Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dobra herbata: oczyszcza i poprawia kondycję

Autor: Katarzyna Masłowska
16 sty 2020 14:06

Filiżanka herbaty wspaniale rozgrzewa i ma właściwości relaksujące. Może również wzmacniać, rewitalizować i oczyszczać organizm, a nawet pomagać w zwalczaniu niechcianych infekcji. Wystarczy trochę gorącej wody i... garść sprawdzonych przepisów.

Zimą, we wszystkich kawiarniach szczyt popularności biją napary na bazie miodu, pomarańczy, imbiru i czarnej herbaty. Wzbogacane często goździkami, cynamonem i syropem z malin, mają właściwości, które skutecznie budują odporność i wspomagają leczenie górnych dróg oddechowych. 

Stylowe zaparzanie

Dla wszystkich miłośników nie tylko herbat, ale również design’u, prostoty i funkcjonalności, marka Sam Cook stworzyła wyjątkowy produkt w postaci oryginalnego i ujmującego swoim wyglądem czajnika elektrycznego PSC-100. Swoją stylistyką wyraźnie nawiązuje do klasycznego wzornictwa z przed kilku dekad – zaokrąglony kształt urządzenia, analogowy wskaźnik temperatur oraz zdejmowana pokrywa, to znaki typowe dla barwnych lat 50.

Zobacz także: 20 najpiękniejszych kuchni 2019 roku

W parze z nowoczesnym, srebrnym, błyszczącym wykończeniem, czajnik zyskuje niepowtarzalny charakter. Dwie wersje kolorystyczne: czarna i biała, będą stanowić oryginalną ozdobę modnego kuchennego wnętrza.

Poza niewątpliwie atrakcyjnym wyglądem, urządzenie ma jeszcze wiele innych zalet. Specjalna konstrukcja sprawia, że proces gotowania jest cichy, a wysoka moc (3000 W) doprowadza wodę do wrzenia niezwykle szybko. Czajnik o pojemności 1,7L wykonany jest z najwyższej jakości materiałów. 

Manager temperatury

Każda z herbat rządzi się swoimi prawami. Do każdego koloru powinniśmy dostosować odpowiednio temperaturę parzenia. Herbatę czarną najlepiej zalać wodą podgrzaną do ok. 90°C, białą ok. 75-85°C, natomiast zieloną do ok. 70°C. Stosując te zasady będziemy mieć pewność, że nie pozbawimy naparu cennych właściwości.

To Cię zainteresuje: Małe mieszkanie. Tak nowocześnie możesz je urządzić!

By uniknąć kłopotliwej „zabawy” z ręcznym termometrem do wody, warto zdecydować się na czajnik, który wykona to za nas. Model PSC-110 marki Sam Cook nie tylko wyłączy się po osiągnięciu ustalonej temperatury (60°C – 100°C co 10°C), ale również utrzyma ją na wybranym poziomie przez odpowiedni czas. Wysoka moc czajnika (3000 W) gwarantuje niezwykle szybkie gotowanie wody (nawet 1,7 L), a inteligentna sygnalizacja dźwiękiem informuje o osiągnięciu pożądanej temperatury. 

Napar z polskich superfoods!

Owoce jarzębiny słyną z dużej dawki witaminy C. Mają działanie przeciwzapalne, świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach, problemach z krążeniem i trawieniem.
Do przygotowania naparu wystarczą 3 składniki, wrzątek i odrobina cierpliwości.

Składniki:

• jarzębina
• liście czarnej herbaty
• owoce czarnej porzeczki

Przepis:
1. W pełni dojrzałą, zebraną w październiku jarzębinę, suszymy w temperaturze 40°C. Jeśli nie zdążyliśmy tego zrobić zawsze możemy kupić.
2. Mocno wyschnięte owoce zgniatamy łyżką i mieszamy z liśćmi czarnej herbaty w proporcjach 2:1.
3. Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę ususzonych owoców czarnej porzeczki.
4. Susz przekładamy do termosu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Przed wypiciem ciepłego napoju, można go przecedzić.

Czerwone oczyszczenie

Napar z czerwonej herbaty, która jest odmianą herbaty czarnej, wspomaga procesy trawienia i pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Przepis:
1. Liście czerwonej herbaty zalewamy przegotowaną wodą, o temperaturze 90°C. Po maksymalnie trzech minutach napój jest gotowy do spożycia. Liście można zaparzać kilkukrotnie.
2. Gorącą herbatę zaleca się pić kilkanaście minut po posiłku.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także