Jak przygotować idealną kanapkę do szkoły?

Jak przygotować idealną kanapkę do szkoły?

Autor: Urszula Tatur
24 sie 2021 13:26

Nowy rok szkolny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim gorączkowe przygotowania zarówno rodziców i podopiecznych. Oprócz obowiązkowego szkolnego wyposażenia jak książki, zeszyty i inne materiały dydaktyczne warto pomyśleć o tym, jaki posiłek spakujemy naszym pociechom do plecaka na drugie śniadanie. Ważne, aby było pożywnie, zdrowo i co najważniejsze – smacznie. Sprawdźcie, jak przygotować ciekawe i treściwe kanapki na wielki powrót do szkoły!

Do nauki i przyswajania nowych informacji potrzebne jest nie tylko skupienie, ale także duże pokłady energii. Odpowiedni zapał do lekcji zapewnią zdrowe, wspierające pracę mózgu przekąski i pożywne drugie śniadanie, które zaspokoi głód. Idealne do tego będą smaczne domowe kanapki. Dlaczego właśnie kanapki? Są nie tylko poręczne i łatwe do przenoszenia – to także doskonałe źródło wielu cennych wartości odżywczych ze względu na możliwość przygotowania ich z wielu różnych składników. Stanowią także zdrową alternatywę dla słodkich drożdżówek i innych gotowych, sklepowych bułek. Aby jednak kanapki były rzeczywiście wartościowe i przede wszystkim zbilansowane, należy pamiętać o kilku ważnych, kanapkowych zasadach.

Dobrej jakości pieczywo

Przygotowując drugie śniadanie dla dzieci wybierajmy pieczywo o dobrym, prostym składzie wolnym od konserwantów, bogate w sycący błonnik. Zrezygnujmy zatem z białego, w całości pszennego chleba lub bułek, a zdecydujmy się na wypieki na zakwasie, z dodatkiem mąki żytniej, orkiszowej czy kukurydzianej (doskonałej, gdy nasze dziecko nie toleruje glutenu). Dobrym pomysłem jest także wybór chleba lub bułki z dodatkiem ziaren, na przykład słonecznika lub dyni. Dla starszych, lubiących chleby razowe, kanapki możemy przygotować z pumpernikla – ciemnego, wilgotnego pieczywa, o lekkim, słodkawym smaku.

Pyszne i zdrowe smarowidło

Następnym krokiem w przygotowaniu szkolnych sandwiczów jest wybór ulubionego smarowidła. To ważne przede wszystkim dlatego, żeby kanapka nie była zbyt sucha i by reszta składników nie wysuwała się poza jej brzegi. Tradycyjne masło możemy zastąpić różnego rodzaju pastami oraz pasztetami. Istotny jest ich skład – nie powinien zawierać sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Znakomitym wyborem będą pasztety o naturalnym składzie, które świetnie sprawdzą się szczególnie pod warzywne dodatki.

– Przygotowując jedzenie do szkoły powinniśmy zwracać uwagę na produkty najwyższej jakości – naturalne, bez sztucznych dodatków i substancji konserwujących. W przypadku pasztetów mięsnych kierujmy się także oryginalnymi smakami. Pod marką Pasztet Dworski do wyboru mamy cztery szlachetne kompozycje smakowe: tradycyjnego pasztetu wieprzowego z dodatkiem jelenia, żurawiny, królika i dzika. Nasza pociecha z pewnością nie znudzi się powtarzalnym smakiem i chętnie sięgnie do plecaka po każdą przyrządzoną kanapkę – dodaje Ewelina Jędrzejewska, ekspert marki Pasztet Dworski.

Polecamy także wszelkiego rodzaju pasty twarożkowe oraz roślinne, jak hummus, pasta ze słonecznika czy wegańskie pasty soczewicowe lub z pieczonych warzyw.

Zbilansowane dodatki

Ostatnimi składnikami szkolnych kanapek są preferowane przez dziecko dodatki. Do najczęściej wybieranych należą plasterki sera żółtego, świeża mozzarella lub camembert oraz warzywa, np.: pomidory, ogórki, papryka lub sałata, a także jajko na twardo. Oprócz wymienionych klasycznych dodatków, uczniowską kanapkę możemy przełożyć pokrojonym awokado, suszonymi pomidorami lub kiełkami.

Przygotowując się do roku szkolnego warto mieć na uwadze nie tylko książkowo-papiernicze zobowiązania, ale też pełnowartościowe drugie śniadanie, aby ułatwić uczniowi wejście w szkolną rzeczywistość. Pomyślmy o odpowiednim zaopatrzeniu naszej lodówki kilka dni przed powrotem do szkolnej ławki. Wtedy z pewnością doskonale zorganizujemy i wyszykujemy dziecko na kolejny rok nauki.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także