PARTNER PORTALU
Kuchnia orientalna: polecamy pyszne przepisy z azjatyckim akcentem

Kuchnia orientalna: polecamy pyszne przepisy z azjatyckim akcentem

Autor: Ewa Kozioł
26 sie 2020 10:36

Kuchnia Dalekiego Wschodu staje się nam coraz bliższa. Wyraziste smaki, kuszące aromaty i kolorystyka sprawiają, że orientalnym potrawom trudno się oprzeć. Dziś polecamy kilka sprawdzonych przepisów na dania kuchni orientalnej.

Chiny, Indie, Wietnam, Japonia, Tajlandia, Indonezja. Powiedzieć, że w każdym z tych krajów znajdziemy wyjątkowe specjały to zdecydowanie za mało. Często zdarza się, że istotne różnice w podejściu do jedzenia można zauważyć w poszczególnych regionach danego państwa, a różnorodne wpływy bardzo swobodnie mieszają się. To prawdziwa gratka dla kucharzy, którzy nie stronią od improwizacji i nowych odkryć. Możecie być pewni, że niezależnie od regionu, w kulinariach orientalnych znajdziecie mnóstwo warzyw, pachnących przypraw, rozmaitych mięs, w tym ryb i owoców morza. Wiele potraw da się przygotować w kilkanaście minut przy użyciu składników, których znalezienie w Polsce nie stanowi problemu. 

Chińskie specjały

Przygodę z kuchnią Dalekiego Wschodu warto rozpocząć od Chin, które mogą poszczycić się nie tylko kultowymi sajgonkami. Niezależnie od tego, w którym rejonie kraju wylądujecie podczas tej pysznej podróży, kuchnię chińską można opisać jednym słowem: harmonia. Mimo że na jednym talerzu nieraz znajduje się kilkanaście składników, to smaki i aromaty idealnie ze sobą współgrają. Nuty słodkie, gorzkie, kwaśne i słone tworzą niebanalne, ale spójne kombinacje. Od czego zacząć zgłębianie sekretów chińskich kucharzy? Proponujemy kuchnię kantońską, której specjały są najbardziej rozpowszechnione w Europie. Miłośnicy ognistych doznań powinni zapoznać się z kuchnią syczuańską, w której nie brakuje pikantnej papryki. Zwolennicy łagodniejszych smaków będą zachwyceni daniami z okolic Szanghaju. 

Polędwiczki wieprzowe po azjatycku

Czas przygotowania: 20 minut. Ilość osób: 4.

Składniki:

1 opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku Knorr
400 g polędwicy wieprzowej
100 g grzybów shitake lub pieczarek
½ główki kapusty pekińskiej
200 ml wody
4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Umyj, oczyść i pokrój w ćwiartki grzyby. Kapustę pokrój na mniejsze części. Oczyść mięso i pokrój je w paski. Polędwiczki podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Mięso połącz z grzybami, wlej wodę, wrzuć kapustę oraz wsyp zawartość opakowania Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku Knorr. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż sos się zgęstnieje.

Receptury z południa Indii

Aromatyczne zupy i różnorodne dania główne w kuchni azjatyckiej często pojawiają się w wersjach bezmięsnych. Na szczególną uwagę zasługują receptury z południa Indii. Ten tętniący życiem kraj jest miejscem pełnym kontrastów. Widać to między innymi w przepisach. Podstawą wielu potraw jest ryż, który pojawia się w towarzystwie gęstych sosów, orzechów, roślin strączkowych, soczystych owoców. Nieodzownymi przyprawami są kurkuma, kardamon, kolendra, cynamon, kumin oraz imbir. 

Tofu tikka masala

Czas przygotowania: 20 minut. Ilość osób: 4. 

Składniki:

1 opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak Tikka Masala Knorr
1 łyżka margaryny
100 ml śmietanki 30%
1 czerwona cebula
1 pomidor
1 papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g sera tofu
150 ml wody

Sposób przygotowania:

Tofu odsącz i pokrój w kostkę o wielkości około 2x2 cm. Skrop oliwą z oliwek i podsmaż na patelni.
Pokrój w kostkę paprykę i cebulę. Posiekaj ząbek czosnku. Całość podsmaż w garnku na margarynie.
Wszystko zalej wodą i wsyp opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak Tikka Masala Knorr oraz wlej śmietankę. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj je na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Gdy sos zrobi się gęsty, dodaj tofu i wymieszaj.

Orientalne metamorfozy

Rosół z wodorostami wakame i azjatyckimi grzybami może być doskonałym pomysłem na urozmaicenie niedzielnego obiadu. Zamiast kolejny raz lepić pierogi i nadziewać je farszem ziemniaczano-twarogowym, warto skosztować chińskich wontonów i japońskich pierożków gyoza. Jako alternatywę dla gulaszu, wypróbujcie dowolną recepturę gęstego curry. Jesteśmy w stanie zaryzykować stwierdzenie, że azjatyckie pulpety zasmakują Wam tak samo, jak swojskie klopsy, serwowane z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

Azjatyckie pulpety

Czas przygotowania: 30 minut. Ilość osób: 4. 

Składniki:

1 opakowanie Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku Knorr
400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 cebula
1 papryczka chili
3 łyżki oleju
3 łyżki bułki tartej
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Obierz cebulę i pokrój ją w kosteczkę. Posiekaj chili i wrzuć je razem z cebulą, mięsem mielonym oraz bułką tartą do głębokiego naczynia. Składniki dopraw solą, pieprzem i starannie wymieszaj.
Z powstałej masy zrób małe pulpeciki. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem przez kilka minut z każdej strony.

Wszystko zalej wodą i wsyp Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku Knorr. Całość dokładnie rozmieszaj i duś na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także