Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Jak przygotować bezglutenową wigilię?

Autor: Urszula Tatur
16 gru 2020 12:41

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się nie tylko z rodzinną atmosferą, choinką i Świętym Mikołajem z workiem prezentów, ale też ze stołem pełnym pysznych potraw świątecznych. Według tradycji powinny być one postne, czyli bezmięsne oraz smażone z wykorzystaniem tłuszczów roślinnych. To także posiłki pełne…mąki pszennej, której osoby na diecie bezglutenowej jeść nie mogą. Podpowiadamy, jak przygotować stół wigilijny bez glutenu?

Okres przedświąteczny to czas wielkich przygotowań i planów. To nie tylko zakup odpowiednich prezentów, wystrojenie choinki, świąteczne porządki, wykorzystanie ozdób świątecznych czy przygotowanie zastawy. To też kilkugodzinne pichcenie w kuchni. Przed przystąpieniem do przyrządzania kolejnych potraw wigilijnych, warto zainspirować się bezglutenowymi propozycjami wytrawnymi i deserowymi.

Na słono

Czym byłyby święta bez ciemnoczerwonego, aromatycznego barszczu z uszkami lub pierogami? Zazwyczaj nadziewamy je samymi grzybami lub z dodatkiem kapusty. Do bezglutenowych uszek najlepiej sprawdzi się mąka gryczana lub ryżowa, a za kleik posłuży dodatek mąki ziemniaczanej. Z takiej samej mieszanki przyrządzimy również bezglutenowe krokiety. Pamiętajmy jednak, aby bułka tarta, w której później obtaczamy naleśniki, nie zawierała skrobi pszennej.
Na niektórych stołach wigilijnych zamiast uszek, do barszczu goszczą małe paszteciki z kapustą i grzybami. To także świetne rozwiązanie dla małych niejadków, którym nie smakują tradycyjne pierożki. Do ich przygotowania najlepiej użyć gotowej mieszanki bez glutenu do…pizzy! Urobione z niej ciasto ma odpowiednią konsystencję, a po upieczeniu jest idealnie chrupkie. Dodatkowo, zamiast klasycznego krowiego mleka, możemy użyć mleka roślinnego, z powodzeniem sprawdzi się tutaj napój sojowy.

Na słodko

Desery i ciasta bezglutenowe mogą być sporym polem do popisu! Na pierwszy ogień idzie oczywiście tradycyjny makowiec, który możemy upiec w nieco mniej tradycyjnej formie, dając masę makową pomiędzy dwa rozwałkowane płaty ciasta. Masę do wypieku przygotujemy ze słodkiej mieszanki bezglutenowej. Z tej mieszanki przygotujemy także tradycyjny piernik, z dodatkiem kakao i cynamonu. Korzystanie z gotowych mieszanek mąk jest o tyle wygodniejsze, że nie musimy martwić się źle dobranymi proporcjami mąk. Przy pieczeniu piernika jest to istotne, ponieważ ciasto musi wyjść jednocześnie wilgotne, sprężyste i kruche.

Jeśli mówimy o kruchości, nie możemy zapomnieć o tradycyjnych kruchych ciasteczkach w wersji intensywnie maślanej lub korzennej. Do ich przygotowania potrzebujemy mieszanki mąk bezglutenowych do ciasta, dobrej jakości masła i do wersji korzennej – mieszanki przypraw.
Aby tradycyjne ciasta nie pozostały bez ozdób, możemy przygotować prosty lukier z cukru pudru i wody z kilkoma kroplami soku z cytryny i stworzyć z nim fantazyjne wzorki na ciastkach.
Dla fanów innych smaków niż świąteczne kruche ciasteczka polecamy włoski specjał – cantuccini. To niezwykle kruche i delikatne toskańskie ciasteczka z migdałami. Co ciekawe, tradycyjny przepis na cantuccini posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne dla regionu Toskanii. Ciastka wyróżniają się użyciem olejku migdałowego i obranych migdałów oraz podwójnym pieczeniem, dzięki czemu zachowują swoją idealną chrupkość.

Bezglutenowe święta niesłusznie postrzegane są jako coś trudnego, ponieważ większość dań wigilijnych opiera się na mące. Jednak nie taki gluten straszny jak go malują. Jeśli jesteśmy w posiadaniu mąk bezglutenowych lub gotowych mieszanek mąk do wypieku ciast, z pewnością przygotujemy tradycyjne ciasta, jak i dania wytrawne. Nie zapomnijmy też o jarskich potrawach, które naturalnie nie mają glutenu jak gołąbki z kaszą gryczaną, groch z kapustą czy ryba po grecku. Z takim przygotowaniem wigilijną wieczerzę uda się przyrządzić bez grama glutenu – mówi Karol Sadowski z Ocelio

Bezglutenowe święta Bożego Narodzenia będą prawdziwą ulgą dla osób cierpiących na jego nietolerancję bądź uczulenie, a także chorych na celiakię. Prawdziwie tradycyjny, polski stół wigilijny nie musi obfitować w glutenowe potrawy, ponieważ dania przygotowywane na mące gryczanej, ryżowej czy owsianej w niczym nie ustępują tym z mąki pszennej. A już szczególnie nie w słodkich ciastach i ciasteczkach. Wesołych i pysznych świąt!

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także