Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER SERWISU

Dania z gilla. Świetne przepisy na każdą okazję!

Autor: Ewa Kozioł
01 lip 2021 10:57

Menu grillowe zdominowane jest przez różnego rodzaju mięsa: kiełbaski, steki, skrzydełka, żeberka, burgery oraz ryby. A może by tak w tym sezonie postawić na dania w wersji bezmięsnej. Są pyszne, a ich przygotowanie naprawdę proste.

Jeśli nie mięso na girlla, to co?

Zapewne odpowiedzią, przychodzącą na myśl w pierwszym odruchu, są warzywa. Całkiem słusznie! Niech jednak nie będą to tylko ziemniaki lub równie popularne cukinia czy papryka. Na ruszcie fantastycznie sprawdzają się bardziej wykwintne szparagi i groszek cukrowy. Nie miej oporów przed sięgnięciem po pomidory – wybieraj mięsiste odmiany. Grillowanie pora pozwoli spojrzeć na to warzywo z nowej perspektywy. Koniecznie podawaj go z masłem, do którego możesz dorzucić świeże zioła, np. tymianek lub koperek. 

Marynowany szaszłyk z warzyw

Czas przygotowania: 40 minut. Ilość porcji: 6. 

Składniki:

1 bakłażan
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
10 cebulek szalotek
1 duży batat
1 papryczka habanero z puszki

marynata:

1 opakowanie Przyprawy do grilla pikantnej Knorr
1 opakowanie jogurtu naturalnego
3 cm kawałek świeżego imbiru
1 limonka
1 kawałek ostrej papryczki chili
2 gałązki listków mięty
2 gałązki bazylii

dip:

1 papryczka habanero z puszki (lub łyżeczka sosu habanero)
100 ml jogurtu
60 g majonezu

Sposób przygotowania:

Bakłażana, cukinię, papryki oraz batata pokrój w kostkę o wielkości około 2 cm. Obierz szalotki i poprzekrawaj je na pół. Miętę i bazylię posiekaj. Umieść w kielichu miksera jogurt, czosnek, chili, imbir oraz Przyprawę do grilla pikantną Knorr. Wszystko zmiksuj.

W przygotowanej marynacie zanurz warzywa i ponadziewaj je na wykałaczki do szaszłyków. Szaszłyki grilluj na tackach i pod przykryciem na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut. Pamiętaj, aby co jakiś czas przewrócić je na drugą stronę. Przekąskę serwuj z dipem.

Przyrządź dip. W tym celu połącz majonez, jogurt, sok z limonki oraz papryczkę habanero. Całość starannie rozdrobnij.

Grzyby w gillowym menu

Grzyby w polskiej kuchni zajmują ważne miejsce, więc nie należy zapominać o nich, planując grillowe menu. Najprościej skorzystać z pieczarek, które dostępne są przez cały rok. Te powszechnie znane grzyby mogą zaskakiwać! Przyrządzenie ich z masłem pietruszkowym to patent na fenomenalną przekąskę. Na rozgrzanym ruszcie umieść też pieczarki portobello, których kapelusze możesz wypełnić smakowitym farszem – koniecznie z uwzględnieniem mozzarelli. Grillowane maślaki, borowiki posypane startym parmezanem albo boczniaki w orientalnej marynacie mają szansę stać się największymi przebojami tegorocznego sezonu grillowego.

Ser idealny na gilla

Warzywa i grzyby są pyszne same w sobie, a w połączeniu z kawałkiem odpowiednio przyrządzonego sera stworzą wspaniałe danie. Należy pamiętać, że serów nie kładzie się bezpośrednio na ruszcie – niezbędna okaże się, np. folia aluminiowa. Na start można użyć kawałka goudy, otoczonego chrupiącą panierką. Do grillowania bardzo dobrze nadaje się cheddar. Rośnie liczba fanów cypryjskiego sera halloumi, który pod wpływem wysokiej temperatury staje się jeszcze smaczniejszy i zyskuje bardziej miękką, choć nie płynną konsystencję. Miłośnikom ciągnących się serów proponujemy tradycyjny camembert z grilla – to pewniak, który zawsze udaje się znakomicie.

Tradycyjny camembert z grilla

Czas przygotowania: 15 minut. Ilość porcji: 4. 

Składniki:

4 sery camembert
4 łyżki Sosu Hellmann‘s Tartar
250 g rukoli
1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowo-ziołowego Knorr
4 kromki chleba
7 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka Mieszanki ziół i przypraw Włoskiej z suszonymi pomidorami Knorr
1 cytryna

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z oliwek z Sosem sałatkowym czosnkowo-ziołowym Knorr, sokiem z cytryny oraz łyżką wody. Zrób grzanki. Kromki chleba skrop oliwą z oliwek, a następnie posyp mieszanką ziół i przypraw Włoską z suszonymi pomidorami Knorr.

Camemberty grilluj z każdej strony przez około 3-4 minuty. Dopilnuj, aby podczas przewracania nie pękła serowa skórka. Grzanki również przysmaż na grillu.

Gotową grzankę połóż na talerzu i nałóż na nią łyżkę sosu tatarskiego. Na to wszystko połóż ser. Posyp listkami rukoli oraz skrop sosem sałatkowym. Danie podawaj od razu po przyrządzeniu.

Owoce na gorąco

To nie pomyłka. Na ruszcie można przyrządzić także słodkie rarytasy. Grillowane gruszki i figi staną się wykwintnym akcentem w wytrawnych grzankach lub sałatkach. Ich smak bardzo dobrze uzupełniają sery pleśniowe. Z kolei banany grillowane z czekoladą to deser, któremu nie odmówi żaden łasuch. Podobnie sytuacja wygląda z pieczonymi na ruszcie jabłkami. Te klasyczne propozycje nie są dla ciebie nowością? W ramach kulinarnych niespodzianek przygotuj na grillu arbuza, ananasa albo winogrona. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także