Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kuchnia - zadbaj o dobrą segregację śmieci

Autor: Wojciech Napora
13 marz 2020 07:41

Kuchnia, to prawdziwa fabryka odpadów, ale jest prosty sposób na poradzenie sobie z nimi. By się pocieszyć, pomyśl o mieszkańcach japońskiego miasteczka Kamikatsu, gdzie śmieci segregowane są na 45 rodzajów.

Najwięcej domowych śmieci generuje kuchnia, w niej też je segregujemy. Obecnie musimy używać pięciu koszy, co wielu osobom wydaje się uciążliwe. Obawę budzi też niewystarczająca ilość miejsca na pojemniki. 

Po pierwsze redukuj

Plastik najpierw dał nam wygodę, by w końcu stać się największym przekleństwem, jakie przyniosła trzecia rewolucja przemysłowa. Aż 91% plastikowych odpadów nie podlega recyklingowi, zatem jedynym rozwiązaniem jest ograniczenie jego używania. Możemy to zrobić chociażby rezygnując z jednorazowych foliówek, zastępując je materiałowymi shopperkami. A zamiast kupowania wody w butelkach PET możemy zamontować w kuchni baterię filtrującą.

Zaopatrz się w odpowiednie kosze

Od stycznia musimy rozdzielać śmieci na 5 różnych koszy, co często wywołuje obawy czy znajdziemy wystarczająco dużo miejsca w kuchennej szafce. Okazuje się zupełnie niepotrzebnie. W standardowej szafce o szerokości 60 cm, bez problemu zmieścimy pięć pojemników, np. Franke EasySort - jeden większy (pojemność 14,5 l) i cztery mniejsze (pojemność po 7,5 l).

Czytaj także: 5 kroków do funkcjonalnej kuchni. 

Aby ułatwić sobie segregację możemy na pokrywach pojemników umieścić naklejki w kolorze odpowiadającym oznaczeniom na śmietnikach. 

Sposób na kłopotliwe odpady „bio”

Najwięcej problemów sprawiają resztki bio, które zalegając w koszu szybko się psują i dają nieprzyjemny zapach. Również ich wynoszenie nie należy do przyjemnych. Ale jest sposób, by pozbyć się ich nie tylko szybko i higienicznie, ale również z ulgą dla środowiska. W tym celu zaleca się zamontowanie przy odpływie zlewozmywaka młynka do rozdrabniania resztek organicznych. Tego typu odpadki składają się w większości z wody, więc najlepsza do ich przetworzenia jest oczyszczalnia ścieków. Dzięki nim pozbędziemy się znakomitej większości odpadków „bio”. A dzięki temu wystarczą nam 4 kosze do segregacji.

Zobacz także: Kuchnia otwarta - 20 świetnych projektów. 

Komentarze

Zaloguj się

Zobacz także