Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER SERWISU

Czas na świąteczne pierniczki!

Autor: Urszula Tatur
10 gru 2020 12:07

Im później rozpoczniesz pieczenie pierników, tym większe ryzyko, że do świąt nie zdążą nabrać właściwej miękkości. Nie warto zatem zwlekać ani chwili dłużej, bo piernik to jeden z ważniejszych przysmaków bożonarodzeniowych. Z ciasta piernikowego można przygotować również dekoracje choinkowe oraz uwielbiany przez dzieci piernikowy domek. Zrób z pieczenia ciastek rodzinne wydarzenia, zaangażuj dzieci w wycinanie kształtów w cieście i dekorowanie. Jeśli nie masz w domu sekretnej rodzinnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie, to mnóstwo niezawodny przepis na pierniki znajdziesztu.

Przepis na świąteczne pierniczki

SKŁADNIKI

Pierniczki
40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
200 g miodu, wielokwiatowego, płynnego
300 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do pierników

Lukier
100 g cukru
10-15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego


PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
blacha i papier do pieczenia, folia spożywcza, wałek do ciasta, foremki do wykrawania ciastek, miska, pędzelek do ciasta

 

 10 min.  1 godz. 30 min.  Łatwy  40 sztuk  na 1 sztukę: Wartość kaloryczna 213 kJ, Wartość kaloryczna 50 kcal, Białko 0.8 g, Węglowodany 9.4 g, Tłuszcz 1.1 g, Cholesterol 11.5 mg, Błonnik 0.1 g

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

 Pierniczki
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, podgrzać 2 min/37°C/obr. 1.
3. Dodać mąkę, 1 jajko, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, wymieszać 5 s/obr. 6, następnie włączyć tryb wyrabiania ciasta/1 min.
4. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
5. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, za pomocą foremek świątecznych wykrajać pierniczki. W misce roztrzepać jajko. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie za pomocą pędzelka do ciasta smarować ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem.
6. Piec 13-15 min (180°C), do momentu całkowitego upieczenia. Pierniczki pozostawić na blasze przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.

Lukier
7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s/obr. 10.
8. Dodać sok z cytryny, wymieszać 15 s/obr. 4.
9. Pierniczki dekorować lukrem, pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru.
10. Podawać jako przekąskę lub deser.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do garnka włożyć masło, dodać miód, podgrzać do temp. ok. 40°C
3. Przełożyć do miski, dodać mąkę, 1 jajko, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, wymieszać, a następnie wyrobić ciasto.
4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15 min.
5. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm, za pomocą foremek świątecznych wykrajać pierniczki. W misce roztrzepać jajko. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie za pomocą pędzelka do ciasta smarować ich powierzchnię roztrzepanym jajkiem.
6. Piec 13-15 min (180°C), do momentu całkowitego upieczenia. Pierniczki pozostawić na blasze przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do całkowitego ostudzenia.

Lukier
7. Zemleć cukier
8. Dodać sok z cytryny, wymieszać
9. Pierniczki dekorować lukrem, pozostawić do całkowitego zastygnięcia lukru.
10. Podawać jako przekąskę lub deser.


WSKAZÓWKA
• Przyprawę do pierników można wykonać samodzielnie w urządzeniu Thermomix®. W tym celu do czystego i suchego naczynia miksującego należy włożyć 4 laski cynamonu, wsypać 2 płaskie łyżeczki imbiru, 5 g gałki muszkatołowej, 10 ziarenek ziela angielskiego, 10 g goździków, 25 nasion kardamonu (wyłuskanych), 1 gwiazdkę anyżu i 20 ziarenek czarnego pieprzu, zemleć 1 min 30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Przyprawę piernikową przesypać do szczelnie zamykanego słoika.
• Pierniczki można udekorować lukrem lub ozdobić przy użyciu kolorowych pisaków do dekoracji.
• Jeśli chcemy powiesić pierniczki na choince, należy przed upieczeniem zrobić w nich dziurki.
• Pierniczki najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także