Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

PARTNERZY PORTALU
Kuchnia z pomysłem, czyli triki na święta

Kuchnia z pomysłem, czyli triki na święta

Autor: Urszula Tatur
04 gru 2020 16:08

Jakie będą tegoroczne święta Bożego Narodzenia? To pytanie zadaje sobie dzisiaj wielu z nas. Bo pandemia, bo obostrzenia i ograniczony skład bliskich przy świątecznym stole… O ile rzeczywiście celebrowanie wigilijnej wieczerzy w pokaźnym rodzinnym gronie nie będzie obecnie możliwe, tak klimat świąt zależy tylko od nas samych. Nie pozwólmy sobie odebrać magii, jaką niesie za sobą świąteczny czas i już dziś obmyślmy plan na świąteczne przysmaki.

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, komu święta nie kojarzą się z suto zastawionym stołem i smakołykami, na które czeka się cały rok. Każdy kto przygotowywał już święta wie, jakie niuanse drzemią w wigilijnej kuchni. Dobrze więc przypomnieć sobie kilka trików, które pomogą nam przygotować prawdziwą ucztę.

Sposoby na smaczne święta

Od czego rozpocząć wigilijną kolację? W wielu domach liderem wciąż pozostaje aromatyczny, intensywnie czerwony, wyrazisty w smaku, tradycyjny barszcz. Ugotowany na zakwasie ma tak charakterystyczny zapach, że już sam aromat nierozerwalnie kojarzy się z atmosferą świąt. Wielu z nas trudności nastręcza jednak jego barwa. Tymczasem wystarczy pamiętać, aby barszczu czerwonego nie doprowadzić do wrzenia przy podgrzewaniu, gdyż wówczas straci swój kolor. Jak jeszcze zadbać o odpowiednią barwę? Sekretem jest dodanie pod koniec gotowania łyżki soku z cytryny i starcie na tarce obranego surowego buraka (możemy pokroić go też w plasterki). Mieszamy, czekamy 2 minuty i gotowe. Iście buraczana barwa gwarantowana.

Tradycyjny barszcz nie może obyć się też bez uszek. Dla wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś innego i marzą o zielonych uszkach pięknie uzupełniających rubinowy barszcz, patent zdradza Katarzyna Głębocka - ekspert marki Eisberg, producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw. – Ciasto do uszek przygotujmy z dodatkiem spiruliny. Działa ona prozdrowotnie, a poza tym pięknie zabarwi ciasto, wydobywając intensywnie zielony kolor. Dobrym pomysłem będzie też farsz na bazie świeżego szpinaku – pełnego witamin i minerałów oraz sera feta. Takie uszka idealnie sprawdzą się do barszczu, ale możemy podać je też jako samodzielne danie. Zielone uszka zagwarantują efekt wow podczas wigilijnej kolacji.

W tradycyjnych domach swoistym świątecznym rytuałem jest też pieczenie bożonarodzeniowych pierniczków. Zagwozdką pozostaje, jak sprawić, by były odpowiednio miękkie. Nie wszyscy z nas mają bowiem czas na upieczenie ich z wyprzedzeniem, tak aby poleżały i zmiękły. Jak możemy się uratować? – Spróbuj włożyć do pudełka wraz z pierniczkami kawałek jabłka. Pamiętaj jednak, by wyjąć jabłko po upływie doby. Tyle czasu spokojnie wystarczy – wilgoć z owocu „przejdzie” na pierniczki i naturalnie zmiękną. Do pudelka możesz też dodać kawałek cytryny. Jeśli czas nagli, możesz skorzystać z przepisu na ciasteczka z dodatkiem drożdży, które od razu są miękkie – uzupełnia ekspert.

Częstym problemem, który szczególnie doskwiera w kuchni w okresie bożonarodzeniowym, jest charakterystyczny zapach ryby – dla niektórych nieprzyjemny i uciążliwy. Sposobem na jego usunięcie z naczyń będzie cytryna. Po umyciu przedmiotów gorącą wodą z dodatkiem płynu, przetrzyj je połówką cytryny. Z kolei zapachu ryby z piekarnika pozbędziesz się poprzez posmarowanie olejkiem waniliowym blachy i jej podgrzanie przez kilka minut w niskiej temperaturze. Dodatkowo, już na etapie smażenia ryby, do tłuszczu możemy dodać świeży rozmaryn czy tymianek. To także pomoże pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.

Choć tegoroczne święta z pewnością w wielu domach będą bardzo odmienne od tych dotychczasowych, warto już dziś zadbać o wyjątkową atmosferę, której nieodłącznym elementem jest bożonarodzeniowa kuchnia. Skorzystajmy z trików, by wigilijna kolacja przyniosła nam radość i na długo pozostała w pamięci.

Zielone uszka do barszczu

Składniki:
200 g Szpinaku młodego marki Eisberg
250 g mąki
40 g masła
szczypta soli
100 ml wody
1,5 łyżeczki spiruliny
270 g sera typu feta
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
cebula
garść posiekanej pietruszki

Przygotowanie:
Do przesianej mąki dodać sól i spirulinę, a potem dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść suche składniki z masłem. Dodać zagotowaną, gorącą wodę i mieszać łyżką do połączenia się składników w gęstą masę. Przełożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 15 min do uzyskania gładkiej konsystencji przypominającej plastelinę. Odstawić ciasto do lodówki na około pół godziny.
Cebulę zeszklić, dodać czosnek, szpinak i gotować 2-3 min. Całość ostudzić, po czym dodać ser, natkę pietruszki i doprawić do smaku. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować placki o grubości ok. 2 mm. Wąską szklanką wykrawać okręgi. Na środek okręgu kłaść farsz. Przykryć drugim okręgiem i sklejać warstwy tzw. falbankami lub tradycyjnie formować uszka. Gotować w osolonej wodzie około 3 min, do wypłynięcia uszek.

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także