Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Jesienne przepisy. Pyszne dania z dyni!

Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
07 paź 2020 14:55

Do wyczarowania pysznych potraw z dyni nie potrzeba nadprzyrodzonych zdolności czy gadżetów o tajemnej mocy. Wystarczy trochę wyobraźni. Polecamy trzy sprawdzone przepisy.

Dynia to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Jej łagodny smak doskonale komponuje się z najróżniejszymi składnikami: od napoju kokosowego, poprzez imbir, aż po pikantne papryczki. Bardzo chętnie zamieniana jest w gęstą, rozgrzewającą zupę o apetycznym kolorze. Krem z dyni to dopiero początek przygód z tym uniwersalnym produktem. Z łatwością zamienicie go w spektakularne danie główne, interesujący dodatek albo deser. 

Dynia na jesień

Dynia to wspaniały jesienny przysmak, który swoim kolorem przypomni o słonecznych i ciepłych dniach lata. Dużą popularnością cieszy się zupa dyniowa, która z dodatkiem czosnku i imbiru zamienia się w rozgrzewający specjał. Spróbujcie jednak czegoś nowego! Risotto z dynią też wygląda bardzo apetycznie. Z dyni można przygotować również rumiane placki, które sąciekawą alternatywą dla ziemniaczanych klasyków. Leczo z dynią – dlaczego nie?! Warzywo sprawdzi się także w najróżniejszych zapiekankach mięsnych lub wegetariańskich, z kaszą lub makaronem.

Dyniowy gulasz

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

1 nieduża dynia
1 opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz Knorr
1 cebula
100 ml kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu greckiego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
400 ml wody

Przygotowanie: 

Dynię obierz ze skóry oraz usuń z niej pestki. Oczyszczony miąższ pokrój w kostkę wielkości około 2 cm. Cebulę pokrój na małe kawałki i zeszklij na oliwie z oliwek, aż się zarumieni.Do cebuli dodaj dynię. Całość podsmażaj i mieszaj przez około 5 minut. Wlej 400 ml wody oraz wsyp opakowanie Naturalnie smaczne Gulasz Knorr. Wszystko zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj danie jeszcze przez około 15 minut, aż kawałki dyni będą miękkie. Gulasz serwuj z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego oraz posypany posiekaną natką pietruszki.

Dynia na świeżo

Gorące dania z dynią są pyszne, ale różnokolorowe sałatki też przypadną do gustu wszystkim smakoszom. W kompozycjach sałatkowych można umieszczać dynię pieczoną lub grillowaną. Dodając pierś z kurczaka, zyskacie pomysł idealny na lunch lub kolację. Dynia doskonale łączy się z serami – wyrazistymi fetą i gorgonzolą albo łagodniejszym serem brie. W sałatkach dynię można jeść również na surowo. Stworzy ona udaną kompozycję z rukolą, roszponką, pomidorkami koktajlowymi, kolorową papryką i czerwoną cebulą. 

Sałatka z dynią i kolendrą

Czas przygotowania: 20 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

500 g dyni
1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
1 pęczek natki kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody

Przygotowanie:

Obierz dynię i wydrąż z niej środek wraz z pestkami. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przyrządź Sos sałatkowy paprykowo-ziołowego Knorr według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu, dodając do niego trzy łyżki wody oraz trzy łyżki oliwy z oliwek. Posiekaj natkę kolendry i dodaj ją do startej dyni. Całość dokładnie wymieszaj z przygotowanym sosem. 

Dynia na słodko

Wszechstronna dynia to fantastyczny materiał do zrobienia efektownego deseru. W kilkanaście minut można zamienić ją w słodki mus z dodatkiem pokruszonych ciasteczek, miodu i przypraw korzennych. Purée z dyni okaże się znakomitym dodatkiem do drożdżowych racuchów z jabłkowym nadzieniem. Puszyste placuszki możecie przyrządzić również z konfiturą albo marmoladą. Babeczki z dynią też wychodzą kapitalnie, zwłaszcza udekorowane domowym lukrem. Dynia to składnik, który coraz częściej pojawia się w recepturach serników. 

Ciasto z dyni

Czas przygotowania: 60 minut. Ilość osób: 5.

Składniki:

600 g dyni
300 ml mleka
1 opakowanie Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr
50 g cukru pudru
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki mąki

Przygotowanie:

Połowę oczyszczonej dyni pokrój w kostkę i ugotuj w mleku do miękkości. Gotowe kawałki zmiksuj na gładki sos. Pozostałą dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zrobionego wcześniej sosu dyniowego. Wsyp zawartość opakowania Fix Chrupiące placki ziemniaczane Knorr i cukier puder. Starannie wymieszaj składniki. Masę odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i obsyp mąką. Ciasto umieść w foremce i piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także