Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dobre przepisy: smaczne dania na wiosnę!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
19 marz 2020 13:09

Wiosenna energia to idealna okazja, by wziąć pod lupę swoje posiłki. Gorące i obfite dania zamieńmy na chrupiące sałatki ze świeżych warzyw. Odkrywajmy nowe przepisy i produkty, za sprawą których gotowanie zamieni się z codziennego obowiązku w dużą frajdę.

Nie da się ukryć, że zimą trudniej jest o żywieniową różnorodność. Niech nadchodząca wiosna będzie okazją do odważniejszego sięgania po składniki, które do tej pory były pomijane w kulinarnych eksperymentach. Jesteście fanami ziemniaków? Z pewnością posmakują Wam również bataty i topinambur. Warzywa najbardziej lubicie w formie zup? Zamiast klasycznej jarzynowej z marchewką i brukselką, wypróbujcie kremowe zupy brokułowe lub z zielonego groszku – na talerzach do razu zrobi się bardziej kolorowo i wiosennie. Śródziemnomorska zupa Minestrone to bogactwo smaku, na który składają się pyszne właściwości fasolki szparagowej, szpinaku, cukinii, pora, selera naciowego… Wszystko, co najlepsze!

Próbowaliście kiedyś zupy z rzepy albo pietruszkowej? Wiosna to czas nowych doświadczeń. Rewolucję warto przeprowadzić w nawet tak prostych kombinacjach, jak kanapki. Są uwielbiane jako sposób na szybkie śniadanie, lunch lub kolację. Wiosną nie zapomnijcie udekorować ich kiełkami, które możecie wyhodować samodzielnie. Rzeżucha to wielkanocny klasyk, ale na szansę zasługują też kiełki ciecierzycy, fasoli, lucerny, rzodkiewki, koniczyny, buraka, kapusty… Charakteryzują się nie tylko wyśmienitym smakiem i chrupkością, ale przy okazji stanowią fantastyczną ozdobę dań. Warto skusić się na odświeżenie najbardziej tradycyjnych przepisów. Gołąbki zawinięte w kapustę włoską okażą się delikatniejsze, a we wnętrzu pierogów, zamiast mielonego mięsa można umieścić ziarna soczewicy. Idealnym wstępem do otwierania się na nowości będzie schabowy po azjatycku z kapustą bok choy, szczególnie polecany przez szefa kuchni Knorr.

Schabowy po azjatycku z kapustą bok choy

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4

Składniki:
400 g schabu środkowego
150 ml tłuszczu do smażenia
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka Imbiru z Nigerii Knorr
100 g białego sezamu
0,5 łyżeczki Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
2 łyżki czarnego sezamu
2 jajka

Kapusta bok choy: 6 liści kapusty bok choy, 80 ml tłuszczu do smażenia, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka świeżego imbiru drobno posiekanego, 100 ml sosu sojowego o obniżonej zawartości soli, 1 papryczka chili.

Sposób przygotowania:

Schab oczyść z błon, a następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Kawałki mięsa porozbijaj tłuczkiem. Do naczynia wbij i roztrzep jajka. Dodaj do nich imbir, sos sojowy oraz ostrą paprykę. Całość starannie wymieszaj. Mięsne kotlety zamocz w jajku. Potem każdy z osobna obtocz w panierce w kolorowych ziarnach sezamu.

Na patelnie wlej tłuszcz do smażenia i poczekaj, aż się nagrzeje. Schabowe smaż na gorącym tłuszczu z każdej strony. Następnie na gorącym tłuszczu podsmaż imbir, chili oraz posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć przekrojone na pół liście kapusty bok choy i zamieszaj je co jakiś czas. Poczekaj, aż kapusta lekko się zarumieni. Potem podlej ją sosem sojowym i przykryj patelnie. Wszystko duś przez około minutę.

Tortille z mąki gryczanej

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4

Składniki:
100 g wędzonego łososia
125 g mąki gryczanej
250 ml wody
1 szczypta soli
1 jajko
1 puszka czerwonej fasoli
1 opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr
1 łyżka miodu
0,5 łyżeczki musztardy
100 g rukwi wodnej

Sposób przygotowania:

Połącz wodę z mąką gryczaną. Następnie dodaj do masy szczyptę soli i jajko. Starannie wymieszaj wszystkie składniki, podobnie jak na ciasto naleśnikowe. Odstaw je na godzinę do lodówki.
Z przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki. Odcedź czerwoną fasolę z puszki i wrzuć ją do kielicha blendera. Wsyp zawartość opakowania Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr, dodaj musztardę i miód. Całość zmiksuj na pastę.

Naleśniki posmaruj przyrządzoną pastą. Na wierzch połóż łososia oraz kilka listków rukwi wodnej.
Ciasto z farszem zwiń starannie w rulon, a następnie pokrój w grubsze plastry i poprzebijaj wykałaczką.

Sałatka z jajkiem przepiórki

Czas przygotowania: 15 minut. Ilość osób: 4

Składniki:
200 g świeżego łososia
1 opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr
10 pomidorków koktajlowych
8 jajek przepiórczych
ćwierć główki sałaty lodowej
pół główki sałaty radicchio
1 garść kiełków słonecznika
skórka otarta z połowy cytryny
1 szczypta soli morskiej
3 łyżki soku z limonki
4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Osusz papierowym ręcznikiem łososia. Mięso skrop oliwą z oliwek, dopraw solą oraz cytrynową skórką. Przygotuj 2 łyżki drewnianych zrębków do wędzenia i wysyp je na suchą patelnię. Na całość nałóż kratkę. Rozgrzej patelnię, aż zrębki zaczną lekko dymić. Następnie połóż łososia na kratce, przykryj patelnie i zostaw na około 3 minuty. Następnie odkryj patelnie i włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Gry ryba będzie już gotowa, odstaw ją do wystygnięcia.

Przyrządź jajka. Ugotuj je na twardo, wystudź oraz obierz z łupinek. Jajka pokrój na połówki. Sałaty porwij, a pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr połącz z oliwią z oliwek i limonkowym sokiem. Wymieszaj kawałki sałat z kiełkami słonecznika. Do wszystkiego wrzuć pomidorki. Porozkładaj sałatkę na porcje. Na wierzchu rozłóż jajka i porwanego łososia.

Tak przygotowane danie polej wcześniej zrobionym sosem i serwuj z grzankami.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także