
6 przepisów na zdrowe i pyszne tosty. Wypróbuj je!
Śniadanie daje nam zastrzyk energii na rozpoczynający się dzień. Siłą przyzwyczajenia o poranku sięgamy najczęściej po kanapkę z wędliną, parówki lub jajecznicę. Chcesz przełamać rutynę? Wypróbuj łatwe do przygotowania tosty!
Czy tosty mogą być zdrowe? Jeśli zdecydujesz się na kromkę białego chleba pokrytą pastą o wysokiej zawartości cukru, może to nie być najzdrowszy wybór. Wszystko zależy jednak od rodzaju tostów, a także dodatków, których użyjesz.
Jak zrobić zdrowe tosty? Podstawa to zdrowy chleb
Po pierwsze wybierz pieczywo zawierające błonnik lub chleb na zakwasie, który z powodzeniem nadaje się do opiekania. Zakwas wspomaga wchłanianie składników odżywczych, poprawia trawienie, a dzięki procesowi fermentacji i właściwościom prebiotycznym wpływa na perystaltykę jelit.
Ponadto zawiera dużo składników odżywczych, takich jak przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, potas i magnez.
Jak przygotować tosty krok po kroku?
1. Dbaj o to, aby toster zawsze był czysty. Okruchy pieczywa nie wyglądają estetycznie, a poza tym to pożywka m.in. dla bakterii.
2. Jeśli Twój sprzęt wyposażono w tackę na okruchy, regularnie ją opróżniaj.
3. Pamiętaj, żeby toster stał na stabilnej i równej powierzchni.
4. Następnie podłącz urządzenie do prądu i za pomocą pokrętła ustaw, odpowiedni poziom -opiekania.
5. Umieść kromki chleba w przeznaczonych do tego szczelinach i przesuń dźwignię w dół, aby zacząć opiekanie pieczywa.
6. Następnie zaczekaj, aż przypieczony chleb wyskoczy ze szczelin. Jeśli zechcesz wyjąć kromki nieco wcześniej, wciśnij przycisk cancel (anulowania pracy).

6 przepisów na zdrowe i pyszne tosty
Tosty można przygotowywać na wiele sposobów. Dobrze łączą się ze świeżymi owocami, różnymi serami, warzywami, szynką i rybą. Wypróbuj nasze propozycje:
CZERWONE OWOCE I BAZYLIA
Umieść twaróg na grzance. Następnie pokrój czerwone owoce (truskawki, porzeczki, maliny, borówki amerykańskie) na pół i posyp nimi tosty. Na koniec ozdób listkami bazylii.
SER KOZI Z JABŁKAMI, MIODEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Kawałki koziego sera ułóż na grzance i włóż na chwilę do piekarnika, żeby ser się rozpuścił. Po wyjęciu połóż na wierzchu jabłka i orzechy włoskie.
POMIDOR I JAJKO
Pokrój pomidory w plasterki. Następnie podsmaż je na patelni z odrobiną tłuszczu lub zapiecz w piekarniku z czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec usmaż sadzone jajko. Wszystko razem połóż na grzance.
ŁOSOŚ I RICOTTA
Na grzance umieść ser ricottę, a na wierzchu połóż plasterek łososia. Skrop go cytryną, udekoruj kolendrą i pieprzem.
MASŁO ORZECHOWE I BANAN
Chleb posmaruj masłem orzechowym i ułóż na nim plasterki banana. I gotowe!
AWOKADO, RUKOLA I JAJKO
Zacznij od usmażenia jajka lub ugotowania go w koszulce. Następnie pokrój awokado na plasterki i ułóż je na grzance. Na wierzchu połóż jajko i rukolę. By uzyskać nieco słodszy smak, można dodać suszone owoce.