Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kuchnia orientalna: polecamy pyszne przepisy z azjatyckim akcentem

Autor: Ewa Kozioł
26 sie 2020 10:36

Kuchnia Dalekiego Wschodu staje się nam coraz bliższa. Wyraziste smaki, kuszące aromaty i kolorystyka sprawiają, że orientalnym potrawom trudno się oprzeć. Dziś polecamy kilka sprawdzonych przepisów na dania kuchni orientalnej.

Chiny, Indie, Wietnam, Japonia, Tajlandia, Indonezja. Powiedzieć, że w każdym z tych krajów znajdziemy wyjątkowe specjały to zdecydowanie za mało. Często zdarza się, że istotne różnice w podejściu do jedzenia można zauważyć w poszczególnych regionach danego państwa, a różnorodne wpływy bardzo swobodnie mieszają się. To prawdziwa gratka dla kucharzy, którzy nie stronią od improwizacji i nowych odkryć. Możecie być pewni, że niezależnie od regionu, w kulinariach orientalnych znajdziecie mnóstwo warzyw, pachnących przypraw, rozmaitych mięs, w tym ryb i owoców morza. Wiele potraw da się przygotować w kilkanaście minut przy użyciu składników, których znalezienie w Polsce nie stanowi problemu. 

Chińskie specjały

Przygodę z kuchnią Dalekiego Wschodu warto rozpocząć od Chin, które mogą poszczycić się nie tylko kultowymi sajgonkami. Niezależnie od tego, w którym rejonie kraju wylądujecie podczas tej pysznej podróży, kuchnię chińską można opisać jednym słowem: harmonia. Mimo że na jednym talerzu nieraz znajduje się kilkanaście składników, to smaki i aromaty idealnie ze sobą współgrają. Nuty słodkie, gorzkie, kwaśne i słone tworzą niebanalne, ale spójne kombinacje. Od czego zacząć zgłębianie sekretów chińskich kucharzy? Proponujemy kuchnię kantońską, której specjały są najbardziej rozpowszechnione w Europie. Miłośnicy ognistych doznań powinni zapoznać się z kuchnią syczuańską, w której nie brakuje pikantnej papryki. Zwolennicy łagodniejszych smaków będą zachwyceni daniami z okolic Szanghaju. 

Polędwiczki wieprzowe po azjatycku

Czas przygotowania: 20 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

1 opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku Knorr
400 g polędwicy wieprzowej
100 g grzybów shitake lub pieczarek
½ główki kapusty pekińskiej
200 ml wody
4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Umyj, oczyść i pokrój w ćwiartki grzyby. Kapustę pokrój na mniejsze części. Oczyść mięso i pokrój je w paski. Polędwiczki podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Mięso połącz z grzybami, wlej wodę, wrzuć kapustę oraz wsyp zawartość opakowania Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż sos się zgęstnieje.

Receptury z południa Indii

Aromatyczne zupy i różnorodne dania główne w kuchni azjatyckiej często pojawiają się w wersjach bezmięsnych. Na szczególną uwagę zasługują receptury z południa Indii. Ten tętniący życiem kraj jest miejscem pełnym kontrastów. Widać to między innymi w przepisach. Podstawą wielu potraw jest ryż, który pojawia się w towarzystwie gęstych sosów, orzechów, roślin strączkowych, soczystych owoców. Nieodzownymi przyprawami są kurkuma, kardamon, kolendra, cynamon, kumin oraz imbir. 

Tofu tikka masala

Czas przygotowania: 20 minut. Ilość osób: 4. 

Składniki:

1 opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak Tikka Masala Knorr
1 łyżka margaryny
100 ml śmietanki 30%
1 czerwona cebula
1 pomidor
1 papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g sera tofu
150 ml wody

Sposób przygotowania:

Tofu odsącz i pokrój w kostkę o wielkości około 2x2 cm. Skrop oliwą z oliwek i podsmaż na patelni.
Pokrój w kostkę paprykę i cebulę. Posiekaj ząbek czosnku. Całość podsmaż w garnku na margarynie.
Wszystko zalej wodą i wsyp opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak Tikka Masala Knorr oraz wlej śmietankę. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj je na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy sos zrobi się gęsty, dodaj tofu i wymieszaj.

Orientalne metamorfozy

Rosół z wodorostami wakame i azjatyckimi grzybami może być doskonałym pomysłem na urozmaicenie niedzielnego obiadu. Zamiast kolejny raz lepić pierogi i nadziewać je farszem ziemniaczano-twarogowym, warto skosztować chińskich wontonów i japońskich pierożków gyoza. Jako alternatywę dla gulaszu, wypróbujcie dowolną recepturę gęstego curry. Jesteśmy w stanie zaryzykować stwierdzenie, że azjatyckie pulpety zasmakują Wam tak samo, jak swojskie klopsy, serwowane z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Azjatyckie pulpety

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4. 

Składniki:

1 opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku Knorr
400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
1 papryczka chili
3 łyżki oleju
3 łyżki bułki tartej
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę i pokrój ją w kosteczkę. Posiekaj chili i wrzuć je razem z cebulą, mięsem mielonym oraz bułką tartą do głębokiego naczynia. Składniki dopraw solą, pieprzem i starannie wymieszaj.
Z powstałej masy zrób małe pulpeciki. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem przez kilka minut z każdej strony.

Wszystko zalej wodą i wsyp Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku Knorr. Całość dokładnie rozmieszaj i duś na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także