Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Dzień Dziecka: kreatywny obiad dla najmłodszych

Autor: Urszula Tatur
27 maj 2021 12:56

W Dzień Dziecka niespodzianki mogą nie mieć końca, także te kulinarne! I choć w natłoku obowiązków, trudno jest znaleźć czas na kreatywne komponowanie obiadowych talerzy naszych dzieci, 1 czerwca to idealny moment, by zachwycić najmłodszych obiadem w nieco bardziej wyszukanej odsłonie. Nie masz pomysłu jak to zrobić? Śpieszymy z pomocą! Rybki w chlebowej panierce albo urocze pulpeciki z soczewicy na gniazdkach spaghetti uczynią główny posiłek tego dnia wyjątkowym.

RYBKI W CHLEBOWEJ PANIERCE
SKŁADNIKI


30 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni
2 jajka
1 łyżka wody
30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
30 g białego chleba, świeżego, pokrojonego na 3 cm kawałki
20 g kaszy kukurydzianej (polenty)
400 g filetów z dorsza, bez skóry i ości, pokrojonych na kawałki
2 szczypty soli
1-2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
oliwa z oliwek, do smażenia


Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, odstawić. Na talerz wbić jajka, roztrzepać je z wodą, odstawić.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i chleb, rozdrobnić 10 s/obr. 8.
3. Dodać kaszę, wymieszać 5 s/obr. 3. Panierkę przełożyć do drugiej miski, odstawić.
4. Do naczynia miksującego włożyć dorsza, dodać sól i pieprz, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia. Oprószonymi mąką dłońmi nabierać kulki masy (Ø 3-4 cm) i formować z nich kształty rybek, ok. 6 cm długości (patrz wskazówka).
5. Panierować kolejno w odważonej mące, roztrzepanych jajkach i przygotowanej wcześniej panierce. Układać na talerzach, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 15 min.
6. Na kuchence, na patelni rozgrzać oliwę. Rybki smażyć na średniej mocy palnika ok. 4 min z każdej strony, aż staną się złotobrązowe i chrupiące. Odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rybki w chlebowej panierce podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
WSKAZÓWKA
• Do uformowania kształtów rybek można użyć foremki do wycinania ciasteczek w kształcie ryby.
• Rybki w chlebowej panierce można podawać jako przekąskę bezpośrednio po przygotowaniu lub przygotować jadalną dekorację z wykorzystaniem np. rukoli, szczypiorku i groszku.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Na talerz wbić jajka, roztrzepać je z wodą, odstawić. W drugiej misce odważyć mąkę i odstawić.
2. Parmezan zetrzeć na tarce, chleb podzielić na mniejsze kawałki i razem zblendować.
3. Dodać kaszę, wymieszać. Panierkę przełożyć do drugiej miski, odstawić.
4. Dorsza rozdrobnić w blenderze, doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do innego naczynia. Oprószonymi mąką dłońmi nabierać kulki masy (Ø 3-4 cm) i formować z nich kształty rybek, ok. 6 cm długości (patrz wskazówka).
5. Panierować kolejno w odważonej mące, roztrzepanych jajkach i przygotowanej wcześniej panierce. Układać na talerzach, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 15 min.
6. Na kuchence, na patelni rozgrzać oliwę. Rybki smażyć na średniej mocy palnika ok. 4 min z każdej strony, aż staną się złotobrązowe i chrupiące. Odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rybki w chlebowej panierce podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).


PULPETY Z SOCZEWICY NA GNIAZDACH SPAGHETTI
SKŁADNIKI

150 g cebuli dymki, ze szczypiorkiem, pokrojonej na 3 cm kawałki
150 g selera, pokrojonego na 3 cm kawałki
150 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
50 g oliwy z oliwek
300 g czerwonej soczewicy, suszonej
530 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
60 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
⅓ czerwonej papryki (ok. 60 g), bez gniazd nasiennych, pokrojonej w trójkąty (1 x 1 x 1 cm)
200 g bułki tartej
3 jajka
mąka pszenna, do oprószenia dłoni
600 g krojonych pomidorów, z puszki
20 g białego octu winnego lub 20 g białego octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru
1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (ok. 500 g)
30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
6 łyżek śmietany, 36% tłuszczu (ok. 75 g)
2-3 czarne oliwki, bez pestek, pokrojone na małe kawałki
natka pietruszki, świeża, do dekoracji


Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, seler i marchewkę, rozdrobnić 7 s/obr. 5. Połowę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego dodać 20 g oliwy, dusić 3 min/120°C/obr. 2.
3. Dodać soczewicę, wodę, 30 g koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu, gotować 13 min/98°C/ /obr. 2. W tym czasie trójkąty z papryki nabić na przecięte na pół wykałaczki.
4. Do naczynia miksującego dodać 100 g bułki tartej i 1 jajko, przemieszać kopystką, wymieszać 30 s/ /obr. 4. Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do ostygnięcia. Umyć naczynie miksujące.
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
6. W głębokim talerzu roztrzepać pozostałe 2 jajka. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 100 g bułki tartej, odstawić. Z przygotowanej wcześniej masy z soczewicy, oprószonymi mąką dłońmi uformować 24 pulpety (Ø 4 cm). Panierować kolejno w roztrzepanych jajkach i odważonej bułce tartej, układać na przygotowanej blasze do pieczenia.
7. Piec 15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru (patrz wskazówka). W tym czasie na kuchence w dużym garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Kontynuować wykonanie przepisu.
8. Do naczynia miksującego włożyć odłożoną mieszankę cebuli, selera i marchewki, dodać pozostałe 30 g oliwy, dusić 3 min/120°C/obr. 2.
9. Dodać pomidory, pozostałe 30 g koncentratu pomidorowego, ocet, cukier, pozostałą 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić 8 min/120°C/obr. 1. W tym czasie do zagotowanej wody dodać makaron, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
10. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, zmiksować 30 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.
11. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego, odstawić. Na talerzu umieścić 2-3 łyżki sosu pomidorowego, ułożyć na nim 1 porcję ugotowanego makaronu, formując kształt gniazda. Na wierzchu ułożyć 2-3 pulpety z soczewicy. Pulpety udekorować trójkątami z papryki, tworząc dziób (patrz wskazówka). Na każdy pulpet nałożyć po dwie krople śmietany z rękawa cukierniczego, tworząc oczy. Na wierzchu każdego oka przykleić kawałek oliwki. Czynności powtórzyć z pozostałym sosem, makaronem i pulpetami z soczewicy. Danie udekorować natką pietruszki. Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne (patrz wskazówka).
WSKAZÓWKA
• Przepis „Bułka tarta” znajduje się na platformie Cookidoo®.
• Pulpety z soczewicy można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce do 2 dni.
• Ze względu na wykałaczki użyte do dekoracji pulpetów, podając danie dziecku, należy zachować ostrożność.
WARIANT
• Pulpety z soczewicy można usmażyć na nieprzywierającej patelni z 3-4 łyżkami oleju.
• Aby uzyskać mniej kaloryczną, bogatszą w warzywa wersję dania, makaron można zastąpić warzywnym tagliatelle. Przepis "Tagliatelle z marchewki i cukinii" znajduje się na platformie Cookidoo®.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Cebulę dymkę, seler i marchewkę zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
2. Do połowy startych warzyw dodać 20 g oliwy, dusić w garnku kilka minut.
3. Dodać soczewicę, wodę, 30 g koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu, gotować według czasu podanego na opakowaniu soczewicy. W tym czasie trójkąty z papryki nabić na przecięte na pół wykałaczki.
4. Soczewicę z warzywami po ugotowaniu przełożyć do miski, dodać 100 g bułki tartej i 1 jajko, przemieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
6. W głębokim talerzu roztrzepać pozostałe 2 jajka. W osobnej miseczce odważyć pozostałe 100 g bułki tartej, odstawić. Z przygotowanej wcześniej masy z soczewicy, oprószonymi mąką dłońmi uformować 24 pulpety (Ø 4 cm). Panierować kolejno w roztrzepanych jajkach i odważonej bułce tartej, układać na przygotowanej blasze do pieczenia.
7. Piec 15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru (patrz wskazówka). W tym czasie na kuchence w dużym garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Kontynuować wykonanie przepisu.
8. W osobnym garnku umieścić mieszankę cebuli, selera i marchewki, dodać pozostałe 30 g oliwy, dusić kilka minut.
9. Dodać pomidory, pozostałe 30 g koncentratu pomidorowego, ocet, cukier, pozostałą 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu. Całość dusić ok. 10 minut. W tym czasie do zagotowanej wody dodać makaron, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
10. Do gotującego się sosu pomidorowego dodać śmietanę, zmiksować.
11. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego, odstawić. Na talerzu umieścić 2-3 łyżki sosu pomidorowego, ułożyć na nim 1 porcję ugotowanego makaronu, formując kształt gniazda. Na wierzchu ułożyć 2-3 pulpety z soczewicy. Pulpety udekorować trójkątami z papryki, tworząc dziób (patrz wskazówka). Na każdy pulpet nałożyć po dwie krople śmietany z rękawa cukierniczego, tworząc oczy. Na wierzchu każdego oka przykleić kawałek oliwki. Czynności powtórzyć z pozostałym sosem, makaronem i pulpetami z soczewicy. Danie udekorować natką pietruszki. Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne (patrz wskazówka).

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także