Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Przechowywanie w kuchni - praktyczne sposoby na drobiazgi

Autor: Dobrzemieszkaj.pl
14 lut 2020 09:15

Drobne akcesoria kuchenne chcemy mieć zawsze pod ręką, ale często mamy problem jak je poukładać i zachować porządek. Z pomocą przychodzi funkcjonalne, starannie przemyślane wyposażenie kuchni, dzięki któremu drobiazgi wreszcie zaczną nas słuchać.

Urządzając domową kuchnię postarajmy się zaplanować strefy przechowywania w taki sposób, aby ułatwić sobie pracę. O ile łatwo jest wyposażyć szafki w ergonomiczne systemy służące do przechowywania garnków czy małego sprzętu AGD, o tyle prawdziwych trudności przysparzają drobiazgi. Przedstawiamy kilka rozwiązań, które ułatwią przechowywanie drobnych akcesoriów w kuchni.

Drobiazgi wędrują pod blat...

Drobne przedmioty najlepiej przechowywać w wysuwanych modułach podblatowych. Ich szerokość dobieramy w zależności od rozmiarów szafki. Moduły są niezwykle uniwersalne, umożliwiają przechowywanie produktów spożywczych, chemii domowej, a także przyborów kuchennych, jak blaszki do pieczenia i foremki. Znajdziemy także specjalizowane systemy, stworzone specjalnie z myślą o przechowywaniu drobnych przyborów, przypraw czy buteleczek. W razie potrzeby możemy łatwo wyjąć je z szafki i położyć na kuchennym blacie.

… i do szuflady!

Kolejną przestrzenią dobrą do przechowywania kuchennych drobiazgów są szuflady. Tak, to koniec problemów z otwarciem szuflady zablokowanej przez złośliwą chochlę czy wałek do ciasta. Wiemy, jak do tego nie dopuścić! Zacznijmy od przypraw. Kluczem do sukcesu jest system, który umożliwia przechowywanie ich wszystkich w jednym miejscu. Najlepiej zainwestować w estetyczne słoiczki z nazwą opisaną na etykiecie, które następnie umieścimy w dedykowanym wkładzie. Dzięki temu nic się nie przesunie i nie przewróci. Równie dobrym rozwiązaniem będą wkłady drewniane, które oprócz doskonałej organizacji i fantastycznego, eleganckiego designu, spełniają też wymogi ekologii. Dopracowane w każdym, najmniejszym detalu wkłady na sztućce, noże, folię czy pudełka zapewnią nie tylko porządek, ale też elegancję w naszej kuchni.

Zobacz także: Mała kuchnia - 15 wnętrz z polskich domów

Wyposażając szuflady pamiętajmy koniecznie o matach antypoślizgowych. Specjalistyczne maty, to rozwiązania równie estetyczne co ergonomiczne.  Ich rola polega przede wszystkim na utrzymywaniu przedmiotów na miejscu i zapobieganiu ich wypadaniu. A przy tym wszystkim jak pięknie wyglądają! 

W szeregu zbiórka!

Szuflada to świetne miejsce również na talerze. Zazwyczaj przechowywane piętrowo w szafkach podblatowych lub wiszących, szczęśliwsze będą jednak w specjalnych wkładach, umieszczonych w szufladzie. Wkłady na talerze zatrzymują wodę spływającą z nich po wyjęciu ze zmywarki. Dzięki temu dno szuflady jest zabezpieczone przed zawilgoceniem.

Jednym z największych wyzwań i utrapień w kuchni jest przechowywanie plastikowych pojemników na żywność. Nigdy nie wiadomo, co z nimi zrobić i jak je poukładać, by nie zajmowały pół szafy. Tymczasem wystarczy wyposażyć kuchnię w funkcjonalne rozwiązanie. Elastyczny system przegród wykonanych z tworzywa świetnie stabilizuje umieszczone wewnątrz lekkie przedmioty, nie pozwalając im na przewracanie czy przemieszczanie się, zapewnia też optymalny przegląd pokrywek i pudełek, dzięki czemu z łatwością sięgniemy po to, którego akurat potrzebujemy. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także