
Jesienne przepisy. Pyszne dania z dyni!
Do wyczarowania pysznych potraw z dyni nie potrzeba nadprzyrodzonych zdolności czy gadżetów o tajemnej mocy. Wystarczy trochę wyobraźni. Polecamy trzy sprawdzone przepisy.

Dynia to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Jej łagodny smak doskonale komponuje się z najróżniejszymi składnikami: od napoju kokosowego, poprzez imbir, aż po pikantne papryczki. Bardzo chętnie zamieniana jest w gęstą, rozgrzewającą zupę o apetycznym kolorze. Krem z dyni to dopiero początek przygód z tym uniwersalnym produktem. Z łatwością zamienicie go w spektakularne danie główne, interesujący dodatek albo deser.
Dynia na jesień
Dynia to wspaniały jesienny przysmak, który swoim kolorem przypomni o słonecznych i ciepłych dniach lata. Dużą popularnością cieszy się zupa dyniowa, która z dodatkiem czosnku i imbiru zamienia się w rozgrzewający specjał. Spróbujcie jednak czegoś nowego! Risotto z dynią też wygląda bardzo apetycznie. Z dyni można przygotować również rumiane placki, które sąciekawą alternatywą dla ziemniaczanych klasyków. Leczo z dynią – dlaczego nie?! Warzywo sprawdzi się także w najróżniejszych zapiekankach mięsnych lub wegetariańskich, z kaszą lub makaronem.
Dyniowy gulasz
Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4.
Składniki:
1 nieduża dynia
1 opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
1 cebula
100 ml kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml wody
Przygotowanie:
Dynię obierz ze skóry oraz usuń z niej pestki. Oczyszczony miąższ pokrój w kostkę wielkości około 2 cm. Cebulę pokrój na małe kawałki i zeszklij na oliwie z oliwek, aż się zarumieni.Do cebuli dodaj dynię. Całość podsmażaj i mieszaj przez około 5 minut. Wlej 400 ml wody oraz wsyp opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz Knorr. Wszystko zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj danie jeszcze przez około 15 minut, aż kawałki dyni będą miękkie. Gulasz serwuj z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego oraz posypany posiekaną natką pietruszki.
Dynia na świeżo
Gorące dania z dynią są pyszne, ale różnokolorowe sałatki też przypadną do gustu wszystkim smakoszom. W kompozycjach sałatkowych można umieszczać dynię pieczoną lub grillowaną. Dodając pierś z kurczaka, zyskacie pomysł idealny na lunch lub kolację. Dynia doskonale łączy się z serami – wyrazistymi fetą i gorgonzolą albo łagodniejszym serem brie. W sałatkach dynię można jeść również na surowo. Stworzy ona udaną kompozycję z rukolą, roszponką, pomidorkami koktajlowymi, kolorową papryką i czerwoną cebulą.
Sałatka z dynią i kolendrą
Czas przygotowania: 20 minut. Ilość osób: 4.
Składniki:
500 g dyni
1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
1 pęczek natki kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
Przygotowanie:
Obierz dynię i wydrąż z niej środek wraz z pestkami. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przyrządź Sos sałatkowy paprykowo-ziołowego Knorr według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, dodając do niego trzy łyżki wody oraz trzy łyżki oliwy z oliwek. Posiekaj natkę kolendry i dodaj ją do startej dyni. Całość dokładnie wymieszaj z przygotowanym sosem.
Dynia na słodko
Wszechstronna dynia to fantastyczny materiał do zrobienia efektownego deseru. W kilkanaście minut można zamienić ją w słodki mus z dodatkiem pokruszonych ciasteczek, miodu i przypraw korzennych. Purée z dyni okaże się znakomitym dodatkiem do drożdżowych racuchów z jabłkowym nadzieniem. Puszyste placuszki możecie przyrządzić również z konfiturą albo marmoladą. Babeczki z dynią też wychodzą kapitalnie, zwłaszcza udekorowane domowym lukrem. Dynia to składnik, który coraz częściej pojawia się w recepturach serników.
Ciasto z dyni
Czas przygotowania: 60 minut. Ilość osób: 5.
Składniki:
600 g dyni
300 ml mleka
1 opakowanie Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
50 g cukru pudru
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Połowę oczyszczonej dyni pokrój w kostkę i ugotuj w mleku do miękkości. Gotowe kawałki zmiksuj na gładki sos. Pozostałą dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zrobionego wcześniej sosu dyniowego. Wsyp zawartość opakowania Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr i cukier puder. Starannie wymieszaj składniki. Masę odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp mąką. Ciasto umieść w foremce i piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.