Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNER PORTALU

Gotuj jak szef kuchni: metoda gotowania sous-vide bez tajemnic

Autor: Urszula Tatur
24 wrz 2021 09:54

Sous-vide to doskonale znana profesjonalnym szefom kuchni technika gotowania. I choć za sprawą licznych programów kulinarnych staje się coraz popularniejsza, to dla „zwykłych śmiertelników” nadal pozostaje nieco tajemnicza i niedostępna. Czas odczarować tę technikę gotowania i obalić kilka mitów na jej temat. To pozwoli ci zaprosić sous-vide do swojej domowej kuchni!

„Sous-vide” wywodzi się z francuskiego i oznacza „w próżni” i faktycznie – to metoda gotowania produktów, uprzednio zamkniętych próżniowo w worku, w kąpieli wodnej o stałej temperaturze i cyrkulacji. Ten sposób obróbki żywności ma wiele korzyści – produkty zachowują maksimum wartości odżywczych, potrawy są kruche, niezwykle soczyste i lekkostrawne, a gotowanie w workach i niskiej temperaturze pozwala przedłużyć ich świeżość. Czas obalić mity, przez które myślisz, że to nie jest technika gotowania dostępna dla Ciebie!

Mit 1: Sous-vide wymaga specjalistycznego sprzętu, dostępnego tylko dla drogich restauracji

Faktycznie, techniki tej nie zastosujesz w swojej kuchni bez odpowiedniego sprzętu, ale jego dostępność jest już znacznie większa. Do wyboru masz albo urządzenie specjalnie dedykowane gotowaniu próżniowemu albo tzw. cyrkulator sous-vide, czyli urządzenie, które po przyczepieniu do garnka, za pomocą końcówki z grzałką zanurzoną w wodzie, podgrzewa ją do odpowiedniej temperatury. Czy wiesz, że gotować w trybie sous-vide pozwala również urządzenie wielofunkcyjne Thermomix® TM6? Tu nie potzrebujesz już żadnych dodatkowych sprzętów do gotowania! Co więcej, możesz zapomnieć o stresie, czuwaniu nad potrawą i pilnowaniu właściwej temperatury oraz czasu gotowania – wystarczy wybrać właściwy tryb, umieścić worek z żywnością w koszyczku (lub w naczyniu miksującym, uprzednio montując osłonę noża miksującego), a urządzenie gotuje całkowicie samodzielnie. Mamy więc jeden sprzęt, funkcje kilkudziesięciu sprzętów AGD, w tym restauracyjną metodę gotowania dostępną od ręki.

Mit 2: Sous-vide nadaje się tylko do gotowania mięsa

Gruszki z sosem cynamonowym? Truskawki z musem z białą czekoladą? Szparagi z jajkami w koszulkach? Sałatka z ośmiornicą? A może bakłażan z miso? Brzmi smakowicie, prawda? Te i wiele innych ciekawych przepisów na dania z wykorzystaniem trybu sous-vide znajdziecie na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®. Sous-vide to naprawdę wszechstronna technika, która pozwala na poddanie obróbce warzyw, owoców, ryb, owoców morza i oczywiście mięs. Faktem jest, że to właśnie w przypadku mięs szczególnie możemy docenić zalety techniki sous-vide, dzięki której mięsa są nie tylko niezwykle soczyste i aromatyczne, ale dodatkowo mimo poddania ich obróbce nie tracą na rozmiarze jak przy klasycznym gotowaniu czy smażeniu.

Mit 3: Samodzielnie nie zamknę próżniowo worka

Nieprawda. Co więcej, jeśli w woreczku znajduje się ciecz najlepszą metodą próżniowego zamknięcia będzie metoda zanurzenia w wodzie. Wystarczy napełnić wodą duży garnek, włożyć składniki do worka strunowego i zamknąć zostawiając ok. 3-centymetrową szczelinę. Powolne zanurzenie worka w wodzie spowoduje wypchnięcie przez wodę powietrza i pozwoli na szczelne zamknięcie tuż przed całkowitym zanurzeniem. Jeśli jednak chcesz ułatwić sobie sprawę możesz sięgnąć po specjalną zgrzewarkę próżniową np. dostępną od niedawna w sklepie internetowym Thermomix® zgrzewarkę próżniową VS100. Pamiętaj, że zgrzewarka ma jednak znacznie szersze zastosowanie – poza pakowaniem próżniowym, posiada też funkcje szczelnego pakowania bez odsysania powietrza, pakowania wilgotnych składników oraz marynowania.
Zaciekawiła Cię ta metoda gotowania? Więcej o trybie sous-vide oraz o rekomendowanych czasach i temperaturach gotowania dla poszczególnych składnikach przeczytasz w nowej książce „TM6: wszystko o trybach i funkcjach”.

Gruszki (sous-vide) z sosem cynamonowym (z osłoną noża miksującego)

SKŁADNIKI
120 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
1½ łyżeczki cynamonu, mielonego
4 gruszki, odmiana Williams, twarde, obrane, bez gniazd nasiennych, przekrojone na pół
900-1000 g wody, do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka) plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego lub 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku
płatki migdałowe, prażone, ilość do podania Przygotowanie

1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukier, dodać ekstrakt z wanilii i cynamon, wymieszać. Gruszki obtoczyć w powstałej mieszance cukru i przypraw, odstawić.

2. Dużą miskę lub zlew napełnić wodą. Do dwóch worków strunowych włożyć po 4 połówki gruszek i połowę pozostałego cukru. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).

3. Założyć osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego włożyć worki z gruszkami, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Uruchomić Sous-vide /15 min/80°C.

4. Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki z gruszkami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, uruchomić Sous-vide /1 godz. 30 min/80°C. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych.

5. Gruszki (sous-vide) podawać bezpośrednio po przygotowaniu z sosem cynamonowym powstałym podczas gotowania, posypane migdałami.


WSKAZÓWKA
• Odmiany gruszek różnią się miękkością i wielkością. Gruszki odmiany Williams są idealne do przygotowania tego deseru.
• Do gotowania metodą sous-vide zaleca się stosowanie wysokiej jakości worków z zamkiem strunowym. Należy używać worków bez BPA (Bisfenolu A).
• Ilość wody jest orientacyjna i zależy od objętości worków. Worki powinny być całkowicie zakryte wodą, przy czym jej poziom nie może przekraczać maksymalnego oznaczenia naczynia miksującego (2,2 l). Dla ochrony przed utlenianiem metalu w wyniku długotrwałego podgrzewania wody, w punkcie 3. do naczynia miksującego należy dodać 30 g soku z cytryny lub 1 płaską łyżeczkę kwasu askorbinowego (witaminy C).
• Gruszki przygotowane metodą sous-vide można podawać również jako dodatek do lodów z solonym karmelem. Przepis "Lody z solonym karmelem" znajduje się na platformie Cookidoo®.

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także