
Przechowywanie w kuchni: sprytne pomysł i rozwiązania
Jak uczynić kuchnię bardziej przyjazną dla użytkowników i umożliwiającą wygodne przechowywanie zapasów żywności? Jest to możliwe dzięki bogatej ofercie systemów szafek i szuflad, a także innych rozwiązań oferowanych przez producentów.

Przechowywanie w kuchni to jedna z tych kwestii, które budzą największe zainteresowanie zarówno producentów mebli, jak i dostawców akcesoriów, a także samych klientów. Nadmiar przedmiotów – produktów żywnościowych, talerzy, garnków i urządzeń agd – to problem, w którego rozwiązaniu pomagają coraz bardziej funkcjonalne szuflady z organizerami i głębokim dnem, szafki narożne o różnych systemach wysuwu, carga niskie, wysokie, wąskie i szersze, szuflady podblatowe i cokołowe, specjalne szafki do przechowywania wina, przypraw, zastawy stołowej itd. Choć na przestrzeni ostatnich dekad kuchnia znacznie zmieniła swoje oblicze, otwierając się na część dzienną i przybierając bardziej reprezentacyjny charakter, nadal jednak kojarzy się z jedzeniem – jego przygotowywaniem i przechowywaniem. Jak zatem ułatwić życie jej użytkownikom? Odpowiedzią na to pytanie są najnowsze systemy akcesoriów meblowych.
Wystarczy jeden ruch ręki
Oczywiście, idealnym rozwiązaniem byłaby oddzielna spiżarnia, połączona z kuchnią. A co, jeśli klient nie dysponuje odpowiednio obszernym pomieszczeniem? Nawet jeżeli nie możemy pozwolić sobie na osobną, wydzieloną spiżarnię, możemy zaaranżować funkcjonalną i wygodną strefę przechowywania, która będzie wygodna, łatwo dostępna i ergonomicznie zaprojektowana – twierdzi Sylwia Kowalska-Mikutel, projektantka firmy Kam, producenta mebli kuchennych. Funkcję kuchennej spiżarni często przejmują szafki wyposażone w system cargo. Wysuwane półki-kosze nie zajmują dużo miejsca, a są bardzo pakowne. Dzięki nowoczesnym prowadnicom, na których montowane są kosze cargo, nawet z dużym obciążeniem wysuną się łatwo i delikatnie.
Cargo pozwala zagospodarować miejsce w dolnych częściach kuchni. Szafki dolne są znacznie bardziej pakowne (zazwyczaj są dużo głębsze) i zdecydowanie trudniej dostępne. Na ogół, aby zobaczyć ich pełną zawartość, trzeba się nie tylko schylić czy nawet klęknąć, ale też wystawić kilka produktów znajdujących się z przodu. Dzięki mechanizmom wysuwnym – takim jak szuflady typu cargo – użytkownik kuchni może sobie zapewnić bezproblemowy dostęp do wszystkich przechowywanych pod blatem produktów. Szeroki asortyment systemów cargo (zróżnicowany pod względem rozmiaru, rodzaju wykończenia, modelu) to odpowiedź na aktualny trend personalizacji wnętrza. Umożliwia bowiem dostosowanie ich do specyfiki produktów, które mają być przechowywane w danej szafce, a także stylistyki zabudowy meblowej. Oferujemy kosze cargo w kilku szerokościach, które bez problemu można dopasować do szafek o standardowych rozmiarach. I to nie tylko tych najczęściej występujących, jak na przykład o szerokości 40, 50 czy 60 cm, ale również tych rzadszych, a jednak wartych uwagi – np. 15 czy 20 cm. Tak szeroki wybór pozwala optymalnie dostosować zabudowę meblową i jej wyposażenie do konkretnego pomieszczenia i maksymalnie wykorzystać przestrzeń, którą dysponujemy– wyjaśnia Damian Rybak, doradca ds. produktu w firmie Rejs.
Do wyboru są systemy na stelażu bocznym lub dolnym, mechanizmy dwupoziomowe z dnem pełnym wykonanym z tworzywa lub płyty (np. linia „Maxima”). W ofercie Rejs są również cargo z dnem ażurowym, wykonanym z drutu (linia „Variant”). Stanowią one świetne rozwiązanie w przypadku szafek, w których przechowywane są duże produkty, takie jak np. garnki, patelnie czy zastawa, a także artykuły spożywcze, które wymagają cyrkulacji powietrza. Klient może sam zdecydować o wysokości położenia koszy lub też zamocować dodatkowe koszyki.
Systemy cargo ma w swojej ofercie również firma Peka. Wyciągi wysokie (np. „Dispensa” czy „Tandem”) pozwolą na uporządkowanie produktów i lepsze wykorzystanie dostępnego miejsca. Wystarczy otworzyć front takiej spiżarni, a półki samoczynnie wyjeżdżają do przodu, ułatwiając wyjmowanie i wkładanie zapasów. Cargo wysokie „Tandem” idealnie komponuje się z lodówką, ponieważ umożliwia przechowywanie wszystkich suchych produktów w jednym miejscu. W systemie tym można umieścić produkty zarówno na drzwiach, jak i półkach wewnętrznych. Tym samym szafka zostaje podzielona na dwie osobne przestrzenie. W efekcie wszystko znajduje się w zasięgu wzroku i pod kontrolą. Dodatkowo, wewnętrzne półki można przewieszać na specjalnej ramie z haczykami, dopasowując ich położenie do rozmiarów przechowywanych produktów. Dzięki temu, że w momencie otwierania tylne półki przybliżają się do użytkownika, zawsze może on łatwo sięgnąć nawet w najgłębsze zakamarki spiżarni. Poza tym mają one wysoki udźwig – można na nich przechowywać aż 85 kg.
