Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

28 maja Światowym Dniem Hamburgera

Autor: Redakcja
27 maj 2020 09:58

Kulinarny kalendarz z datami, które ucieszą każdego smakosza, nie sprowadza się wyłącznie od Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Mamy za sobą smakowity karnawał z tłustym czwartkiem i obowiązkowymi pączkami oraz faworkami na czele. Coraz bardziej popularne staje się obchodzenie w lutym Międzynarodowego Dnia Pizzy. Na tym nie koniec apetycznych świąt, bowiem 28 maja został ogłoszony Światowym Dniem Hamburgera.

To prawdopodobnie najsłynniejsza kanapka na świecie. Z jej powstaniem wiążą się najróżniejsze historie, a na przestrzeni ponad stuletniej kariery hamburgery miały swoje wzloty i upadki. Przez długi czas kojarzono je głównie z daniami kiepskiej jakości, do zjedzenia co najwyżej w biegu. Obecnie są jednym z najmodniejszych od lat trendów street foodowych. Co więcej, pojawiają się nawet na salonach i w renomowanych restauracjach, stając się powodem do dumy niejednego kucharza. Przy okazji obchodów tego niebywale apetycznego święta, zapoznajcie się z propozycjami szefa kuchni Knorr na podanie hamburgera na co najmniej kilka sposobów. Udowodnimy, że ta potrawa to kulinarny kameleon.

Tradycyjne dodatki – sprawdzony smak

Hamburger zaistniał w popkulturze tak mocno, że przez długi czas był jednoznacznie kojarzony z kuchnią Stanów Zjednoczonych. Wbrew pozorom, jego początków należy szukać w Europie. Nazwa nie nawiązuje do angielskiego słowa „ham”, oznaczającego szynkę. Zdziwieni? Pierwszą wersją potrawy był niemiecki kotlet po hambursku, przyrządzany z siekanej wołowiny. Na tereny USA trafił w pierwszej połowie XIX wieku za sprawą imigrantów ze Starego Kontynentu. Prawdziwą furorę danie zaczęło robić dopiero na początku XX wieku, kiedy w pewnej teksańskiej restauracji podano kotlet na gorącym pieczywie w towarzystwie sałaty, musztardy oraz majonezu.

Przez lata pojawiały się najróżniejsze przepisy, często traktujące oryginalną recepturę bardzo swobodnie. Dziś w najbardziej klasycznych wariantach w bułce, oprócz mięsa, umieszczane są korniszony, pomidory oraz plaster cudownie ciągnącego się sera. Wielu kucharzy dodaje grillowane pieczarki, relisz cebulowy, bekon, prażoną cebulkę, czy rukolę. Burgerowa bułka i mięsny wkład to składniki, które są w stanie współgrać z najbardziej zaskakującymi produktami. Jedną z najsłynniejszych wersji potrawy jest cheeseburger – podobno sam Elvis Presley był jego oddanym fanem.

Wariacje na temat burgerów dotyczą także sosów – musztarda, majonez i ketchup to dla wielu szefów kuchni zdecydowanie za mało. W smacznych eksperymentach pojawiają się owocowo-warzywne salsy, ajwar, guacamole oraz sałatka colesław. Mimo licznych zawirowań w historii i recepturach dania, obchody Światowego Dnia Hamburgera polecamy zacząć od hamburgerów z sadzonym jajkiem po amerykańsku, w których zakochać się można od pierwszego wejrzenia.

Hamburgery z sadzonym jajkiem po amerykańsku

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

500 g wołowego mięsa z udźca
2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
8 plastrów wędzonego boczku
4 bułki do hamburgerów
10 pieczarek
1 biała cebula
2 garści rukoli
4 jajka
4 łyżki majonezu
4 łyżki oleju
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania:

Usuń błony z mięsa oraz pokrój je na mniejsze części, a następnie zmiel w maszynce. Wsyp Przyprawę do grilla Knorr i zrób mięsną masę. Uformuj z niej cztery burgery zbliżonej wielkości.
Pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Wszystko podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
Połóż burgery na gorącym ruszcie i smaż je z każdej strony przez około 10 minut. Na grillu podsmaż również plastry boczku. Poprzekrawaj bułki na pół i też je lekko opiecz. Gotowe pieczywo posmaruj od wewnętrznej strony majonezem.
W trakcie przygotowywania burgerów rozgrzej olej na patelni i usmaż cztery jaja sadzone.
Gotowe mięso połóż na bułkach z majonezem i rukolą. Do całości dodaj boczek, pieczarki i sadzone jajka. Przykryj kanapkę górną częścią bułki.

Bez mięsa też się liczy!

Hamburger to specjał, który łączy wszystkich fanów dobrego jedzenia, niezależnie od stosowanej diety czy przekonań z nią związanych. To przysmak, który trafia nie tylko do miłośników wołowiny. Przygotowuje się go z różnorodnych gatunków mięs – od wieprzowiny poprzez drób, dziczyznę aż po jagnięcinę. Mimo to nie jest zarezerwowany wyłącznie dla mięsożerców! Szeroki wybór roślinnych dodatków sprawia, że każdy z ciekawością i dużym apetytem może podejść do wege burgera. Mięsny kotlet z powodzeniem da się zastąpić warzywnym. Do jego przyrządzenia kapitalnie nadają się rośliny strączkowe: fasola, soczewica, ciecierzyca. Znakomicie sprawdzają się także kotleciki grzybowe z pieczarek. Natomiast kolorytu wegetariańskiemu hamburgerowi dodają buraki. Swojska marchewka też zamienia się w modne danie, rodem z najpopularniejszego lokalu lub food trucka w mieście. Popularną praktyką staje się łączenie warzyw z kaszami, zwłaszcza bulgur, jaglaną i jęczmienną. Nic nie stoi na przeszkodzie, by skosztować także gryczanej.

