Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Porządek w kuchni: jak wdrożyć regułę zero waste

Autor: Katarzyna Masłowska
10 sty 2020 10:01

Zarówno w Polsce jak i na świecie idea Zero Waste – ograniczania ilości odpadów, a przez to zmniejszania zanieczyszczenia środowiska – zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników.

Rośnie liczba osób żyjących w myśl zasad 5R: odmawiaj (refuse), ograniczaj (reduce), wykorzystaj ponownie (reuse), recyklinguj (recycle), kompostuj (rot). Razem z marką Peka pokazujemy, jak wyposażyć kuchnię w duchu Zero Waste.

Planujmy, nie marnujmy!

Pierwszym małym krokiem w kierunku Zero Waste będzie dokładne planowanie zakupów. Kupujmy tylko tyle jedzenia, ile jest nam potrzebne. Pomogą nam w tym wyciągi wysokie (tzw. carga), które zapewniają wygodny dostęp i pełen przegląd zgromadzonych w domowej spiżarni produktów.

Zobacz także: 20 najpiękniejszych kuchni 2019 roku

Jeden ruch ręki wystarczy, by stwierdzić, co oraz w jakiej ilości mamy w szafce i kiedy upływa termin przydatności do spożycia. Starajmy się nie dublować zakupów, by w ten sposób nie tracić pieniędzy i czasu, a przede wszystkim nie marnować jedzenia.

Do sklepu z własnym pojemnikiem

Kolejnym krokiem, który przybliży nas do zasady Zero Waste będzie kupowanie produktów na wagę i wsypywanie ich od razu do swojego pojemnika. Dzięki temu ograniczamy ilość śmieci w postaci niepotrzebnych nikomu opakowań.

To Cię zainteresuje: Płytki do łazienki: 30 najlepszych kolekcji 2019 roku

Niestety rezygnacja z plastikowych woreczków przekłada się na wzrost ilości pudełek i pojemników wielokrotnego użytku w naszym domu. Jak ogarnąć chaos, który tworzą w kuchennych szufladach? Tu idealnie sprawdzi się nowość od Peki – organizer SpaceFlexx , który po mistrzowsku rozprawi się z niesfornymi pudełkami. 

Ogranicz i segreguj odpady!

A co z odpadkami, które produkujemy w naszych domach każdego dnia? Idealnym rozwiązaniem do mniejszych i większych kuchni będzie zestaw koszy. Szeroka gama oferowanych przez firmę Peka zestawów pojemników na odpady, a także oddzielnych koszy, pozwala dopasować je indywidualnie do przestrzeni, jaką dysponujemy.

4 Design Days 2020: ikony designu, najwięksi architekci, projektanci, producenci, deweloperzy o inspiracjach i trendach w architekturze i designie. Już 6-9 lutego 2020 r. w Spodku i Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Zarejestruj się!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także