Wygoda schowana w… szufladzie
Podstawową zasadą stosowaną w organizacji strefy przechowywania jest łatwy dostęp do zapasów. W roli domowego magazynu żywności idealnie sprawdza się szuflada. Nowoczesne szuflady są wytrzymałe na obciążenie, dzięki czemu można w nich bez obaw przechowywać nawet znaczne ilości zapasów. Komfortowe prowadnice umożliwiają łatwe wysuwanie szuflad i pełne ich otwieranie. Wygoda użytkowników stała się jednym z najważniejszych wyznaczników standardów współczesnych mebli kuchennych. Trudno się zatem dziwić, że chętniej wybierają szuflady, które dzięki pełnemu wysuwowi zapewniają nieograniczony dostęp do wszystkich przechowywanych w nich produktów – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel. I dodaje: Dzięki nowoczesnym prowadnicom szuflady są tak samo wytrzymałe jak półki w tradycyjnych szafkach, a w przeciwieństwie do nich nie wymagają uciążliwego schylania się, aby znaleźć produkt znajdujący się w ich głębi.
Odpowiednio dopasowane szuflady mogą znacznie poprawić komfort użytkowników, a nawet odmienić wygląd całego pomieszczenia. Na jakie propozycje warto zwrócić uwagę? Unikatowym rozwiązaniem jest np. szuflada „Nova Pro Scala” firmy Grass. Przykuwa wzrok minimalistycznym designem i perfekcyjnie prostymi liniami. „Nova Pro Scala” jest dostępna w trzech wersjach kolorystycznych: białej, srebrnej oraz antracytowej.
Z kolei „Modern Box” (GTV) to wygodne i nowoczesne rozwiązanie szuflad wewnętrznych, dzięki którym każda przestrzeń w kuchni zostanie wykorzystana w praktyczny sposób do końca. Szuflady można wmontować w szafki typu cargo, które z tym systemem da się wysuwać na całkowitą głębokość i cieszyć się funkcjonalnością na najwyższym poziomie. Montaż szuflad również jest niezwykle prosty.
Wykorzystanie szuflad z pełnym wysuwem pozwoli również na optymalne wykorzystanie przestrzeni narożnych. Wystarczy wysunąć szufladę, aby mieć nieograniczony dostęp do całej jej zawartości. GTV proponuje tutaj swój produkt – szufladę „Modern Box Square”. Warto zwrócić uwagę szczególnie na tę w kolorze antracytowym, który coraz bardziej zyskuje na popularności. Odcień antracytu doskonale sprawdzi się w ciemnych szufladach i pozwoli uniknąć kontrastu między zwykle jasnym wnętrzem szuflady a ciemnymi frontami mebli.
Narożnik bardziej dostępny
Jak zapewnić użytkownikom kuchni wygodny dostęp do zawartości kuchennych szafek narożnych? Jak najlepiej wykorzystać zalety narożnych mebli? Producenci akcesoriów mają i na to pomysły i odpowiednie rozwiązania. Użytkownicy kuchni, w których znajdują się narożniki, często skarżą się na brak swobodnego dostępu do szafek. Narzekają na niewygodę i niepełne wykorzystanie miejsca do przechowywania. Tymczasem pomysłów na wygodne zagospodarowanie kuchennych kątów nie brakuje. Receptą na ten problem są np. wysuwane półki, takie jak „Corner Optima”, czy kornery, jak „Corner Comfort” i „Corner Front” marki Rejs. Pozwolą one w pełni wykorzystać miejsce, a jednocześnie bez problemu chować i wyjmować najróżniejsze produkty. Stabilne i wytrzymałe stelaże, prowadnice dobrej jakości, oferujące płynny ruch, a także sprytne rozwiązania, jak specjalnie wyprofilowane kształty półek czy niewysokie relingi zabezpieczające produkty przed upadkiem – ułatwią pracę i utrzymanie porządku.
Możliwość zabudowania narożników to duży atut wnętrza, ponieważ zyskujemy dodatkową, bardzo pojemną szafkę, w której można przechowywać naczynia o większych gabarytach czy spore zapasy produktów spożywczych. Aby jednak zminimalizować niedogodności związane z usytuowaniem szafki narożnej i zapewnić sobie komfortowy dostęp, wymaga ona umiejętnej organizacji – mówi Sylwia Kowalska-Mikutel.
Tradycyjne półki można zastąpić bardziej przydatnymi w tej sytuacji rozwiązaniami w postaci specjalnych systemów z wysuwanymi półkami typu nerka, obrotowych koszy czy komfortowych szuflad narożnych z pełnym wysuwem. Dzięki tym praktycznym udogodnieniom zawartość szafki narożnej wysunie się sama. Komfortowym rozwiązaniem są również szuflady narożne z pełnym wysuwem. Ich fronty są ułożone pod kątem 90 stopni, dzięki czemu idealnie wkomponowują się w korpus szafki. Pozwalają maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń narożników i zapewniają ergonomiczny dostęp do zawartości. Wystarczy wysunąć szufladę, aby w zasięgu dłoni mieć wszystkie przechowywane w niej produkty. Są pojemne i wystarczająco wytrzymałe, aby poradzić sobie ze znacznym obciążeniem, dlatego można je zagospodarować na strefę przechowywania naczyń czy zapasów kuchennych, a pełen wysuw zapewnia szybki i bezproblemowy dostęp.