotliwe bywają też drobiazgi np. książka kucharska czy zeszyt z przepisami.

Kto choć raz nie ubrudził ich przypadkowo odkładając na mokry blat? Znacznie bezpieczniejszym i wygodniejszym miejscem na książkę są specjalne koszyczki zawieszane na relingach. Dzięki nim bez trudu i ryzyka zabrudzenia będziemy mogli sprawdzać składniki i kolejne punkty przepisów. - Warto dodać, że systemy relingowe – czyli koszyki, wieszaki i haczyki zawieszone na rurkach tuż pod górnymi szafkami, sprawdzą się również w przechowywaniu wielu innych, podręcznych rzeczy. Między innymi: kubków, ściereczek, ręcznika papierowego, papieru do pieczenia… - dodaje Damian Rybak.

4. Gdzie są przyprawy?

Szukanie odpowiednich przypraw podczas gotowania wiąże się niekiedy z ryzykiem poważnej irytacji. Mieszanek nigdy nie ma na miejscu, torebki mieszają się, zioła wysypują i tracą zapach… A przecież przyprawy to obok świeżych warzyw i dobrych jakościowo mięs, podstawa udanej potrawy. Rozwiązaniem mogą być praktyczne i bardzo proste organizatory do przypraw.

Dostępne w dwóch głębokościach metalowe wkłady na szklane pojemniczki wystarczy włożyć do odpowiedniej szuflady i wszystkie zioła mamy w zasięgu wzroku i ręki. Choć dedykowane są systemom szuflad Slim Box i Comfort Box Rejs, sprawdzą się też w tradycyjnych modelach. Dzięki nim od razu widzimy co znajduje się w którym pojemniku. Nic nie musimy przestawiać, ani wyjmować podczas poszukiwań. - mówi Damian Rybak.

5. Wielkie sprzątanie, czyli co z odpadami?

Praca w kuchni to nie tylko gotowanie, ale również… sprzątanie. O ile zmywaniem i wycieraniem talerzy może zająć się za nas zmywarka, to pozbycie się resztek, opakowań i butelek należy do nas. Tu przyda się łatwo dostępny system organizacji odpadów. Co ważne, by go zamontować nie musimy remontować kuchni, czy kupować nowych mebli.

W ofercie firmy Rejs znajdziemy zestawy pojemników, które można zwyczajnie wstawić do głębokiej szuflady, lub zamontować w standardowej szafce. Mało tego, możemy sami zdecydować o liczbie i pojemności koszy na poszczególne rodzaje odpadów, tak by dostosować cały system do naszych przyzwyczajeń i stylu życia.

4 Design Days 2020: ikony designu, najwięksi architekci, projektanci, producenci, deweloperzy o inspiracjach i trendach w architekturze i designie. Już 6-9 lutego 2020 r. w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zarejestruj się!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także