PARTNER PORTALU
Czas na grilla. Jak zrobić marynatę na grilla. 4 proste przepisy

Czas na grilla. Jak zrobić marynatę na grilla. 4 proste przepisy

Autor: Ewa Kozioł
12 cze 2022 17:41

Lato to najlepszy czas na grilla. Mięso, ryby czy warzywa będą pysznie smakowały, jeśli je wcześniej zamarynujesz. Jak zrobić dobrą marynatę na grilla? Oto cztery świetne i proste przepis.

Spodziewasz się gości i chcesz ich zaskoczyć wyjątkowym smakiem potraw? Zaprosiliście z dnia na dzień znajomych i nie masz jeszcze pomysłu na menu? Latem w obu przypadkach strzałem w dziesiątkę będzie danie z grilla. Kiedy już masz wybrane mięso lub warzywa, przygotuj marynatę. Nie musisz tego robić dzień wcześniej, bo w pojemnikach do próżniowego pakowania Foodsaver proces marynowania skraca się do kilkunastu minut.

Szybko i skutecznie

Do pojemnika wkładamy kawałek mięsa, ryby lub plasterki cukinii obtoczone marynatą, przekręcamy pokrętło i umieszczamy w otworze wężyk. Następnie wciskamy włącznik marynowania. Po 12 minutach otwieramy pojemnik i wyjmujemy wężyk. W ten sposób potrawa zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Dzięki zgrzewarce próżniowej powietrze z wnętrza pojemnika zostaje odessane, a w międzyczasie przyprawy przenikają w strukturę np. mięsa. W odróżnieniu od tradycyjnego wielogodzinnego marynowania smak marynaty zostaje dodatkowo wzbogacony, ponieważ aromaty się nie utleniają. 

Korzyści z marynowania potraw

Kwasy (cytrynowy, octowy) czy jogurt zawarte w marynatach mają właściwości zmiękczające mięso, ale pod warunkiem, że jest ono pokrojone na małe kawałki. Dodanie do marynaty octu, soli, alkoholu i oleju zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Z kolei marynowanie dziczyzny (np. mięsa z dzika) pozwala pozbyć się charakterystycznego zapachu. Chociaż grillowanie jest uznawane za zdrowy sposób przygotowywania jedzenia, to niekiedy powoduje wydzielanie się substancji rakotwórczych. By do tego nie dopuścić, należy zamarynować mięso.

Jak zrobić marynatę?

Marynaty do grilla często zawierają miód. Nadaje im on pożądaną lekko "lepką" konsystencję. Jeśli nie lubisz miodu, wybierz na przykład syrop z agawy. Jak obliczyć ilość marynaty? Na 1 kg np. mięsa czy warzyw należy użyć co najmniej szklankę marynaty. Jeśli zostanie ci jej trochę na koniec, przecedź ją przez sito i użyj jako bazy do sosu.

Poniżej znajdziesz inspirujące przepisy na marynaty do grillowanych potraw.

Marynata miodowo-cytrynowa (np. do szaszłyków z kurczaka)

Składniki:

  • 3 łyżki brązowego cukru
    1 łyżka płynnego miodu
    15 ml soku z cytryny
    1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka przyprawy do białego mięsa

Marynata ananasowa (do wieprzowiny, kurczaka, indyka)

Składniki:

  • 4 łyżki ketchupu
    1 mała szklanka soku ananasowego
    1 łyżka sosu sojowego
    2 łyżki słodkiego sosu chili
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    pieprz

Marynata do steków z czosnkiem i bazylią

Składniki:

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
    1/3 szklanki soku z cytryny
    1/3 szklanki sosu Worcestershire
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    3 łyżki suszonej lub świeżej bazylii
    3 ząbki zgniecionego czosnku
    1 łyżka pietruszki
    1 łyżeczka pieprzu


Marynata do cukinii, papryki i bakłażana

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
    4 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki posiekanej bazylii

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także