Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER SERWISU

Dania jednogarnkowe. Świetne przepisy dla każdego!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
28 paź 2020 11:15

Polecamy smakowite przepisy na dania jednogarnkowe, które skutecznie podniosą temperaturę nawet w najzimniejsze jesienne wieczory.

Prosto i kolorowo - zupy

Zupy królują wśród jesiennych dań jednogarnkowych. Wiele z nich można przyrządzić w kilkanaście minut. Świetnie smakują z grzankami i warzywnymi chipsami. 

Zupa grzybowa

Czas przygotowania: 45 minut. Ilość porcji: 4. 

Składniki:

0,5 szklanki śmietany
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki Przyprawy do zup Knorr
2 marchewki
1 seler korzeniowy
1 pietruszka
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 szczypta cukru
200 g suszonych grzybów

Przygotowanie:

Namocz grzyby w wodzie do uzyskania miękkości, a następnie drobno je pokrój. Obierz selera, pietruszkę oraz marchewki. Warzywa zalej wodą i gotuj, aż staną się miękkie, a w wodzie powstanie wywar. Wywar dopraw Przyprawą do zup Knorr, szczyptą czarnego pieprzu i cukru.

Wrzuć do zupy pokrojone grzyby i gotuj wszystko przez kolejne 20 minut. Na koniec połącz dokładnie mąkę ze śmietaną, aby nie powstały grudki. Całość wlej do zupy i starannie wymieszaj. Zagotuj zupę do gęstości.

Danie z tradycjami

Na szczególną uwagę zasługuje bigos, a więc potrawa, która zdążyła zdobyć już międzynarodową sławę. Kapusta biała i kiszona, wędzony boczek, kiełbasa, suszone śliwki i grzyby – aż można się rozmarzyć! Zwykle przygotowywany w dużych garnkach bigos wystarcza na co najmniej kilka posiłków. Warto wiedzieć, że w wariancie wegetariańskim też smakuje wyśmienicie. Mięsne składniki można wymienić na większą porcję grzybów, choćby pieczarek. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzecie, kluczową rolę odgrywają dodatki. 

Domowy bigos

Czas przygotowania: 5 godzin. Ilość porcji: 15.

Składniki:

3 kg kwaśnej i słodkiej kapusty
1,8 kg mięsa (różne rodzaje, wieprzowe i wołowe, pokrojone w kostkę)
500 g wędzonki np. kiełbasy
80 g suszonych wędzonych śliwek
80 g przecieru pomidorowego
50 g suszonych grzybów
2 sztuki Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
3 Liście laurowe z Turcji Knorr
3 sztuki Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
2 opakowania Przyprawy do bigosu Knorr

Przygotowanie:

Przepłucz kiszoną kapustę w zimnej wodzie. W garnku układaj naprzemiennie: mięso, przyprawy, śliwkę, grzyby oraz kapustę. Dodaj przecier pomidorowy. Wszystko zalej wodą na około 1 cm nad powierzchnię. Gotuj bigos przez około 4-5 godzin, co jakiś czas mieszając składniki. Na koniec dopraw danie Przyprawą do bigosu Knorr.

Jednogarnkowe, czyli wygodne

Dania jednogarnkowe to nie tylko możliwość umieszczenia w jednym naczyniu wielu różnorodnych i pysznych składników. Z pewnością nie należy utożsamiać ich z nieciekawymi, brejowatymi posiłkami, które nie skusiłyby nawet największego głodomora. Potrawy, o których mowa nie tylko wspaniale się prezentują, ale przede wszystkim ułatwiają gotowanie. 

Aromatyczne flaczki

Czas przygotowania: 90 minut. Ilość porcji: 15.

Składniki:

4 l wywaru wołowego razem z mięsem
1,5 kg flaczków krojonych i obgotowanych
2 opakowania Przyprawy do flaków Knorr
400 g włoszczyzny (marchewka, seler, pietruszka, por)
2 cebule
100 g masła
50 g mąki pszennej
3 łyżki oleju rzepakowego
2 torebki Przyprawy do flaków Knorr

Przygotowanie:

Pokrój mięso z rosołu na cienkie paseczki. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu flaków, obgotuj je kilka razy. Pamiętaj, aby po każdym gotowaniu zmieniać wodę. Białe warzywa pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Wszystkie warzywa podsmaż na maśle i oleju. Następnie oprósz je mąką, smaż dalej, aż się zarumienią. Następnie zalej wszystko wywarem, dodaj flaki oraz mięso i wsyp opakowania Przyprawy do flaków Knorr. Całość gotuj przez kolejne 20 minut.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także