
Beza Pavlova. Przepis na pyszne ciasto!
Beza Pavlova z owocami, bitą śmietaną i masłem orzechowym to świetny pomysł na deser. Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje. Idealna, aby uczcić wyjątkową okazję lub po prostu celebrować słoneczne popołudnie.

Składniki:
4 białka z jajek w rozmiarze L
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka octu
Dodatkowo:
250 ml śmietany 36%
1 cukier waniliowy
3–4 łyżki masła orzechowego
250 g truskawek
100 g borówek
garść płatków migdałowych Kresto Select
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Białka przełóż do misy miksera i ubij na sztywno.
3. Dodawaj po 1 łyżce cukru miksując 3-4 minuty pomiędzy kolejnymi dodawanymi łyżkami.
4. Gdy białka są już szkliste i nie wyczuwasz drobinek cukru między palcami, dodaj ocet nie przerywając miksowania.
5. Dodaj mąkę i wymieszaj na najniższych obrotach miksera.
6. Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia i wyrysuj na nim okrąg o średnicy około 20 cm.
7. Wyłóż na środek okręgu masę i przy pomocy szpatułki uformuj kształt bezy.
8. Wstaw blaszkę do piekarnika na 5 minut (w temp. 180°C), po tym czasie zmniejsz do 110°C i susz bezę 2,5 godziny.
9. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i ostudź bezę.
10. Ubij kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno.
11. Masę kremową wyłóż na wierzch wystudzonej bezy, a następnie udekoruj owocami i masłem orzechowym (jeśli jest zbyt gęste rozcieńcz je odrobiną oleju Rapso).
12. Na koniec posyp całość płatkami migdałowymi.