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych wegetariańskich rozwiązań jest tofu, które wcześniej można marynować w przyprawach, by nabrało bardziej intensywnego smaku i aromatu. Jak widać, dla chcącego nic trudnego! Z przepisem szefa kuchni Knorr na warzywne burgery z sałatką poradzą sobie nawet początkujący burgerożercy.

Warzywne burgery z sałatką

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

2 łyżki wegańskiego majonezu
4 bułki do burgerów
400 g czerwonej fasoli z puszki
1 batat
0,25 szklanki czarnej soczewicy beluga
2 garści rukoli
1 szczypta Chili z Indii Knorr
4 suszone pomidory
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1 czerwona cebula
1 łyżka sezamu
1 szczypta soli
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 pęczek natki kolendry

Sposób przygotowania:

Gotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut, aż stanie się miękka. Batata upiecz do miękkości, a fasolę odcedź z zalewy na sitku. Następnie rozgnieć widelcem gotowego batata i fasolę.
Do rozgniecionych warzyw dodaj soczewicę, posiekaną natkę kolendry oraz chili. Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
Z warzywnej masy uformuj cztery kotlety podobnej wielkości. Ułóż burgery na blasze z pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 12 minut. Możesz też usmażyć kotlety w pergaminie na grillu.
Umyj i osusz papierowym ręcznikiem rukolę, a następnie połącz ją z oliwą z suszonych pomidorów i cebulą oraz pomidorami suszonymi pokrojonymi w wąskie paski. Sałatkę dopraw pieprzem, solą i octem balsamicznym.
Bułki przekrój na pół i opiecz. Gotowe posmaruj wegańskim majonezem.
Upieczone burgery nałóż na spody bułek, dodaj sałatkę i przykryj górną częścią pieczywa. Danie serwuj od razu po przygotowaniu.

Burgery z różnych stron świata

Ojczyzną tej wyjątkowej kanapki są Niemcy, lecz największą popularność zyskały w Stanach Zjednoczonych. Stamtąd moda na hamburgery pod różnymi postaciami przeniosła się niemal na cały świat. Trudno zatem dziwić się, że tworzone są coraz ciekawsze receptury, często korzystające ze składników pochodzących z najbardziej egzotycznych zakątków naszej planety.

Burgery, które zasłynęły do tej pory jako najdroższe na świecie, miały w swoim składzie szafran, homary, trufle, a nawet płatki złota. Obiad zdecydowanie na bogato! Tego rodzaju rarytasów można spróbować, chociażby w Londynie. Pewna restauracja w Dżakarcie jest znana z podawania burgerów z dodatkiem czarnej mozzarelli, w której składzie znajduje się węgiel aktywny. W domowym zaciszu można przygotować mniej spektakularne, lecz nadal wykwintne przysmaki. Świetnie będą prezentować się burgery z krewetkami. Zamiast cheddara, warto użyć sera z przerostem niebieskiej pleśni, który stworzy doskonałą kompozycję z orzechami włoskimi i żurawiną. Tak, to wszystko w jednym burgerze, który z kiepskim fast foodem nie ma już nic wspólnego. Dla fanów lokalnych smaków proponujemy umieszczenie w bułce aromatycznego oscypka. Pikantna salsa pomidorowa, tabasco i czerwona fasola przeniosą nas w rejony Meksyku i jego barwnej, wyrazistej kuchni. Czerwona pasta curry dodana do przepisu znacznie przybliży każdego kucharza do specjałów prosto z Tajlandii. Zaintrygowani? Niech ta podróż doprowadzi Was do burgerów po koreańsku według naszego sposobu. Niebanalne przyprawy i dodatki to jego mocne strony!

Burgery po koreańsku

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

1 kg mielonej wołowiny o zawartości tłuszczu ok. 20%
1 opakowanie Przyprawy Koreański Grill Knorr
1 pęczek natki kolendry
4 bułki z sezamem do hamburgerów
100 g suszonych grzybów shitake
100 g sosu sweet chili
3 łyżki sosu sojowego
50 ml oleju sezamowego
100 g sera cheddar
200 g gotowanej kapusty kimchi
4 cm kłącza imbiru

Sposób przygotowania:

Zalej wrzącą wodą grzyby shitake i odstaw do momentu, aż zrobią się miękkie. Po tym czasie drobno je posiekaj. Pokrój natkę kolendry, a kłącze imbiru zetrzyj na tarce.
Mieloną wołowinę połącz z przyprawą Koreański Grill Knorr, pokrojonymi grzybami shitake, sosem sojowym, kolendrą, startym imbirem oraz olejem sezamowym. Wszystko razem wymieszaj. Z przygotowanej masy uformuj cztery burgery o grubości około 1 cm.
Usmaż burgery na grillu według własnych upodobań. Gotowe mięso posmaruj sosem sweet chili.
Przekrój bułki i opiecz je z obu stron na złoty odcień. Na dolnej połówce ułóż mięso, ser oraz kimchi. Całość przykryj górną połówką pieczywa.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także