Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU

Kuchnia 2021 roku w duchu eko

Autor: Urszula Tatur
21 sty 2021 14:59

Bycie eko w kuchni, już dawno przestało być modą, a stało się elementem codzienności. Po poranną kawę do ulubionej kawiarni wpadamy z własnym kubkiem, zakupy w markecie robimy nie tylko z bawełnianą torbą, ale i z wielorazowymi woreczkami na warzywa i owoce. Skoro poświęcamy też więcej uwagi lodówkowej logistyce i chętniej zgłębiamy tajniki kuchni zero waste, idźmy za ciosem i w ramach noworocznych postanowień zamieńmy plastikowe lunchboxy na słoiki.

Moda na dania w słoikach zaczęła się już kilka lat temu od uroczych deserków, których składniki układane były warstwowo w małych słoiczkach. Dziś w szklane pojemniki z zakrętką bez problemu zmieścimy także inne posiłki i zabierzemy je w podróż czy do pracy.

Smak zamknięty w szkle

Zamiana tradycyjnego, plastikowego lunchboxa na słoiczek ma naprawdę same plusy. Po pierwsze – bezpieczeństwo. Coraz więcej mówi się o negatywnym wpływie na zdrowie plastikowych pojemników służących do przechowywania i odgrzewania posiłków. Przy słoikach tego problemu nie ma – odkręcasz wieczko i odgrzewasz swój lunch bezpośrednio w mikrofalówce. Dobrze rozmieszczone warstwy i szczelne zamknięcie słoika to także gwarancja zachowania świeżości dania. Po drugie, dania słoikowe w większości są szybkie w przygotowaniu, słoik ułatwia też kontrolowanie wielkości porcji. Po trzecie, słoik zmieścić w nawet niewielkiej torbie i z łatwością wysterylizujesz go w zmywarce.

Zakręć i w drogę!

Powiesz – deser ok, ale jak mam w małym słoiku zmieścić pełnowartościowe śniadanie, czy pożywny lunch, który doda mi energii w pracy? Odpowiedź brzmi – da się! W słoiku bez problemu przechowasz kremowy jogurt z warstwą śniadaniowych płatków kokosowych (które samodzielnie przygotowujesz
w urządzeniu Thermomix®) i ulubionych owoców. Dla wyjątkowo zabieganych świetnym rozwiązaniem będzie też nocna owsianka marchewkowo-migdałowa, którą przyszykujesz wieczór wcześniej. A co z lunchem? Niezwykle wdzięczne do przechowywania w słoiku są dania kuchni chińskiej czy azjatyckiej - aromatyczne curry z ciecierzycy i kaszy bulgur czy zupa z grzybami w pięciu smakach. Do tego, w oddzielnym słoiku, niezwykle prosty w przygotowaniu, bo niewymagający pieczenia serniczek Oreo® i menu na cały dzień zamknięte w szkle gotowe!

Wszystkie wymienione dania wydają się niełatwe w przygotowaniu, ale z urządzeniem Thermomix® oraz platformą z przepisami Cookidoo® wykonasz je krok po kroku naprawdę szybko.
Możesz obawiać się, że danie przechowywane w słoiku może zabrudzić torbę i nie dotrwać
w transporcie z domu do pracy. By dodatkowo zabezpieczyć swój lunch, ale pozostać w duchu eko użyj popularnych ostatnio woskowijek. To bawełniany materiał zabezpieczony mieszanką wosku pszczelego oraz naturalnych olejków, który staje się świetną alternatywą dla torebek śniadaniowych czy folii aluminiowej. W internetowym sklepie Thermomix® znajdziesz komplet woskowijek w dwóch rozmiarach.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także