Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Przechowywanie w kuchni: 10 świetnych pomysłów na szuflady

Autor: Ewa Kozioł
07 wrz 2020 18:35

Szuflady w kuchni ułatwiają organizację przestrzeni i przechowywanie. Aby były funkcjonalne, starannie dobierzmy ich wielkość i sposób otwierania.

W organizacji miejsca w kuchni niezwykle pomagają coraz bardziej funkcjonalne szuflady. Możemy zastosować różne ich rodzaje: z organizerami i głębokim dnem, szafki narożne o różnych systemach wysuwu, carga niskie, wysokie, wąskie i szersze, szuflady podblatowe i cokołowe, specjalne szafki do przechowywania sztućców, narzędzi, zastawy stołowej, garnków czy produktów spożywczych i przypraw.

W szufladach sprawdzą się specjalne listwy dzielące przestrzeń na segmenty, w których można ustawić garnki różnej wielkości oraz umieścić pojedynczo pokrywki, a także relingi (mocowane do frontu i boków) oraz specjalne stabilizatory (wkłady z kołeczkami), utrzymujące zawartość w miejscu. Wybierając szufladę, upewnijmy się, z jakiego materiału została wykonana. Szczególną uwagę zwróćmy na prowadnice i ich udźwig (standardowo wynosi ok. 30 kg, może jednak sięgać nawet 65 kg). Dobierajmy je w zależności od tego, jak ciężkie rzeczy będziemy przechowywać.

Dobry system szuflad powinien uwzględniać wymiary (głównie wysokość) oraz wagę naczyń, umożliwiać przechowywanie w jednym miejscu zarówno garnków, jak i pokrywek do nich. Ważne jest też, aby po otwarciu szafki mieć łatwy dostęp do każdego naczynia. Na garnki czy ciężkie talerze lub salaterki najlepiej przeznaczyć głębokie, dolne szuflady – z nich najwygodniej będzie wyjmować duże, ciężkie naczynia. Dno szuflad dobrze jest zabezpieczyć matą antypoślizgową, która nie tylko zapobiegnie przesuwaniu sprzętów, ale też zabezpieczy wnętrze szuflady przed zabrudzeniami, często osadzającymi się na spodzie np. patelni. Szufladę na talerze warto wyposażyć w system wewnętrznej organizacji przestrzeni – pomaga utrzymać porządek.

Tekst: Katarzyna Masłowska

Polecamy także Kuchnia w bloku: 15 dobrych pomysłów. Zobacz!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także