Porządek w kuchni: dobre miejsce na przyprawy

Porządek w kuchni: dobre miejsce na przyprawy

Autor: Katarzyna Masłowska
07 sie 2019 12:30

Utrzymanie porządku w szafce z przyprawami to na ogół dość trudne, a jednak możliwe do realizacji, zadanie. Ogromnym ułatwieniem są odpowiednie akcesoria meblowe.

Kto choć raz nie narzekał na wysypujące się lub tracące aromat zioła? Kto nie zdenerwował się podczas poszukiwań torebki z potrzebną w danej chwili mieszanką? 

O komforcie codziennej pracy w kuchni – przygotowywania posiłków i sprzątania po nich, decydują najczęściej drobiazgi. Choć oczywiście układ i wielość funkcji, jakie oferują główne urządzenia AGD są bardzo ważne, to właśnie drobne rzeczy, do których szybko się przyzwyczajamy sprawiają, że w danym wnętrzu dobrze się czujemy. Jedną z nich jest dostęp do narzędzi i produktów, które wykorzystujemy podczas gotowania. Dlaczego to takie ważne?

Zobacz także: Nowoczesny salon: 20 dobrych projektów

Spróbujmy sobie przypomnieć jak wygląda przygotowanie obiadu. Na blacie rozłożone są potrzebne produkty i zupełnie już niepotrzebne opakowania, na kuchence bulgocze gorąca woda, a temperatura w piekarniku dawno jest na tym poziomie, co trzeba.

Pozostało doprawić potrawę, posolić warzywa… Tylko ziół i przypraw, których najbardziej w danej chwili potrzebujemy nie możemy jakoś znaleźć. Minuty uciekają, a my irytujemy się coraz bardziej przekładając podpisane (lub nie) pudełka i słoiczki, rozsypując przy okazji zawartość naderwanych torebek… Czy ten scenariusz nie wydaje się znajomy?

Jak wynika z naszych obserwacji i rozmów z klientami, przyprawy to jedne z najtrudniejszych do ułożenia, wyeksponowania i utrzymania w porządku elementów w kuchni. Na trudności w znalezieniu ziół skarży się ogromna większość osób. Dlatego też, wszelkie systemy pozwalające na ich uporządkowanie cieszą się rosnącą popularnością. Zwłaszcza, że w istocie są naprawdę proste w montażu. – wyjaśnia Damian Rybak, doradca ds. produktu marki REJS.

Na relingach

Jakie akcesoria pomogą nam zaprowadzić ład wśród ziół? Jest ich sporo. Na uwagę zasługują przede wszystkim systemy relingowe REJS. Słoiczki z ziołami można umieścić na lekkich, wykonanych z drutu koszyczkach (jedno lub dwupoziomowych) podwieszanych pod szafkami górnymi.

Można też skorzystać ze szklanych pojemników ze specjalnie wyprofilowaną nakrętką-haczykiem, które wiesza się bezpośrednio na relingu. Takie rozwiązanie umożliwia bezproblemowy dostęp do najpotrzebniejszych przypraw – nawet gdy mamy brudne ręce.

I pod blatem

Ci, którzy wolą przyprawy schować przed oczami gości, mogą się zdecydować na rozwiązania do szafek podblatowych. Do wyboru są dostępne w różnych szerokościach Cargo Mini i systemy szuflad Comfort Box i Slim Box. Ich pełny wysuw gwarantuje łatwy dostęp do pojemników ułożonych w zasięgu oczu i rąk.

Zaś praktyczne systemy organizacji – w przypadku szuflad odpowiednio wyprofilowane wkłady, zaś w cargo – przesuwne relingi i ograniczniki, uniemożliwią przesuwanie się, mieszanie i przewracanie słoiczków. Dodatkowym ułatwieniem będzie zamontowanie elektrycznych systemów wspomagania otwierania i zamykania, dzięki którym wystarczy lekkie naciśnięcie frontu, by szuflada lub cargo bezszelestnie się wysunęło.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także