PARTNER PORTALU
Dobra herbata: oczyszcza i poprawia kondycję

Dobra herbata: oczyszcza i poprawia kondycję

Autor: Katarzyna Masłowska
16 sty 2020 14:06

Filiżanka herbaty wspaniale rozgrzewa i ma właściwości relaksujące. Może również wzmacniać, rewitalizować i oczyszczać organizm, a nawet pomagać w zwalczaniu niechcianych infekcji. Wystarczy trochę gorącej wody i... garść sprawdzonych przepisów.

Zimą, we wszystkich kawiarniach szczyt popularności biją napary na bazie miodu, pomarańczy, imbiru i czarnej herbaty. Wzbogacane często goździkami, cynamonem i syropem z malin, mają właściwości, które skutecznie budują odporność i wspomagają leczenie górnych dróg oddechowych. 

Stylowe zaparzanie

Dla wszystkich miłośników nie tylko herbat, ale również design’u, prostoty i funkcjonalności, marka Sam Cook stworzyła wyjątkowy produkt w postaci oryginalnego i ujmującego swoim wyglądem czajnika elektrycznego PSC-100. Swoją stylistyką wyraźnie nawiązuje do klasycznego wzornictwa z przed kilku dekad – zaokrąglony kształt urządzenia, analogowy wskaźnik temperatur oraz zdejmowana pokrywa, to znaki typowe dla barwnych lat 50.

Zobacz także: 20 najpiękniejszych kuchni 2019 roku

W parze z nowoczesnym, srebrnym, błyszczącym wykończeniem, czajnik zyskuje niepowtarzalny charakter. Dwie wersje kolorystyczne: czarna i biała, będą stanowić oryginalną ozdobę modnego kuchennego wnętrza.

Poza niewątpliwie atrakcyjnym wyglądem, urządzenie ma jeszcze wiele innych zalet. Specjalna konstrukcja sprawia, że proces gotowania jest cichy, a wysoka moc (3000 W) doprowadza wodę do wrzenia niezwykle szybko. Czajnik o pojemności 1,7L wykonany jest z najwyższej jakości materiałów. 

Manager temperatury

Każda z herbat rządzi się swoimi prawami. Do każdego koloru powinniśmy dostosować odpowiednio temperaturę parzenia. Herbatę czarną najlepiej zalać wodą podgrzaną do ok. 90°C, białą ok. 75-85°C, natomiast zieloną do ok. 70°C. Stosując te zasady będziemy mieć pewność, że nie pozbawimy naparu cennych właściwości.

To Cię zainteresuje: Małe mieszkanie. Tak nowocześnie możesz je urządzić!

By uniknąć kłopotliwej „zabawy” z ręcznym termometrem do wody, warto zdecydować się na czajnik, który wykona to za nas. Model PSC-110 marki Sam Cook nie tylko wyłączy się po osiągnięciu ustalonej temperatury (60°C – 100°C co 10°C), ale również utrzyma ją na wybranym poziomie przez odpowiedni czas. Wysoka moc czajnika (3000 W) gwarantuje niezwykle szybkie gotowanie wody (nawet 1,7 L), a inteligentna sygnalizacja dźwiękiem informuje o osiągnięciu pożądanej temperatury. 

Napar z polskich superfoods!

Owoce jarzębiny słyną z dużej dawki witaminy C. Mają działanie przeciwzapalne, świetnie sprawdzają się przy przeziębieniach, problemach z krążeniem i trawieniem.
Do przygotowania naparu wystarczą 3 składniki, wrzątek i odrobina cierpliwości.

Składniki:

• jarzębina
• liście czarnej herbaty
• owoce czarnej porzeczki

Przepis:
1. W pełni dojrzałą, zebraną w październiku jarzębinę, suszymy w temperaturze 40°C. Jeśli nie zdążyliśmy tego zrobić zawsze możemy kupić.
2. Mocno wyschnięte owoce zgniatamy łyżką i mieszamy z liśćmi czarnej herbaty w proporcjach 2:1.
3. Opcjonalnie dodajemy łyżeczkę ususzonych owoców czarnej porzeczki.
4. Susz przekładamy do termosu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2-3 godziny. Przed wypiciem ciepłego napoju, można go przecedzić.

Czerwone oczyszczenie

Napar z czerwonej herbaty, która jest odmianą herbaty czarnej, wspomaga procesy trawienia i pomaga oczyścić organizm z toksyn.

Przepis:
1. Liście czerwonej herbaty zalewamy przegotowaną wodą, o temperaturze 90°C. Po maksymalnie trzech minutach napój jest gotowy do spożycia. Liście można zaparzać kilkukrotnie.
2. Gorącą herbatę zaleca się pić kilkanaście minut po posiłku.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także