PARTNER PORTALU
Jak idealnie doprawić mięso z grilla? Najlepsze triki

Jak idealnie doprawić mięso z grilla? Najlepsze triki

Autor: Urszula Tatur
02 cze 2021 13:22

Piękna, słoneczna pogoda jak na zamówienie, trawnik w ogródku równo przystrzyżony, zakupy zrobione, a apetyczne porcje mięsa tylko czekają na ułożenie ich na rozgrzanym ruszcie. Aromatyczne marynaty do mięs wydobędą pełnię smaku z przyrządzanych potraw i sprawią, że każdy kęs w będzie rozpływać się w ustach.

Grillowe ABC

Istnieje wiele akcesoriów grillowych, które ułatwiają przygotowywanie soczystych smakołyków. Do najprostszych i najbardziej uniwersalnych należą metalowe tacki, ponieważ jedzenia nie należy kłaść bezpośrednio na ruszcie. Szczypce do przewracania mięsnych porcji oraz patyczki do szaszłyków – tyle w zupełności wystarczy na początek.

Co trzeba wiedzieć na temat marynowania w tym kontekście? Niezależnie od tego, czy do zalewy zostanie użyta oliwa, ocet balsamiczny, sok owocowy czy jogurt naturalny, zamarynowanego mięsa nie należy przechowywać w naczyniach aluminiowych. Sprawdzą się za to miski szklane albo wykonane ze stali nierdzewnej.

Liczy się czas

Marynowania potraw lepiej nie zostawiać na ostatni moment. Poleca się, by mięso zamarynować w przeddzień grillowania. Dotyczy to przede wszystkim dużych kawałków wołowiny, wieprzowiny i baraniny. Jeśli w planach jest zrobienie szaszłyków z drobiu lub owoców morza (np. krewetek), zamarynować je można nawet godzinę przed rozpaleniem rusztu.

Po wyjęciu z marynaty każdy rodzaj mięsa należy ostrożnie osuszyć i pozbyć się nadmiaru ziół. Mogłyby one przypalić się i negatywnie wpłynąć na smak gotowego dania.

Jej wysokość wołowina

To mięso świetnie sprawdza się jako danie główne podczas uroczystych obiadów. Z mielonej wołowiny śmiało można przyrządzić także domowe burgery, które doskonale będą pasować do swobodnego przyjęcia w ogrodzie. Warto zaopatrzyć się w antrykot, rostbef i steki z polędwicy. Do przyprawienia tych ostatnich wielu szefów kuchni używa wyłącznie soli i pieprzu. Jeśli chcemy uzyskać bardziej bogaty smak, przydadzą się chili, kminek, rozmaryn, majeranek i jałowiec.

Popularna wieprzowina

Uniwersalny rodzaj mięsa, którego przygotowanie nie sprawia problemów nawet początkującym kucharzom. Wyborne kiełbaski, schab i karczek bardzo często lądują na ruszcie. Słodka i ostra papryka, tymianek, liść laurowy, czosnek i goździki to przyprawy, które idealnie podkreślą smak wieprzowego mięsa. Warto wypróbować także ostre żeberka BBQ, do których opracowania szefa kuchni Knorr zainspirowały kultowe amerykańskie receptury.

Ostre żeberka BBQ

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 5

Składniki:

800 g żeberek wieprzowych
100 ml Sosu Hellmann's BBQ
1 opakowanie Przyprawy Pikantnej grubo mielonej Knorr
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżka kminu rzymskiego mielonego
1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżka cebuli w proszku
1 łyżka Papryki słodkiej z Hiszpanii Knorr
0,5 łyżeczki Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
1 pęczek natki kolendry
1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Przypraw żeberka Przyprawą Pikantną grubo mieloną Knorr. Oprószone mięso połóż na blasze do pieczenia i podlej je 150 ml wody. Całość zakryj folią aluminiową i piecz przez 90 minut w 160°C, aż mięso będzie miękkie.
Gotowe żeberka obtocz w sosie BBQ, przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Wymieszaj odsączoną fasolę, pomidory pelati oraz przyprawy: kmin rzymski, ziarna kolendry, sól, paprykę, czosnek i cebulę. Wszystko gotuj do zagęszczenia się sosu przez około 10 minut.
Zamarynowane żeberka grilluj na tackach aluminiowych i pod przykryciem przez około 15 minut. Mięso obracaj co jakiś czas. Uważaj, aby podczas grillowania nie spalił się sos do mięsa. Żeberka serwuj na fasoli, posypane natką kolendry.
Z drobiem zawsze po drodze!

Mięso drobiowe fantastycznie współgra z większością dodatków, szczególnie kolendrą, natką pietruszki, ziołami prowansalskimi. Nie wymaga długiego marynowania i można podawać je na wiele różnych sposobów. Grillowana w całości pierś z kurczaka, udka z chrupiącą skórką, a może szaszłyki z kolorowymi warzywami i owocami? W menu nie powinno zabraknąć także grillowanych skrzydełek ze śliwką.

Oto przykłady mięs, które najczęściej pojawiają się w jadłospisie podczas grillowania. Dzięki odpowiednim przyprawom można serwować je w sposób niebanalny, fundując swoim kubkom smakowym zupełnie nowe doznania. Do zobaczenia w plenerze!

Grillowane skrzydełka ze śliwką

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 5

Składniki:

20 skrzydełek z kurczaka
1 opakowanie Przyprawy z Papryką wędzoną grubo mielonej Knorr
6 łyżek Ketchupu Hellmann's Łagodnego
6 wędzonych śliwek
3 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
80 ml soku ananasowego
1 pęczek natki kolendry
5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:

Umyj mięso i odsącz papierowym ręcznikiem nadmiar wody. Odetnij ostrym nożem lotki (końcówki skrzydełek), które możesz potem wykorzystać do przygotowania domowego rosołu.
Przyrządź marynatę. W tym celu połącz w blenderze: śliwki, miód, ketchup, sok ananasowy, oliwę z oliwek i sos sojowy. Wszystko zmiksuj na gładką masę, po czym dopraw Przyprawą z Papryką wędzoną grubo mieloną Knorr.

Skrzydełka umieść w misce, zalej marynatą i starannie wymieszaj. Na bok odłóż około 2-3 łyżki marynaty. Mięso odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Zamarynowane skrzydełka połóż na rozgrzanym grillu i piecz 25 minut, obracając je co jakiś czas. Uważaj, aby mięso się nie przypaliło. Przed podaniem posmaruj skrzydełka resztą marynaty i posyp pokrojoną natką kolendry.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także