×
Subskrybuj newsletter
dobrzemieszkaj.pl
Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
6 przepisów na zdrowe i pyszne tosty. Wypróbuj je!

6 przepisów na zdrowe i pyszne tosty. Wypróbuj je!

Autor: Justyna Łotowska
14 lut 2023 08:28

Śniadanie daje nam zastrzyk energii na rozpoczynający się dzień. Siłą przyzwyczajenia o poranku sięgamy najczęściej po kanapkę z wędliną, parówki lub jajecznicę. Chcesz przełamać rutynę? Wypróbuj łatwe do przygotowania tosty!

Czy tosty mogą być zdrowe? Jeśli zdecydujesz się na kromkę białego chleba pokrytą pastą o wysokiej zawartości cukru, może to nie być najzdrowszy wybór. Wszystko zależy jednak od rodzaju tostów, a także dodatków, których użyjesz.

 

Jak zrobić zdrowe tosty? Podstawa to zdrowy chleb

Po pierwsze wybierz pieczywo zawierające błonnik lub chleb na zakwasie, który z powodzeniem nadaje się do opiekania. Zakwas wspomaga wchłanianie składników odżywczych, poprawia trawienie, a dzięki procesowi fermentacji i właściwościom prebiotycznym wpływa na perystaltykę jelit.

Ponadto zawiera dużo składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, potas i magnez.

Jak przygotować tosty krok po kroku?

1. Dbaj o to, aby toster zawsze był czysty. Okruchy pieczywa nie wyglądają estetycznie, a poza tym to pożywka m.in. dla bakterii.

2. Jeśli Twój sprzęt wyposażono w tackę na okruchy, regularnie ją opróżniaj.

3. Pamiętaj, żeby toster stał na stabilnej i równej powierzchni.

4. Następnie podłącz urządzenie do prądu i za pomocą pokrętła ustaw, odpowiedni poziom -opiekania.

5. Umieść kromki chleba w przeznaczonych do tego szczelinach i przesuń dźwignię w dół, aby zacząć opiekanie pieczywa.

6. Następnie zaczekaj, aż przypieczony chleb wyskoczy ze szczelin. Jeśli zechcesz wyjąć kromki nieco wcześniej, wciśnij przycisk cancel (anulowania pracy).

Toster na dwie grzanki. Fot. Breville
Toster na dwie grzanki. Fot. Breville

6 przepisów na zdrowe i pyszne tosty

Tosty można przygotowywać na wiele sposobów. Dobrze łączą się ze świeżymi owocami, różnymi serami, warzywami, szynką i rybą. Wypróbuj nasze propozycje:

CZERWONE OWOCE I BAZYLIA

Umieść twaróg na grzance. Następnie pokrój czerwone owoce (truskawki, porzeczki, maliny, borówki amerykańskie) na pół i posyp nimi tosty. Na koniec ozdób listkami bazylii.

SER KOZI Z JABŁKAMI, MIODEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Kawałki koziego sera ułóż na grzance i włóż na chwilę do piekarnika, żeby ser się rozpuścił. Po wyjęciu połóż na wierzchu jabłka i orzechy włoskie.

POMIDOR I JAJKO

Pokrój pomidory w plasterki. Następnie podsmaż je na patelni z odrobiną tłuszczu lub zapiecz w piekarniku z czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec usmaż sadzone jajko. Wszystko razem połóż na grzance.

ŁOSOŚ I RICOTTA

Na grzance umieść ser ricottę, a na wierzchu połóż plasterek łososia. Skrop go cytryną, udekoruj kolendrą i pieprzem.

MASŁO ORZECHOWE I BANAN

Chleb posmaruj masłem orzechowym i ułóż na nim plasterki banana. I gotowe!

AWOKADO, RUKOLA I JAJKO

Zacznij od usmażenia jajka lub ugotowania go w koszulce. Następnie pokrój awokado na plasterki i ułóż je na grzance. Na wierzchu połóż jajko i rukolę. By uzyskać nieco słodszy smak, można dodać suszone owoce.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także