Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Batoniki na dobre wyniki, czyli zdrowe śniadanie ucznia

Autor: Urszula Tatur
31 sie 2021 08:47

Tysiące dzieci czeka na powrót do prawdziwych, a nie wirtualnych ławek. Dla rodziców początek roku szkolnego i koniec nauczania zdalnego to z kolei powrót do powtarzanego każdego wieczora pytania – co zapakować do szkolnego lunchboxa? Oto garść inspiracji na przekąski idealne – szybkie w przygotowaniu, bezpieczne do transportu w plecaku ucznia, a do tego zdrowe i bogate w składniki wspomagające koncentrację i pracę mózgu.

Naukowcy nie mają wątpliwości, że istnieje związek między zdolnościami umysłu a dostarczaniem organizmowi określonych składników w pożywieniu, które stymulują produkcję hormonów i chemicznych substancji – neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za myślenie i zapamiętywanie. Jakich produktów nie powinno więc zabraknąć w diecie ucznia?

Słodkości dla umysłu bystrości

Zaskakujące, ale tak – słodycze mogą mieć dobry wpływ na pracę mózgu dzieci w szkole. Rodzice nie powinni obawiać się słodkości w lunchboxie ucznia, jeśli przygotują je samodzielnie i zadbają o to, by składały się ze zdrowych półproduktów. Jakich? Suszone owoce, orzechy (włoskie, laskowe, migdały), pestki (dyni, słonecznika) to bogactwo kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E, niezwykle ważnych dla pracy mózgu. Jego działanie wspierają też produkty bogate w żelazo (którego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się) jak kakao, nasiona chia czy ziarna amarantusa. Jakie słodkości przygotować z takich produktów? Kopalnią inspiracji jest Cookidoo® – platforma z przepisami na Thermomix®, na której pojawiła się właśnie druga część kolekcji „Śniadanie ucznia”. W niej znajdziecie przepis na batoniki na dobre wyniki, z daktylami, suszonymi morelami, nasionami chia i płatkami migdałowymi, których przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans! Po inne propozycje warto zajrzeć do pierwszej części kolekcji „Śniadanie ucznia”, wśród których znajdziecie m.in. przepis na ciastka na myślenie (z orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i gorzką czekoladą) albo na muffinki mocy, pełne płatków owsianych, wiórków kokosowych i ekspandowanego amarantusa.

Słoik pełen zdrowia

Przedszkolne poranki w wielu domach to prawdziwy wyścig z czasem. Zanim więc na dobre wdrożymy się w rutynę roku szkolnego ułatwiajmy sobie życie i pożywne śniadanie (a także drugie śniadanie do plecaka) przygotujmy dzień wcześniej. Tu świetnie sprawdzą się tzw. śniadania ze słoika, które możemy przygotować wieczór wcześniej i pozostawić w lodówce, by następnego dnia zjeść je ze smakiem. To też dobra alternatywa dla tradycyjnego lunchboxa – bezpieczna do transportu i nie zajmuje wiele miejsca w szkolnym plecaku. Jeśli tak jak my doceniacie prozdrowotne właściwości kaszy jaglanej oraz szeroki wachlarz możliwości wykorzystania jej w kuchni, postawcie na jaglankę à la Snickers w słoiczkach. W połączeniu z daktylami, orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą to prawdziwa bomba zdrowia na początek dnia. Inna opcja w sam raz do lunchboxa to pieczony naleśnik jaglany z malinami, a do tego zamknięty w słoiczku jogurt mango. Ten przepis znajdziecie w kolekcji „Pomysł na lunch”, dostępnej także na platformie z przepisami na Thermomix®.

Batoniki na dobre wyniki
(TM6, TM5)

SKŁADNIKI
60 g daktyli, suszonych, bez pestek, miękkich lub 60 g moreli suszonych, bez pestek, miękkich
gorąca woda, do namoczenia daktyli
140 g masła orzechowego (patrz wariant)
50 g miodu
30 g masła
50 g ryżu preparowanego
50 g migdałów, w płatkach
20 g wiórków kokosowych
10 g nasion chia (opcjonalnie) Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej daktyle. Zalać taką ilością gorącej wody, aby były przykryte. Odstawić do namoczenia na 15 min. W tym czasie kwadratową formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Namoczone daktyle przecedzić przez koszyczek.

2. Do naczynia miksującego włożyć namoczone daktyle, masło orzechowe, miód i masło, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 2, następnie zmiksować 20 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać ryż preparowany, migdały, wiórki kokosowe i nasiona chia, wymieszać przy pomocy kopystki 15 s/ /obr. 3. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Powierzchnię masy mocno docisnąć i wyrównać łyżką lub dłonią, przykryć dokładnie folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz. Ostrym nożem pokroić stężałą masę na 12 batoników. Batoniki na dobre wyniki podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Daktyle umieścić w misce. Zalać taką ilością gorącej wody, aby były przykryte. Odstawić do namoczenia na 15 min. W tym czasie kwadratową formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Namoczone daktyle przecedzić.

2. Namoczone daktyle, masło orzechowe, miód i masło, podgrzewać w garnku, następnie zmiksować w blenderze, przełożyć ponownie do garnka.
3. Dodać ryż preparowany, migdały, wiórki kokosowe i nasiona chia, wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Powierzchnię masy mocno docisnąć i wyrównać łyżką lub dłonią, przykryć dokładnie folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz. Ostrym nożem pokroić stężałą masę na 12 batoników. Batoniki na dobre wyniki podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.

WSKAZÓWKA
• Jeśli daktyle lub morele są twarde, konieczne jest ich namaczanie przez min. 2 godz.
• Przepis „Masło orzechowe” znajduje się na platformie Cookidoo®.
WARIANT
• Masło orzechowe z orzeszków ziemnych można zastąpić masłem z dowolnych orzechów, np. migdałów lub nerkowców.

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także