Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Jak odpowiednio przechowywać nadmiar żywności?

Autor: Wojciech Napora
15 marz 2020 11:54

Marnowanie żywności czy brak umiejętności odpowiedniego przechowywania produktów spożywczych są często spotykanymi problemami. Ile razy zdarzyło się nam, że nie zdążyliśmy w porę skończyć odstawionej „na później” potrawy, czy też przegapiliśmy przydatność do spożycia warzyw czy owoców? Dlaczego jednak w ogóle żywność staje się niezdatna do spożycia?

Wpływ na to mają czynniki naturalne, a wymienić wśród nich można powietrze wraz z cyrkulującymi w nim drobnoustrojami, światło, temperaturę, wilgoć itp. Ich oddziaływanie sprawia, że w żywności dochodzi do reakcji chemicznych, które prowadzą do zanikania wartości odżywczych, a w końcowym etapie występowania grzybów i pleśni, powodujących psucie się żywności.

Czytaj także: Kuchnia - zadbaj o dobrą segregację śmieci. 

Korzystając z odpowiednich rozwiązań można przedłużyć przydatność żywności do spożycia. Mówimy tu o zachowaniu logistyki w domowej spiżarni, ale również o odpowiednich urządzeniach. Jedną z najlepszych propozycji są systemy próżniowego pakowania żywności. Jak w praktyce działają? Urządzenie mechanicznie usuwa powietrze ze specjalnego pojemnika lub foliowego worka. Dzięki temu potrawy lub poszczególne składniki nie są narażone na działanie bakterii oraz powietrza. Jeżeli natomiast zdecydujemy się na zamrożenie pakowanych próżniowo produktów, to wydłużymy ich przydatność do spożycia nawet pięciokrotnie. Dzięki systemom próżniowego pakowania żywności możemy znacznie dłużej cieszyć się pełnym smakiem, aromatem i wartościami odżywczymi naszego jedzenia. O ile dłużej? Nawet pięciokrotnie.

Jak odpowiednio przechowywać produkty w spiżarniach?

Tu z pomocą przychodzi wiedza logistyczna. Ważne jest wyposażenie w półki, worki czy beczki. Najwyżej powinny być składowane najrzadziej używane produkty oraz te o dłuższym terminie przydatności do spożycia. W strefie środkowej powinniśmy przechowywać produkty, których używamy najczęściej. Dół powinien być zarezerwowany dla produktów cięższych, w większych opakowaniach lub opakowaniach zbiorczych.

Czytaj także: Zdrowe gotowanie w wersji slow.

Odpowiednie podejście do przechowywania produktów spożywczych sprawi, że będziemy mogli cieszyć się nimi dłużej i znacząco ograniczymy marnotrawstwo żywności. My natomiast będziemy spokojni, że jesteśmy odpowiednio przygotowani na najbardziej kryzysową sytuację związaną z brakiem podstawowych produktów spożywczych w sklepach.

 

 

 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także