
Przechowywanie w kuchni. Urządzamy domową spiżarnię
Jak przechowywać produkty spożywcze w kuchni? Podpowiadamy, jak urządzić domową spiżarnię, nawet nie mając na to osobnego pomieszczenia.

Idealną sytuacją jest wydzielona przestrzeń, w której możemy przechowywać produkty spożywcze czy rzadziej używany sprzęt AGD. Niestety, nie w każdym mieszkaniu jest to możliwe. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wygospodarować specjalną strefę w kuchni, która posłuży nam za funkcjonalną spiżarnię.
Półki typu cargo
W roli kuchennych spiżarni doskonale sprawdzają się szafki typu cargo. To wysuwane stelaże, na których zamocowane są kosze lub półki z pełnym dnem. – To świetne rozwiązanie, wspierające zarówno organizację, jak i ergonomię korzystania z kuchni. Wszystkie produkty są dobrze widoczne i mamy je pod ręką, a do otwarcia nawet w pełni obciążonej szafki wystarczy lekki ruch – argumentuje Michał Kichler, manager ds. doradztwa technicznego i szkoleń Häfele.
W cargo istnieje możliwość indywidualnego dopasowania liczby i wysokości koszy – tak, aby jak najlepiej wykorzystać przestrzeń wewnątrz mebla oraz dostosować do aktualnych potrzeb. Dzięki różnym szerokościom systemów możemy dopasować szafkę do pozostałych mebli w kuchni czy do posiadanego miejsca. Dostępne są zarówno w wersji wysokiej, jak i podblatowej. Te drugie wyjątkowo dobrze sprawdzają się w okolicach płyt kuchennych, dzięki czemu podczas gotowania mamy łatwy i szybki dostęp do potrzebnych produktów spożywczych.
Ich niewątpliwą zaletą jest duża pojemność, łatwy dostęp do przechowywanych artykułów oraz duża wytrzymałość stelaża.
Dobra organizacja
Kluczem do dobrze zorganizowanej spiżarni jest takie rozmieszczenie produktów, by mieć je na widoku i w zasięgu ręki. Nie potrzebujemy jednak do tego nowych szafek, jeśli nie ma na to w naszej kuchni miejsca. Sekret tkwi w odpowiednim rozmieszczeniu przechowywanych produktów przy wykorzystaniu dodatkowych akcesoriów porządkujących przestrzeń. Dzięki temu możemy mieć spiżarnię nawet w szufladzie.
– Wystarczy uzupełnić ją w odpowiednie wkłady np. na przyprawy, pojemniki sortujące i przegrody. Można w nich przechowywać nawet ciężkie słoiki, dzięki dużemu udźwigowi – nawet do 70 kg jak w przypadku szuflad Matrix – wyjaśnia Michał Kichler.
Ciekawym rozwiązaniem do domowej spiżarni w kuchni jest również szuflada na artykuły spożywcze Hailo Pantry-Box. Dedykowana jest do przechowywania pieczywa – posiada drewniany ruszt, ale można w niej trzymać także warzywa i owoce. – To szybki sposób na przemianę zwykłej szuflady w element spiżarni. Pasuje do wszystkich systemów szuflad dostępnych na rynku, a dzięki będącym w wyposażeniu rusztom zapewnia odpowiedni dostęp powietrza – dodaje ekspert Häfele.
W domowej spiżarni świetnie sprawdzą się też wszelkiego rodzaju pojemniki do sypkich produktów. Na rynku dostępny jest szeroki wybór w różnorodnych kształtach, zarówno plastikowe, jak i szklane. Warto pojemniki odpowiednio opisać, w trwały sposób. Możemy do tego wykorzystać niezmywalne markery lub naklejki – najważniejsze jest to, abyśmy sami dobrze wiedzieli, gdzie co trzymamy.
Higiena przede wszystkim
Nawet najlepiej zorganizowana spiżarnia nie zagwarantuje nam świeżości przechowywanych produktów. O to musimy już zadbać sami. W pierwszej kolejności skupmy się na porządkach na półkach, w pudełkach i koszach. Należy pamiętać także o regularnym sprawdzaniu zawartości pojemników. W produktach sypkich mogą zadomowić się niechciani goście. Koniecznością jest także regularne mycie pojemników i półek.
Szuflady można wyłożyć matami antypoślizgowymi, które – poza zabezpieczeniem przedmiotów przed przesuwaniem, dodatkowo chronią meble przed zabrudzeniami. Można je też w łatwy sposób wyczyścić, myjąc je pod bieżącą wodą.
Nawet w przypadku małych przestrzeni warto wygospodarować specjalną przestrzeń do przechowywania artykułów spożywczych. Oferowane na rynku rozwiązania do mebli kuchennych dają szerokie pole aranżacyjne. Dzięki temu możemy stworzyć funkcjonalną i ergonomiczną spiżarnię.