Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Jak wybrać podłogę do kuchni? Porady, sprawdzone aranżacje

Autor: Justyna Łotowska
30 sie 2021 14:58

Podłoga w kuchni musi sprostać wielu wyzwaniom. Funkcjonalna, trwała i bezpieczna powinna także cieszyć oko i harmonijnie komponować się z kuchenną zabudową. Czym powinniśmy kierować się przy wyborze podłogi do kuchni?

  • Podłoga w kuchni powinna być wytrzymała, łatwa w utrzymaniu i w czyszczeniu oraz odporna na wilgoć.
  • Drewno nadaje się na wykończenie podłóg, pod warunkiem, że dobierzesz odpowiedni, wodoodporny  rodzaj deski.
  • W nowocześnie zaprojektowanych domach i mieszkaniach, w których kuchnia otwarta jest na salon, wielu architektów rekomenduje podłogę z tego samego materiału w obu częściach pomieszczenia.

Wybierając podłogę do kuchni, trzeba wziąć pod uwagę względy praktyczne. Intensywniejsze niż w innych pomieszczeniach jej użytkowanie wymaga, by była wytrzymała, łatwa w utrzymaniu i czyszczeniu. W miejscu, gdzie się gotuje i przygotowuje potrawy, podłoga jest narażona na działanie wody oraz zaplamienia. 

Jaka podłoga do kuchni? Wodoodporna!

Kuchnia to przestrzeń, w której lubią przebywać nie tylko domownicy, ale także goście. Wraz z upowszechnieniem się mody na wspólne gotowanie z rodziną i przyjaciółmi czy też na organizowane pokazy kulinarne, kuchnia stanęła przed nowymi zadaniami. Należy również pamiętać, że żadne inne miejsce w mieszkaniu tak nie przyciąga czworonożnych pupili, jak właśnie kuchnia.

Z tych powodów dobrym pomysłem mogą być chociażby podłogi wodoodporne, takie np. jak hybrydowe podłogi Nex Step (Barlinek), które właśnie trafiły do sprzedaży. Hybrydowa deska barlinecka może być użytkowana w kuchni przez lata. Zalety hybrydowej deski, pokrytej ultraodpornym lakierem ceramicznym to m.in. wodoodporność na miejscowe zalania i zachlapania, wytrzymałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz ścieranie. 

Otwarty salon z kuchnią i jadalnią - jaka podłoga?

W nowocześnie zaprojektowanych domach i mieszkaniach, w których kuchnia otwarta jest na salon, wielu architektów rekomenduje podłogę z tego samego materiału w obu częściach pomieszczenia. Jednorodna płaszczyzna nadaje wystrojowi harmonijny charakter, optycznie powiększa wnętrze i ułatwia jego aranżację.

– Z doświadczenia współpracy z deweloperami wiemy, że na identyczną podłogę w całym lokalu najczęściej decydują się właściciele mikroapartamentów i kawalerek. Rozwiązanie takie polecamy również do większych mieszkań i apartamentów, którym drewniane płaszczyzny dodają przytulności – mówi Olga Nowosad-Szewców, architektka wnętrz z pracowni Decoroom.

Drewniana podłoga w kuchni. Czy można?

Drewno jest wyjątkowym materiałem, który czyni kuchnię zarówno ciepłą i przytulną, jak i niezwykle elegancką. Jego ważną zaletą jest uniwersalność, dzięki której wpisuje się we wnętrza zaprojektowane w każdym stylu.

– Często nasi klienci zadają nam pytanie, jakie wykończenie podłogi będzie najlepsze, zwłaszcza dla rodzin z dziećmi i zwierzętami. My zawsze stawiamy na drewno. Poszukujemy takich rozwiązań, które są multizadaniowe, odporne na zniszczenia, a jednocześnie zachwycają swoim wyglądem.
Z doświadczenia wiemy, że taki rodzaj produktu jest na wagę złota – mówią projektantki Ada Skwira i Małgorzata Liebhart z pracowni WZ Studio.

– Drewno idealnie ociepla wnętrze oraz jest przyjemne w dotyku. Ten materiał dodaje naturalnego wyglądu, jest uniwersalny, bo komponuje się z każdym stylem, a dodatkowo poprawia akustykę w pomieszczeniu. Drewniane podłogi są ponadczasowe i nigdy nie wyjdą z mody! Atutem drewnianych podłóg jest bezpieczeństwo, które zapewniają. Upadek jest lepiej zamortyzowany, gdy zderzamy się z drewnem niż twardą płytką ceramiczną. Większe szanse na przetrwanie mają również przedmioty przypadkowo upuszczone na podłogę – dodają projektantki.

– Gdy podłoga łączy w sobie estetykę naturalnego drewna i trwałość, jaką zapewnia odpowiednie zabezpieczenie materiału, wówczas stosujemy ją nie tylko w salonie czy sypialni, ale także w kuchni, czasem również w łazience – mówi Olga Nowosad-Szewców, architektka wnętrz z pracowni Decoroom.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także