
Porządek w kuchni: jak wdrożyć regułę zero waste
Zarówno w Polsce jak i na świecie idea Zero Waste – ograniczania ilości odpadów, a przez to zmniejszania zanieczyszczenia środowiska – zyskuje coraz większą rzeszę zwolenników.

Rośnie liczba osób żyjących w myśl zasad 5R: odmawiaj (refuse), ograniczaj (reduce), wykorzystaj ponownie (reuse), recyklinguj (recycle), kompostuj (rot). Razem z marką Peka pokazujemy, jak wyposażyć kuchnię w duchu Zero Waste.
Planujmy, nie marnujmy!
Pierwszym małym krokiem w kierunku Zero Waste będzie dokładne planowanie zakupów. Kupujmy tylko tyle jedzenia, ile jest nam potrzebne. Pomogą nam w tym wyciągi wysokie (tzw. carga), które zapewniają wygodny dostęp i pełen przegląd zgromadzonych w domowej spiżarni produktów.
Zobacz także: 20 najpiękniejszych kuchni 2019 roku
Jeden ruch ręki wystarczy, by stwierdzić, co oraz w jakiej ilości mamy w szafce i kiedy upływa termin przydatności do spożycia. Starajmy się nie dublować zakupów, by w ten sposób nie tracić pieniędzy i czasu, a przede wszystkim nie marnować jedzenia.
Do sklepu z własnym pojemnikiem
Kolejnym krokiem, który przybliży nas do zasady Zero Waste będzie kupowanie produktów na wagę i wsypywanie ich od razu do swojego pojemnika. Dzięki temu ograniczamy ilość śmieci w postaci niepotrzebnych nikomu opakowań.
To Cię zainteresuje: Płytki do łazienki: 30 najlepszych kolekcji 2019 roku
Niestety rezygnacja z plastikowych woreczków przekłada się na wzrost ilości pudełek i pojemników wielokrotnego użytku w naszym domu. Jak ogarnąć chaos, który tworzą w kuchennych szufladach? Tu idealnie sprawdzi się nowość od Peki – organizer SpaceFlexx , który po mistrzowsku rozprawi się z niesfornymi pudełkami.
Ogranicz i segreguj odpady!
A co z odpadkami, które produkujemy w naszych domach każdego dnia? Idealnym rozwiązaniem do mniejszych i większych kuchni będzie zestaw koszy. Szeroka gama oferowanych przez firmę Peka zestawów pojemników na odpady, a także oddzielnych koszy, pozwala dopasować je indywidualnie do przestrzeni, jaką dysponujemy.