Czosnek w kuchni. Ciekawe pomysły na dania z czosnkiem!

Czosnek w kuchni. Ciekawe pomysły na dania z czosnkiem!

Autor: Ewa Kozioł
16 kwi 2021 08:59

Czosnek stanowi ważny składnik kuchni niemal całego świata. Ma on ogromne walory smakowe! Czosnek sprawia, że dania zyskują dużo ciekawszy i bardziej wyrazisty charakter. Z okazji Dnia Czosnku, który przypada na 19 kwietnia, polecamy przyjrzeć się bliżej jego kulinarnym zastosowaniom.

Mały wielki czosnek

Za piciem ciepłego mleka z czosnkiem, do czego przekonywały nas babcie i mamy, nie każdy przepada. Czosnkowi jednak nie można odmówić walorów, dzięki którym nawet najłagodniejsze i neutralne w smaku dania zyskują dużo ciekawszy i bardziej wyrazisty charakter. Wystarczy połączyć go z jogurtem naturalnym i tymiankiem, by uzyskać smaczny dip do mięs albo warzyw.

Bruschetta, czyli słynna włoska grzanka, bez czosnku nie smakowałaby tak samo dobrze. Przed wstawieniem do piekarnika, kromki należy skropić oliwą oraz natrzeć czosnkiem. Pozostaje już tylko dodanie świeżych pomidorów i gotowe!

Jeśli zrobiliście duże zapasy warzywa i obawiacie się, że nie zdążycie go zużyć, część możecie zamrozić. Tego wyśmienitego dodatku do potraw nie warto marnować i to nie tylko podczas Dnia Czosnku!

Czosnek na pierwszym planie

Dodajemy go do marynat, pieczonych i smażonych mięs, warzywnych sosów… Intensywne smak i aromat sprawiają, że nie trzeba używać go w dużych ilościach i z tego względu często jest postrzegany wyłącznie jako przyprawa. Istnieje jednak wiele dań, w których czosnek gra pierwsze skrzypce.

Zupy czosnkowe to kapitalne przystawki, które sprawdzają się na co dzień i od święta. Kilka główek czosnku, ugotowane ziemniaki i porcja sera mascarpone – z tych składników wyczarować można gęsty, aksamitny krem. Na jednej porcji trudno będzie poprzestać! Jeśli chcecie zobaczyć czosnek w wersji naprawdę wykwintnej przygotujcie krewetki z grillowanym czosnkiem. To bardzo szykowny wariant szaszłyków, dzięki którym zaimponować można najbardziej wymagającym gościom.

Krewetki z grillowanym czosnkiem

Czas przygotowania: 35 minut. Ilość porcji: 7.

Składniki:

21 dużych krewetek bez skorupek
500 g łososia
2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
3 łyżki Sosu Hellmann's Chili
7 źdźbeł trawy cytrynowej
14 pomidorków koktajlowych
7 cebulek szalotek
1 pęczek natki kolendry
6 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Zalej szalotki wrzącą wodą i odstaw, aż osłonka cebulek delikatnie zmięknie. Następnie obierz je i poprzekrawaj na pół. Rybę pokrój w kostkę o wielkości 2 cm. Tak przygotowanego łososia wrzuć wraz z krewetkami do miski. Do całości wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, wsyp Przyprawę do grilla Knorr i ¼ pęczka posiekanej natki kolendry. Starannie wymieszaj wszystkie składniki.

Na patelni z resztą oliwy z oliwek podsmaż posiekane ząbki czosnku. Po zarumienieniu dodaj do niego pozostałą kolendrę, trzy łyżki gotowego sosu chili i łyżkę wody. Wszystko wymieszaj i odczekaj, aż oliwa zemulguje.

Na źdźbła trawy cytrynowej nabijaj kolejno składniki. Rozpocznij od krewetki, potem nadziej cebulkę, łososia oraz połówkę pomidorka. Na każdym szaszłyku powinny się znaleźć trzy kawałki ryby oraz trzy krewetki.

Szaszłyki posmaruj na górze sosem i grilluj je z każdej strony przez około 6 minut, co jakiś czas dodając na wierzch kolejną porcję sosu.

Nie tylko korniszony, czyli czosnek ze słoika

Robienie domowych przetworów przechodzi aktualnie renesans. Na półkach w piwnicach i spiżarniach lądują już nie tylko kiszone ogórki i marynowane grzyby. Szukając kolejnych inspiracji, warto zwrócić uwagę na czosnek. Można przygotować do niego zalewę z dodatkiem gorczycy, chili, rozmarynu, ziół prowansalskich, musztardy, miodu albo czerwonego wina. Marynowane ząbki czosnku tracą swój ostry smak, więc stają się doskonałym uzupełnieniem kanapek, sałatek i koreczków idealnych na przyjęcia.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także