
Szuflada w kuchni. 15 sprawdzonych sposobów na przechowywanie
Specjalne wkłady, systemy, pojemniki. Wszystkie bez wyjątku ułatwią utrzymanie porządku w kuchennych szufladach. Zobaczcie dostępne rozwiązania.

Szuflada jest wygodna i funkcjonalna: oferuje łatwe otwieranie, płynny ruch prowadnicy, ciche i delikatne zamykanie. Wiele uwagi przykładamy do ich jakości – przecież otwieramy je i zamykamy co najmniej kilka razy dziennie! Otwierając szufladę, wyciągamy na światło dzienne całą jej zawartość, dlatego warto zadbać zarówno o wygląd szuflady, jak i o jej wnętrze.
Wygląd szuflady: idealnie dopasowany do stylu kuchni
Równie efektowna co lico może być także skrzynia i wnętrze. Teraz możemy zdecydować o wyglądzie szuflady, dodać indywidualny akcent, co podkreśli styl kuchni. Na rynku pojawiły się bowiem szuflady z dekoracyjnym podwyższeniem boków. Dotychczas zawartość głębokich szuflad zabezpieczały relingi, mocowane do frontu. Teraz zamiast relingów możemy wybrać specjalne, dekoracyjne podwyższenie boków wykonane ze szkła lub tworzywa o atrakcyjnym, dopasowanym do stylu i kolorystyki mebli wzorze.
Producenci oferują kilka rodzajów podwyższenia boków, a nawet możliwość skomponowania własnego dekoru. Możemy wybrać – w wersji minimalistycznej – szkło przezroczyste lub matowe, szkło z subtelnym motywem kwiatowym lub z nieco bardziej awangardowym dekorem: żółte kwiaty, kolorowe linie albo boki w kolorze złotym czy z fakturą skóry. Podwyższenia boków mogą być także wykonane z drewna albo kamienia. Po otwarciu, taka szuflada doskonale komponuje się z kamiennym blatem roboczym lub tradycyjnymi, drewnianymi frontami.
Warto wiedzieć, że szuflada wraz z dekoracyjnym podwyższeniem boków stanowią całość, więc na takie wykończenie musimy zdecydować się już na etapie projektowania zabudowy kuchennej i wyboru akcesoriów meblowych.
Wyposażenie szuflad: wiele możliwości
Przestrzeń każdej szuflady wymaga wewnętrznej organizacji. Uchwyty, podziały, ograniczniki zabezpieczają nie tylko przed bałaganem i zapobiegają przesuwaniu przedmiotów, ale także chronią naczynia lub szklane butelki przed uszkodzeniem. Tylko od nas zależy czy wyposażymy szufladę w elementy wewnętrznej organizacji, przeznaczone do przechowywania konkretnych przedmiotów, czy wybierzemy uniwersalny sposób organizacji, odpowiedni do szuflady z dowolną zawartością.
W przypadku drobnych przedmiotów, takich jak pojemniki na przyprawy, pokrywki, warto wybrać akcesoria specjalnie do tego przeznaczone. Pomogą utrzymać porządek w szufladzie, szybko odnaleźć potrzebny przedmiot, a także przenieść np. cały zestaw przypraw na blat roboczy.
Pełną dowolność mamy także w zaprojektowaniu wnętrza szuflady na naczynia. Wykorzystując specjalne uchwyty, możemy przechowywać komplet talerzy oraz przenieść je na stół jednocześnie. Jeżeli wybierzemy specjalnie wyprofilowany wkład, talerze ułożymy w szufladzie pionowo – jak na ociekarce. System swobodnej organizacji przestrzeni, wykorzystujący specjalne kołeczki umieszczone w dowolnym miejscu, umożliwia bezpieczne przechowywanie naczyń o równej wielkości, ale także słoików, słoiczków, puszek, pudełek.
Tekst: Anna Usakiewicz.